از هفته جاری شرکتهای حوزه پتروشیمی به عنوان بزرگترین عرضهکنندگان ارز در کشور ارز خود را در بازار ارز تجاری عرضه میکنند که متعاقبا باید شاهد نزولی شدن نرخ ارز در بازار باشیم.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» به نقل از خبرگزاری ایسنا، در هفتههای اخیر بازار ارز تحولات و نوسانات متعددی را تجربه کرد. بسیاری از فعالان اقتصادی معتقدند که قیمتگذاری دستوری در گذر زمان باعث شده رانتهای ارزی توزیع شود. اخیرا نیز عبدالناصر همتی - وزیر امور اقتصادی و دارایی - در رابطه با سیاست چند نرخی بودن ارز گفته بود که در سال ۱۴۰۲ بیش از ۱۷۰۰ همت رانت ارزی توزیع شده بود که ناشی از چند نرخی بودن ارز است.
اخیرا، بانک مرکزی در ۲۶ آذرماه و در جدیدترین برنامه ارزی، اقدام به راه اندازی بازار ارز تجاری در مرکز مبادله ایران کرد. در این بازار که از تاریخ مذکور، به اجرایی شدن کامل سامانه معاملات بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران به عنوان یک بازار شفاف، منسجم و سازمانیافته منجر شد، تمام معاملات توافقی بین واردکنندگان و صادرکنندگانی که پیش از این تحت عنوان روش واگذاری ارز حاصل از صادرات به غیر صورت میگرفت، در این بازار انجام خواهد میشود.
عملیاتی شدن بازار ارز تجاری، باعث شده که برای اولین بار یک بازار رسمی معاملات ارزی به عنوان یک بازار مرجع عمل کند و بانک مرکزی به عنوان سیاست گذاری پولی کشور بتواند یک سیستم رسمی پرداخت و مبادله ارزی را مدیریت کند. به عبارتی برای اولین بار در کشور در حال حرکت به سمت یک سیستم نظاممند پرداخت رسمی ارز هستیم.
هفته گذشته نیز، محمدرضا فرزین - رئیس کل بانک مرکزی - از آغاز عرضه ارزی پتروشیمیها از ابتدای هفته جاری خبر داد. وی در جلسه هماهنگی با هلدینگهای بزرگ پتروشیمی گفت: ایجاد سامانه ارز تجاری (توافقی) ضمن اینکه قرار است به گونهای کار کند که نه تنها اطمینان حاصل شود که نیازهای ارزی کشور در یک نظام کارا و مبتنی بر بازار، تامین میشود، عرضه کنندگان میتوانند با عرضه خود نیازهای صنعت خود را تامین کنند و نرخ آن نیز باید به طوری باشد که هم به نفع عرضه کننده و هم به نفع متقاضی باشد و از طرف دیگر بستری فراهم میشود که واسطههای ارزی حذف شوند، بنابراین، هرآنچه که در این بازار وجود دارد یا باید برای عرضه کننده باشد یا برای متقیان خریدار ارز است.
بنابرین با حضور شرکتهای حوزه پتروشیمی به عنوان بزرگترین عرضه کنندگان ارز در کشور، باید منتظر حجم معاملات بیشتر از میزان و حجم معاملات فعلی در بازار ارز تجاری باشیم که موجبات ایجاد تعادل در بازار ارز را فراهم خواهد کرد و متعاقب آن بازار ارز تجاری در جهت تبدیل شدن به یک بازار مرجع ارزی در کشور حرکت کند.
سخنگوی مرکز مبادله نیز اخیرا در این رابطه گفت: نرخهای بازار غیر رسمی، نرخهای رسمی و قابل اتکا نیست. آنچه در بازار ارز تجاری صورت میگیرد، یک بازار واقعی بوده که نرخ آن رسمی است و قطعا کمک خواهد کرد که سیگنال واقعی به اقتصاد کشور از طریق این بازار صورت بگیرد. این موضوع کمک خواهد کرد که عرضه به بازار ارز تجاری به عنوان یک بازار شفاف و کارآمد افزایش یافته و به هر میزانی که عمق بخشی به این بازار بیشتر شود، بیشک نوسانات ارزی در بازرهای غیر رسمی ارز کاهش یافته و مدیریت ارزی نیز کارآمدتر خواهد شد.
نگاهی به وضعیت امروز بازار آزاد
همچنین، گزارش میدانی امروز خبرنگار ایسنا از بازار آزاد ارز (میدان فردوسی) نشان میدهد که در زمان تنظیم این گزارش (ساعت ۱۳) دلار با نرخ ۸۰ هزار تومان توسط واسطهها به فروش رسیده و با نرخ ۷۹ هزار تومان از سوی این افراد خریداری میشد. همچنین، اسکناس یورو نیز با قیمت ۸۳ هزار تومان از سوی واسطهها به فروش رسید و با نرخ ۸۲ هزار تومان توسط این افراد خریداری میشد.
طبق مشاهدات میدانی امروز، حضور گسترده واسطهها در بازار آزاد ارز چشم گیر بود و با اینکه بر اساس تجربه، بازار آزاد ارز در روز شنبه و در ابتدای هفته نرخ ارز روند کاهشی را ندارد، اما از ظهر امروز با آغاز معاملات در این بازار روند کاهشی نرخ ارز مشهود بود و به نظر میرسد به آغاز عرضه ارز شرکتهای پتروشیمی که در سامانه ارز تجاری مرکز مبادله عملیاتی میشود و همچنین مداخله مستقیم بازارساز در بازار هرات ترمز افزایش قیمت کشیده شود و در روزهای آینده شاهد حرکت نزولی نرخ ارز در بازار غیر رسمی باشیم و دلار به کانال ۷۰ هزار تومان برگردد.
انتهای خبر/
- ۹۰ درصد پروژهای نیمه تمام افتتاح شدهاند
- آخرین وضعیت پروژه ۸۱۰۰ واحدی مسکن ملی
- تأثیر هوش مصنوعی در تکامل دین
- شعار امسال حماسه ۹ دی مشخص شد
- گفتگو با فاتح ۳۲ قله
- رویداد تولید محتوای دیجیتال بسیج استان مرکزی
- اختتامیه رویداد ملی تولید محتوای استان مرکزی
- ۱۱۰ مدالآور ورزش استان مرکزی تجلیل میشوند
- «اسد» به آمریکا تکیه کرد نابود شد
- ترورسیم تهدیدی برای حقوق بشر
- جشن میلاد حضرت زهرا (س) در فراهان
- انحلال بسیج بزرگترین ضربه را به اسد زد
- امالبنین (س) در ولایتپذیری و صبر نمونه بود
- ۵ فرماندار استان مرکزی منصوب شدند
- بارش برف در شهر فرمهین
- مراسم تشییع ۲ شهید گمنام در اراک برگزار میشود
- رویداد تولید محتوای بسیج استان مرکزی
- تأخیر در آغاز فعالیت اداری در استان مرکزی
- رویداد تولید محتوای کارکرد خوبی دارد
- تصادف محور قدیم ساوه با یک مصدوم
- نارضایتی مجلس از مدیریت بازار ارز
- همیشه از روحانیت پیروی کنید
- سوره «ص» آیات ۱ تا ۱۶
- سارق اماکن خصوصی در کمیجان دستگیر شد
- حجاب آرامش روانی جامعه را تضمین میکند
- کشف حجاب عامل نارضایتی مردم
- مقاومت بانوان در ۱۷ دی نماد افتخار است
- امیرکبیر بنیانگذار ایران نوین است
- کنگره دانشآموزی شهدا با خلاقیتهای نو برگزار میشود
- کاهش قیمت مرغ در آستانه ماه رمضان
- مقاومت علما مانع اجرای کشف حجاب شد
- حجاب نماد کرامت و عزت زنان است
- کشف حجاب ابزاری برای استعمار ایران بود
- هنر میتواند پیامهای انقلاب را به جهانیان برساند
- نمایشگاه صنعت ساختمان در اراک دایر میشود
- دهمین عرضه اولیه سال کشف قیمت شد
- تفکر سردار سلیمانی پس از شهادتش قوت گرفت
- ناترازی انرژی نداریم، ناترازی مدیریتی داریم
- طارمی در فینال سوپرجام ایتالیا
- بارشها در غرب و شمالغرب کشور
- حجاب نمادی از هویت دینی و اجتماعی است
- اسلام را یاری دهید
- سوره «صافات» آیات ۱۲۷ تا ۱۵۳
- آئین افتتاح یادمان شهدای گمنام شهر صنعتی کاوه
- مراسم شب شعر در خنداب برگزار شد
- آغاز اجرای طرح پلاککوبی درختان ساوه
- دستگاهها املاک راکد را فعال کنند
- شهدای دانشجو نماد ایثار و علم
- کوی کوثر اراک محروم از خدمات شهری
- مکتب حاج قاسم الگویی برای تعالی است
- مشاهده بیشتر