درباره نویسنده
خطبه 36 نهجالبلاغه؛
گناه و تقوا

حضرت علی (ع) در نهجالبلاغه از گناه و تقوا گفتهاند.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» هر روز یک حکمت از نهجالبلاغه امیرالمؤمنین علی (ع) را میخوانیم.
أَلَا وَ إِنَّ الْخَطَایَا خَیْلٌ شُمُسٌ حُمِلَ عَلَیْهَا أَهْلُهَا وَ خُلِعَتْ لُجُمُهَا فَتَقَحَّمَتْ بِهِمْ فِی النَّارِ، أَلَا وَ إِنَّ التَّقْوَی مَطَایَا ذُلُلٌ حُمِلَ عَلَیْهَا أَهْلُهَا وَ أُعْطُوا أَزِمَّتَهَا فَأَوْرَدَتْهُمُ الْجَنَّةَ حَقٌّ وَ بَاطِلٌ وَ لِکُلٍّ أَهْلٌ فَلَئِنْ أَمِرَ الْبَاطِلُ لَقَدِیماً فَعَلَ وَ لَئِنْ قَلَّ الْحَقُّ [لَرُبَّمَا] فَلَرُبَّمَا وَ لَعَلَّ وَ لَقَلَمَا أَدْبَرَ شَیْءٌ فَأَقْبَلَ.
قال السید الشریف و أقول إن فی هذا الکلام الأدنی من مواقع الإحسان ما لا تبلغه مواقع الاستحسان و إن حظ العجب منه أکثر من حظ العجب به و فیه مع الحال التی وصفنا زوائد من الفصاحة لا یقوم بها لسان و لا یطلع فجّها إنسان و لا یعرف ما أقول إلا من ضرب فی هذه الصناعة بحق و جری فیها علی عرق «وَ ما یَعْقِلُها إِلَا الْعالِمُونَ».
ترجمه:
بدانید که خطاکاریها همانند توسنان چموش و سرکشاند که خطاکاران را بر آنها سوار کردهاند. آن اسبان لجام گسیخته به ناگاه میتازند و سواران خود را به آتش دوزخ سرنگون میکنند. و بدانید، که پرهیزگاریها همانند اسبان رام و نجیباند که پرهیزگاران را بر آنها سوار کرده و افسارها به دست سواران دادهاند و آن اسبان، سواران خود را به بهشت داخل میکنند.
حقی است و باطلی. گروهی هواداران حقاند و گروهی پیروان باطل. اگر پیروان باطل سروری یابند چه شگفت که از روزگاران دیرین شیوه چنین بوده است و اگر شمار هواداران حق اندک است، بسا، روزگاری رسد که افزون گردد، ولی، کم اتفاق اوفتد که آنچه پشت کرده، بار دیگر روی بنماید.
من (سید رضی) میگویم: قسمت آخر این سخن به پایهای از زیبایی رسیده که هیچ کلامی بدان پایه نتواند رسید. آنکه در آن بنگرد تا محاسن آن بشناسد، بیش از آنکه بر فراست خود ببالد شگفت زده خواهد شد. با توصیفی که از آن کردیم، در آن فصاحتی است، افزون که نه هیچ زبانی را یارای بیان آن است و نه هیچ انسانی را توان گام نهادن در آن عرصه. این ادعای مرا درنیابد و نشناسد، مگر کسی که در این صناعت حظّی وافرش باشد و در این مضمار خود، تاخت و تازی کرده باشد. و جز خردمندان آن را درنیابند.
شرح:
در ادامه بحث گذشته که پیرامون وضع بحرانی بعد از بیعت امام که به منزله انقلاب جدیدی در عالم اسلام بود سخن میگفت و هشدار میداد، در این فراز به نکته بسیار مهمّی ضمن بیان یک تشبیه زیبا اشاره میکند که اگر مردم آن را به کار بندند میتوانند از آلودگیها و انحرافات مصون بمانند و در بیراههها سرگردان نشوند و به سر منزل مقصود برسند و آن این که گناه را در آغاز امر باید کنترل کرد و از حوزه آن دور شد، چرا که وقتی انسان در آن گرفتار شود گناهان و خطاهای دیگر، زنجیروار او را به سوی خود میکشند و زمام اختیار را از کف او بیرون میبرند و در درّههای هولناک بدبختی فرو میافکنند.
میفرماید: «آگاه باشید! گناهان و خطاها اسبهای سرکشی هستند که اهلش را بر آنها سوار میکنند و لجامهای آنها برگرفته میشود و سرانجام آنان را در دوزخ سرنگون میکنند!» (اَلا وَ اِنَّ الْخَطایا خَیْلٌ شُمُسٌ(۱) حُمِلَ عَلَیْها اَهْلُها، وَ خُلِعَتْ لُجُمُها، فَتَقَحَمَتْ بِهِمْ فِی النّارِ).
چه تشبیه زیبایی، سوار شدن بر اسبهای چموش ذاتاً خطرناک است و اگر فاقد لجام و افسار باشد بسیار خطرناکتر و هرگاه این کار در سرزمینی دارای پرتگاههای هولناکی باشد، باز هم خطر بیشتر است.
گناه در واقع چنین است، ارتکاب یک گناه انسان را بیاختیار به گناه دیگر و آن نیز به گناه دیگر میکشاند، فی المثل کسی مرتکب خیانتی میشود و آن را کتمان میکند؛ مورد بازخواست قرار میگیرد؛ دروغهای متعدّدی برای پوشاندن خیانت خود میگوید و سوگندهای غلاظ و شداد دروغین، میخورد و یا افراد دیگری را متّهم میسازد و هنگامی که میبیند رسوا میشود، ممکن است دست به خون کسانی که اطّلاعاتی از آن دارند، آلوده کند تا اسرار او فاش نشود و همچنین گناهان دیگر یکی پس از دیگری به سراغ او میآید چرا که همچون مرکب چموش لجام گسیخته است.
سپس میافزاید: «آگاه باشید! تقوا و پرهیزکاری و اعمال صالح مانند مرکب راهوار و رام و سریع السّیر میباشد که اهلش را بر آن سوار میکنند و زمام آن را به دستشان میسپارند (و در جاده اصلی با اطمینان خاطر و آرامش و سلامت به پیش میروند) و آنها را به سر منزل مقصود و سعادت بهشت جاویدان، میرساند» (اَلا وَ اِنَّ التَّقْوی مَطایا ذُلُلٌ(۲)، حُمِلَ عَلَیْها اَهْلُها، وَ اُعْطُوا اَزِمَّتَها، فَاَوْرَدَتْهُمُ الْجَنَةَ).
آری اعمال صالح زنجیروار یکدیگر را تعقیب میکنند. یک کار نیک، سبب کار نیک دیگر و آن هم به نوبه خود سبب اعمال صالح دیگر میشود، مثلا، هنگامی که کسی فرزند خود را خوب تربیت کند او هم منشأ خیرات و برکات میشود و در دوستان و اطرافیان خود اثر میگذارد آنها هم وسیله انجام کارهای خیر دیگری میشوند و به همین ترتیب جامعه رو به صلاح و سعادت پیش میرود.
قابل توجّه این که امام (علیه السلام) در مورد گناهان «خَیْل شُمس؛ اسبهای سرکش» را به کار برده است و در مورد تقوا «مَطایا ذُلُل؛ مرکبهای رام» را ذکر فرموده و این نکته دقیقی دارد؛ چرا که «خیل» در اصل از ماده «خیال» است و به افراد مغرور و متکبّر که گرفتار خیالاتند «مُخْتال» گفته میشود و اسب را از آن جهت «خیل» گفتهاند که غالباً سبب غرور و مباهات سوارکارش میشود.
سپس امام (علیه السلام) هشدار دیگری در مورد آزمایشهای الهی که در حکومت او و در تمام طول زندگی در پیش دارند میدهد؛ و بحث گذشته را پیرامون امتحان و مرکبهای تقوا و گناه، به وسیله آن تکمیل میکند، میفرماید: «همیشه حق و باطلی وجود دارد و برای هر کدام اهل و طرفدارانی است» (حَقّ وَ باطِل، وِ لِکُلٍ اَهْل).
آری صحنه زندگی بشر از روز نخستین آفرینش میدان جولان این دو گروه بوده است و داستان مبارزه آنها با یکدیگر چنان طولانی است که تمام طول تاریخ را فرا میگیرد و سخن در این رابطه بسیار است؛ ولی امام (علیه السلام) از میان همه آنها انگشت روی یک نکته گذارده، میافزاید: «اگر باطل حکومت کند جای تعجّب نیست، از دیر زمانی چنین بوده است!» (فَلَئِنْ اَمِرَ الْباطِلُ لَقَدیماً فَعَل).
«و اگر حق و پیروانش کم باشند (نگران نباشید) چه بسا افزوده گردند و بر لشکر باطل پیروز شوند!» (وَلَئِنْ قَلَّ الْحَقُّ فَلَرُبَّما وَ لَعَلَ).
داستان «حق و باطل» و مبارزه این دو با یکدیگر در طول تاریخ انسانی و ابزار این مبارزه و نتایج آن، داستان بسیار دامنه داری است که در شرح خطبههای دیگر که تناسب بیشتری با این موضوع دارد به خواست خدا خواهد آمد. آنچه در این جا لازم است بر آن تکیه شود و نظر مولا امیرمؤمنان علی (علیه السلام) در این عبارت نیز متوجّه آن است، این است که نه کثرت طرفداران باطل باید انسان را به وحشت بیندازد و نه کمی طرفداران حق او را مأیوس کند؛ چرا که غالباً در طول تاریخ حامیان باطل فزونی داشتهاند و بسیار شده که گروه اندک طرفداران حق بر انبوه حامیان باطل پیروز شدهاند؛ همان گونه که قرآن از زبان پیروان «طالوت»، فرمانده لشکر بنی اسرائیل، میگوید: «کَمْ مِنْ فِئَة قَلیلَة غَلَبَتْ فِئَةً کَثیرَةً بِاِذْنِ اللهِ؛ چه بسیار گروههای کوچکی که به فرمان خدا بر گروههای عظیمی پیروز شدند»! (۳)
همین معنا در قالب دیگری در آیه دیگر به روشنی بیان شده است، میفرماید: «قُلْ لا یَسْتَوِی الْخَبیثُ وَ الطَیِبُ وَ لَوْ اَعْجَبَکَ کَثْرَةُ الْخَبیثِ؛ بگو (هیچ گاه) ناپاک و پاک مساوی نیستند، هر چند فزونی ناپاکها تو را به شگفتی اندازد»! (۴)
همین معنا در خطبههای دیگر نهج البلاغه با صراحت تمام نیز آمده است؛ چنان که در خطبه ۲۰۱ میخوانیم: «اَیُّهَا النّاسُ لا تَسْتَوْحِشُوا فی طَریقِ الْهُدی لِقِلَةِ اَهْلِهِ؛ ای مردم در طریق هدایت (و حق و حقیقت) از کمی نفرات هرگز وحشت نکنید»!
ولی باید توجّه داشت که این فزونی نفرات نه دلیل حقّانیّت است و نه پیروزی و نجات؛ بلکه در منطق قرآن و احادیث اسلامی و منطق صاحبنظران، مدار بر کیفیّت است نه کمیّت و به همین دلیل حکومتهای باطل که از میان میروند همه آثارشان محو میشود و جز نام ننگینی از آنها باقی نمیماند؛ ولی برکات و آثاری که از حکومتهای حق و انبیا و اولیاء الله باقی مانده تا پایان جهان برقرار است.
در هر حال صحنه مبارزه حق و باطل و فزونی لشکر باطل در واقع یک آزمون الهی است که افراد حق طلب و حق جو در این میان شناخته شوند. آنها که همرنگ جماعتهای باطل نمیشوند و نان را به نرخ روز نمیخورند و روح تقوا و پرهیزگاری آنها را به سوی حق میبرد – هرچند حق در اقلیّت باشد – و این داستان مفصّلی دارد که بازهم به آن خواهیم رسید.
دوّمین نکتهای که امام (علیه السلام) در این جا بر آن تأکید میفرماید آن است که در جمله کوتاه آخر این فراز آمده، میگوید: «(فرصتها را از دست ندهید چه این که) کمتر میشود چیزی پشت کند و بار دیگر باز گردد!» (وَلَقَلَما اَدْبَرَ شَیْء فَاَقْبَل).
البتّه اعتقاد همه مسلمانان اعمّ از شیعیان و غیر آنها بر این است که سرانجام با ظهور مهدی(عج) لشکر حق پیروز میگردد و باطل برای همیشه منزوی میشود و حکومت عدل الهی سراسر جهان را فرا خواهد گرفت.
مطابق بعضی از روایات در ذیل همین خطبه جملهای از امام صادق (علیه السلام) از امیرمؤمنان علی (علیه السلام) نقل شده است که فرمود: «وَ بِنا فُتِحَ لا بِکُمْ وَ مِنّا نُحْتَمُ لا بِکُمْ؛ برنامه حکومت حق با ما آغاز شد (اشاره به عصر پیامبر است) و با ما پایان میگیرد نه با شما (اشاره به ظهور حضرت مهدی(عج) است)!».
«ابن ابی الحدید» پس از ذکر این جمله با صراحت میگوید: غالب محدّثان معتقدند که حضرت مهدی(عج) که در این حدیث به او اشاره شده در آخر الزّمان ظهور میکند و از فرزندان فاطمه میباشد و یاران ما (معتزله) آن را انکار نمیکنند. (۵)
به هر حال جمله بالا اشاره به این است که فرصتها را از دست ندهید و اکنون که همه چیز برای اجرای عدالت و حکومت حق در جامعه اسلامی فراهم شده در دام وسوسههای «شیاطین جن و انس» گرفتار نشوید! و از توطئههای خودکامگانی که منافع نامشروعشان به خطر افتاده بر حذر باشید! چرا که اگر این فرصتها از دست برود بازگشتش به آسانی ممکن نیست! و تاریخ زندگی امام (علیه السلام) هم نشان میدهد که چنین شد که مردم عصر او از این هشدار پند کافی نگرفتند؛ فرصتها را از دست دادند؛ آن روز که لشکر شام در آستانه شکست کامل قرار داشت فریب نیرنگ «عمر و عاص» را خوردند که سرانجام به حکومت «بنی امیّه» و «بنی مروان»، حکومت سیاه و تاریکی که در تاریخ کم نظیر بود، منتهی شد و «حجّاجها» دمار از روزگار آنها برآوردند.
* * *
در این جا به توضیحی از «سیّدرضی» برخورد میکنیم که اعجاب و شگفتی فوق العاده خود را از تعبیرات بسیار زیبا و پرمحتوای این خطبه آشکار میکند و میگوید: «در این سخن که نزدیکترین سخن به حقیقت فصاحت است، لطایفی نهفته که هیچ کس از سخن سنجان به پایه آن نمیرسد و بیش از آنچه که ما از آن به شگفتی فرو میرویم، شگفتی از آن به تعجّب میآید؛ بعلاوه در آن ریزه کاریهایی از فصاحت است که نه زبان قادر به شرح آن است و نه هیچ انسانی میتواند به عمق آن برسد و نه آنچه من میگویم را جز آنان که در فصاحت پیشگام و ریشه دارند، میتوانند درک کنند! (آری) «وَ ما یَعْقِلُها اِلاَ الْعالِمُونَ؛ جز دانشمندان آن را درک نمیکنند»!
انتهای خبر/
درباره نویسنده
نظرات:
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- جشن دختران «مثل ستاره» در اراک برگزار میشود
- عدالتمحوری، میراث ماندگار شهید رئیسی
- احیای هپکو میراث جاودانه شهید رئیسی
- اشتغالزایی برای ۳۰ نفر در فراهان
- ورود سامانه جدید بارشی به کشور
- جشن بزرگ «مثل ستاره» در اراک برگزار شد
- جشن دهه کرامت در اراک
- شهید رئیسی سرمایه اجتماعی نظام را تقویت کرد
- کرامات رضوی؛ تجلی قدرت الهی
- وداعی ماندگار با شهید خدمت
- مردمداری رمز محبوبیت شهید رئیسی
- مدیر شعب بانک کشاورزی استان مرکزی معرفی شد
- «نجمه غفاری» صدای توانیابان در عرصه آموزش
- افتتاح اولین پانسیون مطالعاتی استان مرکزی
- «خلیج فارس» در اسناد تاریخی معتبر ثبت است
- دهه کرامت فرصتی برای بازخوانی خدمات شهید رئیسی
- سردرگمی دانشآموزان اراکی از تغییر ساعت کار مدارس
- پیگیری مطالبات مردمی از وظایف روابط عمومیها است
- مصرف تا سقف الگو یارانهای است
- مراسم بزرگداشت اولین سالگرد شهید جمهور در اراک
آخرین اخبار
- مطالبهگری و نظارت ویژگیهای مجلس کارآمد است
- سفری به سوی عشق و رشد
- پرداخت ۴۰ میلیارد تومان به بیماران خاص
- واریزی غیرمنتظره برای ۴۹ میلیون ایرانی
- جوانان نقش مهمی در تحقق شعار سال دارند
- همدلی مسئولان برای رفع مشکلات کامیونداران افزایش یافت
- ازدواج حضرت زهرا (س) الگویی بیبدیل برای خانوادهها
- جشن سالروز ازدواج امیرالمؤمنین و حضرت زهرا (س)
- جاهلان و قرآن
- فینال جام حذفی فرصتی برای نمایش توانمندیهای مرکزی
- هیچگاه از امام (ره) امت دست بر ندارید
- سوره «اعلی» آیه 1 تا ۱۹
- برای بازی فردا آماده هستیم
- ضرورت نگاه تخصصی به درس تربیتبدنی
- کشف خودرو سرقتی در محلات
- دور بودن مسئولان از عوامل فسادزا است
- بازخوانی یک ازدواج تاریخی
- آسانسازی ازدواج راهی برای افزایش رشد جمعیت است
- پیشبینی خرید 250 هزار تن گندم
- محلهمحوری راهکاری برای حل مشکلات اجتماعی
- تحقیر را نمیپذیریم
- مدیریت روابط عاطفی؛ رمز موفقیت در زندگی مشترک
- احترام و محبت بنیاد ازدواج موفق است
- بازار پیاز در معرض بیثباتی
- کاپیتان ماندنی شد
- گازوئیل ۳ نرخی فعلا منتفی است
- دامپزشکی، ستون اصلی اقتصاد مقاومتی است
- خطوط قرمز مذاکرات هستهای کاملاً مشخص است
- پوشش کامل هزینههای ناباروری در مراکز دولتی
- گناه و تقوا
- مشاهده بیشتر