تغییر گلوگاه ارزی از مرحلهٔ تأمین به مرحلهٔ تخصیص ارز، یکی از اقدامات مثبت بانک مرکزی در دورهٔ ریاستجمهوری شهید رئیسی به حساب میآید.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب»؛ به نقل از خبرگزاری تسنیم، تخصیص ارز و تأمین ارز دو مفهوم مختلف درباره استفاده و تأمین ارز خارجی در یک کشور هستند. تخصیص ارز بهمعنای تعیین و تخصیص مقدار مشخصی از ارز خارجی به یک هدف یا مورد خاص است، در واقع، در این حالت، دولت یا مقامات مربوطه تصمیم میگیرند که ارز خارجی را برای مصارف خاصی مانند واردات کالاها، پرداخت بدهیهای خارجی یا پشتیبانی از صنایع ملی بهکار ببرند. تخصیص ارز بهعنوان یک فرآیند برنامهریزیشده انجام میشود تا نیازها و اولویتهای اقتصادی کشور را در نظر بگیرد.
از سوی دیگر، تأمین ارز بهمعنای تأمین منابع مالی و اقتصادی برای کشور است، در این حالت، دولت یا نهادهای مربوطه سعی میکنند منابع ارزی را تأمین کنند تا بتوانند نیازهای مختلف کشور را برآورده کنند. این منابع ممکن است از طریق صادرات کالاها و خدمات، ورود سرمایه خارجی، تسهیلات اعتباری بینالمللی و یا هر منبع دیگری از بیرون کشور تأمین شود.
بهطور خلاصه، تخصیص ارز مربوط به تعیین و تخصیص ارز خارجی به مصارف خاص در کشور است، در حالی که تأمین ارز مربوط به تأمین منابع مالی و اقتصادی از منابع داخلی و خارجی است تا نیازهای کلی کشور را برآورده کند.
تغییر ریلی که در بانک مرکزی دولت شهید رئیسی محقق شد
همواره یکی از چالشهای کشور در سالهای اخیر، در حوزهٔ تأمین و تخصیص ارز بوده است. برخی از کارشناسان که در کوتاهمدت علّیت تورم را از سوی نرخ ارز به تورم میدانند، یکی از گلوگاههای مهم تورمی کشور را که نقشی قابلتوجه در جهشهای ارزی بازار غیررسمی ایفا میکند، فرایند پرچالش تخصیص و تأمین ارز میدانند.
بهطورکلی تا قبل از اصلاح رویه، مراحل دریافت ارز تجاری ابتدا از ثبت سفارش شروع میشد، بعد از آن در یک بازه زمانی ۳۰ تا ۴۵ روزه تخصیصها بهصورت اتوماتیک تأیید میشد و در نهایت و با تأیید تخصیصها، تأمین ارز صورت میگرفت و متقاضی ارز با رجوع به صرافیهای بانکی ارز خود را دریافت میکرد.
نکتهای که تا کنون در این روش تخصیص و تأمین ارز وجود داشت، قرار گرفتن متقاضیان ارز در برابر بانک مرکزی بود، در واقع در این روش، تمام فعالان حوزه صمت، کشاورزی و بهداشت که متقاضی دریافت ارز بودند زمانی که گواهی تأیید تخصیص ارز را دریافت میکردند، بانک مرکزی موظف به تأمین ارز آنها بود،
بهبیانی دیگر در این شرایط طرف حساب متقاضیان ارز مستقیماً بانک مرکزی بود و اگر هر گونه تعلل یا تأخیری در تأمین ارز این افراد توسط بانک مرکزی صورت میگرفت، این سیگنال به بازار غیررسمی ارز ارسال میشد که منابع ارزی کشور با چالش روبهروست،
بنابراین ایجاد صفهای تأمین ارز توسط متقاضیانی که تأییدیه گواهی تخصیص ارز را داشتند، یکی از عوامل مهم در افزایش نرخ ارز در بازار غیررسمی محسوب میشد که بالاخره بانک مرکزی با تغییر رویهای که ایجاد کرد، موفق به مدیریت آن شد.
تغییر گلوگاه ارزی از تأمین به تخصیص
اتفاقی که در سال ۱۴۰۲ در خصوص مراحل تخصیص و تأمین ارز افتاد به این صورت بود که گلوگاه ارز از مرحلهٔ تأمین به مرحلهٔ تخصیص تغییر کرد، بهبیانی دیگر با توجه به اینکه هر یک از فعالان اقتصادی ایران ذیل یک دستگاه مشخص دستهبندی میشود و هردستگاه دفاتر تخصصی خود را دارد (مثل واردکنندگان خودرو، نساجی، دارو، تجهیزات پزشکی و…)، این تغییر گلوگاه از تأمین به تخصیص باعث میشود فعالان اقتصادی در ادارات تخصصی حوزه خود پراکنده شوند و مدیریت منابع ارزی در واقع از این ادارات آغاز شود،
بنابراین با این اصلاح رویه، تخصیص ارز توسط هر یک از دفاتر تخصصی ذیل دستگاهها صورت میگیرد و دیگر همچون سابق بهصورت اتوماتیک تخصیصها مورد تأیید قرار نمیگیرد که مدیریت تأمین ارز آن برای بانک مرکزی چالشزا شود.
لازم به ذکر است نتایج سیاست تغییر گلوگاه از تأمین به تخصیص، باعث جمعآوری صفهای تأمین ارز و مانع ارسال پالس افزایشی به بازار غیررسمی شده است و دست بانک مرکزی را برای مدیریت بهینه منابع ارزی بازتر کرده است.
انتهای خبر/
- ۱۱۰ مدالآور ورزش استان مرکزی تجلیل میشوند
- جشن میلاد حضرت زهرا (س) در فراهان
- تصادف محور قدیم ساوه با یک مصدوم
- بارش برف در شهر فرمهین
- ۵ فرماندار استان مرکزی منصوب شدند
- اراک میزبان نمایشگاه تابلوفرش و فرش دستباف
- فاز 3 پروژه شهید سلیمانی آماده تحویل است
- فرماندار جدید کمیجان معرفی شد
- انفجار کپسول اکسیژن طبی در اراک
- حال و هوای بازار یلدا در اراک
- ساخت 6 دستگاه مشعل بویلر پتروشیمی در آذرآب
- مکتب حاجقاسم نماد وطندوستی
- شهید سلیمانی نماد مقاومت
- شکلگیری قرارگاه ملی مسجد در استانها
- کاهش مصرف برق با فناوری نوین
- «سیره فاطمی» الگوی متعالی خانواده
- مداحان خط مقدم روشنگری در جامعه هستند
- لغو معافیت مالیاتی کامیونهای ایرانی توسط ترکیه
- وحدت با الگوی حضرت علی (ع)
- واردات گاز تنها راهکار توقف مازوتسوزی است
- حضرت علی (ع) الگویی جاودانه برای پدران است
- مراسم معنوی اعتکاف در خنداب
- مرکزی پیشرو در اجرای برنامههای دهه فجر باشد
- حضرت علی (ع) همواره از مظلومین دفاع میکرد
- پروژههای بزرگ مسکن در مرکزی سرعت میگیرند
- سرمربیِ جوانِ ناموفق اما پرهوادار
- اعتکاف پاککننده روح از گناه
- انعقاد قرارداد ۶ میلیون یورویی آذرآب
- مردم کیفیت نان را مطالبه کنند
- اراک در وضعیت قرمز
- فرار شاه پایان هیمنه رژیم پهلوی بود
- سفر بی بازگشت
- مجوز فعالیت صرافی رمزارز داده نمیشود
- اعتکاف محفلی برای خلوت با خدا
- شور اعتکاف در اراک
- نشاندار کردن مالیات مسیری برای توسعه
- وزیر اقتصاد ارمنستان به استان مرکزی سفر میکند
- برگزاری مراسم اعتکاف در تفرش
- پیام حیدری داور سوپرجام در اراک شد
- هشدار نارنجی هواشناسی برای ۱۷ استان
- ولادت حضرت علی (ع) معجزه الهی است
- توافقنامه ایران و روسیه یک معاهده جامع است
- فتح خیبر الگوی مقاومت برای مسلمانان است
- آئین معنوی اعتکاف در کمیجان
- جشن میلاد حضرت علی (ع) در فراهان
- پیکر فرسوده رژیم پهلوی با فرار شاه فروپاشید
- راه شهیدان را باید ادامه دهید
- سوره «زمر» آیات ۱۱ تا ۲۱
- مدارس اراک تعطیل شد
- جشن مهر پدری در ساوه برگزار شد
- مشاهده بیشتر