رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
چهارشنبه 1403/10/26 Wednesday - 2025 15 January الأربعاء ، 15 رجب ، 1446
ساعت
عضو هیات‌علمی گروه مهندسی دانشگاه اراک خبر داد:

عضو هیات‌علمی دانشگاه اراک گفت: گروه مهندسی ساخت و تولید دانشگاه اراک در چهارمین دوره مسابقات اختراعات و نوآوری‌ها در کشور سوئیس نشان نقره جهان را کسب کرد.

علی جباری در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب»؛ گفت: تیم دانشگاه اراک با اختراع دستگاه نانو پرداختکاری ساینده‌ی چرخشی و  پس از رقابت در حوزه مکانیک، رتبه دوم و نشان نقره جهان را به دست آورد.

عضو هیات‌علمی گروه مهندسی ساخت و تولید دانشگاه اراک اظهارکرد: تاریخچه این اختراع به سال ۱۳۹۳ برمی‌گردد که به‌واسطه ارتباطاتی با صنایع و صنعت‌های مختلف داشتیم؛ یک سری از قطعاتی را به ما معرفی کردند و برای پرداخت‌کاری و افزایش سطح کیفیت این قطعات تحریم بودیم و محدودیت داشتیم چون این قطعات کیفیت سطح بالا و کاربردهای خیلی خاصی داشتند از طریق روش‌های سنتی نمی‌توان کیفیت را در حد قابل‌قبول پرداخت کرد و بالا برد.

وی تصریح کرد: به‌واسطه تحقیقاتی که انجام شد به فرایند جدیدی برای اولین بار در جهان دست یافتیم که مورد تایید ستاد نانو و ثبت اختراع در اداره ثبت اختراع و نشان آمریکا (us patent) و ثبت اختراع در اداره ثبت اختراع و نشان ایران (us campatent) قرار گرفت.

جباری افزود: این طرح برگزیده جشنواره خوارزمی سال ۹۸ و ثبت دانش‌بنیان طرح در پارک علم و فناوری و تاییدیه چندین مقاله پژوهشی در ژورنال‌های معتبر مکانیک شد و در زمینه نانو پرداختکاری دو کتاب با مرجعیت و داوری دانشگاه شریف و امیرکبیر به چاپ رسید.

عضو هیات‌علمی گروه مهندسی ساخت و تولید دانشگاه اراک خاطرنشان کرد: پرداختکاری سطوح از سه جنبه علمی، اقتصادی و زیبایی شناختی اهمیت دارد. سطوح صاف و باکیفیت بالا، نه تنها دوام و کارایی بیشتری دارند بلکه هزینه‌های اقتصادی را کاهش می‌دهند و از نظر ظاهری نیز جذاب‌تر هستند. اهمیت پرداختکاری سطوح در بسیاری از صنایع پیشرفته از جمله صنعت هوافضا هسته‌ای و نظامی مشهود است در صنایع هوافضا و نظامی کیفیت سطح نقش مهمی در دینامیک و آیرودینامیک قطعات ایفا می‌کند. هر قطعه بر اساس وظایف و کاربرد خاص خود طراحی و ساخته می‌شود و کیفیت سطحی آن برای عملکرد صحیح حیاتی است.

وی افزود: با پیشرفت‌های فناوری و ظهور روش‌های نوین، ساخت شکل و هندسه قطعات نیز دچار تغییرات اساسی شده‌اند. در صنایع پیشرفته قطعات اغلب دارای هندسه‌های پیچیده هستند و پرداخت آن‌ها با روش‌های سنتی بسیار زمانبر و پرهزینه است به همین دلیل نیاز به فرآیندها و مکانیسم‌های جدیدی وجود دارد که با ویژگی‌های هندسی مدرن سازگار باشند.

جباری بیان داشت: روش‌های سنتی محدودیت‌هایی دارد که این اختراع این محدویت‌ها را مرتفع کرده‌است. یکی از محدودیت‌های روش‌های سنتی این است که نمی‌توانند سطوح داخلی و خارجی یک قطعه را به طور هم زمان پرداخت کنند که این امر زمان و هزینه تولید را افزایش می‌دهد؛ هدف این پروژه طراحی و ساخت دستگاهی است که قادر به پرداخت هم‌زمان سطوح داخلی و خارجی قطعات با کیفیت نانویی باشد و نیز در روش سنتی خطای ابزار به قطعه انتقال پیدا‌ می‌کند.

وی ادامه داد: به علت وجود درگیری ابزار با سطح قطعه‌ی کار، مشکلات حرارتی ایجاد می‌شود همچنین نیاز به ساخت و طراحی ابزار برای هر فرم یا پروفیل قطعه است، که مقرون به صرفه نیست و ایجاد مشکلات زیست محیطی در روش کلاسیک یکی دیگر از معایب آن است و دیگر این‌که کیفیت سطح در روش‌های سنتی در حد میکرومتر است و ما نمی‌توانیم از یک حد بیشتر کیفیت سطح را ارتقاء دهیم.

عضو هیات‌علمی گروه مهندسی ساخت و تولید دانشگاه اراک ادامه داد: این نوآوری سرعت عملیات را افزایش داده و زمان و هزینه تولید را کاهش می‌دهد با استفاده از این فناوری پیشرفته، صنایع می‌توانند کیفیت سطحی بهتری به دست آورند که منجر به دوام و کارایی بیشتر قطعات و بهبود رضایت مشتری خواهد شد.

جباری گفت: در خصوص برگزاری مسابقه باید عرض کرد که فدراسیون بین المللی مخترعین (I FIA) یکی از برجسته ترین نهادهای جهانی است که به ترویج و حمایت از مخترعان و نوآوران سراسر جهان می‌پردازد. این فدراسیون هر ساله مسابقات بین‌المللی مخترعین را با هدف شناسایی تقدیر و معرفی بهترین اختراعات و نوآوری‌ها به جامعه جهانی برگزار می‌کند این مسابقات که در سطح بین‌المللی و با مشارکت هزاران مخترع از کشورهای مختلف برگزار می‌شود، فرصتی بی‌نظیر برای نمایش توانمندی‌های علمی و فنی مخترعان و نیز ارتباط با سرمایه‌گذاران و صنایع مختلف فراهم می‌آورد.

جباری عنوان کرد: مسابقات IFIA در چندین دسته‌بندی مختلف از جمله فناوری‌های نوین محیط زیست انرژی‌های تجدیدپذیر پزشکی کشاورزی و دیگر زمینه‌های علمی و صنعتی برگزار می‌شود. این تنوع در دسته‌بندی‌ها باعث می‌شود که تمامی حوزه‌های علمی و نوآوری مورد توجه قرارگیرند و فرصت برابر برای تمامی مخترعان از رشته‌های مختلف فراهم آید. 

وی اضافه کرد: هر ساله در این مسابقات، برترین اختراعات با داوری‌های دقیق و تخصصی انتخاب و به مخترعان برتر جوایزی اهدا می‌شود این جوایز نه تنها به عنوان نمادی از دستاوردهای علمی و فنی شناخته می‌شوند؛ بلکه به مخترعان کمک می‌کنند تا اختراعات خود را به بازارهای جهانی معرفی کرده و به مرحله تولید انبوه نزدیکتر شوند. 

جباری گفت: همچنین این مسابقات فرصتی برای ارتباط و شبکه‌سازی بین مخترعان و فعالان صنعت است که می‌تواند زمینه‌ساز همکاری‌های علمی و تجاری شود. برگزاری مسابقات IFIA نه تنها به توسعه و ارتقای سطح نوآوری در جوامع مختلف کمک می کند، بلکه به ترویج فرهنگ اختراع و نوآوری در میان جوانان و دانشجویان نیز تأثیر بسزایی دارد. این مسابقات به‌عنوان یکی از معتبرترین و مهمترین رویدادهای جهانی در حوزه نوآوری شناخته می‌شود.

عضو هیات‌علمی گروه مهندسی ساخت و تولید دانشگاه اراک بیان کرد:  در این دوره از مسابقات که از ۱۸ تا ۲۰ آگوست در شهر ژنو کشور سوئیس برگزار شد؛ اختراع تیم دانشگاه اراک با سرپرستی علی جباری و همکاری مهندس علی خوش‌انجام دانشجوی دوره دکتری مهندسی ساخت و تولید با عنوان دستگاه نانو پرداختکاری ساینده چرخشی با رقابت در حوزه مکانیک حائز رتبه دوم و مدال نقره شد.

اعضای این تیم شرکت کننده در مسابقات، علی جباری به سرپرستی علی خوش‌انجام هستند و کیوان خوش‌انجام و عارف اعظمی در کار تحقیقات و فناوری نقش و همکاری داشتند.

انتهای خبر/

اخبار مرتبط:
نظرات:
آخرین اخبار
تمامی حقوق مادی و معنوی، برای پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» محفوظ می باشد.