درباره نویسنده
کارشناس مسائل سیاسی:
فرار شاه پایان هیمنه رژیم پهلوی بود

کارشناس مسائل سیاسی گفت: فرار شاه در واقع نشاندهندهی پایان هیمنه و سلطنت پهلوی بود که در سالهای آخر، به دلیل نارضایتی گسترده مردمی با شکست مواجه شده بود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» سلیمان دلیریان در گفتگو با خبرنگار «نار خبر» با اشاره به سالروز فرر شاه خائن گفت: فرار محمدرضا پهلوی از ایران در ۲۶ دی ۱۳۵۷، نقطهی عطفی در تاریخ معاصر ایران بود که باعث سقوط رژیم پهلوی و آغاز انقلاب اسلامی ایران شد.
وی افزود: این اتفاق در واقع نشان دهندهی پایان هیمنه و سلطنت پهلوی بود که در سالهای آخر، به دلیل نارضایتی گسترده مردمی، بحرانهای سیاسی و اجتماعی و بیاعتمادی به قدرت، با شکست مواجه شده بود.
کارشناس سیاسی تصریح کرد: فرار شاه از کشور در شرایطی صورت گرفت که قیامهای مردمی و اعتصابات سراسری در سراسر کشور شدت یافته بود و نظام پهلوی قادر به حفظ قدرت خود نبود. در این شرایط، شاه به دلایل مختلف از جمله فشارهای بینالمللی و عدم حمایت ارتش و نهادهای کلیدی از خود، تصمیم به ترک ایران گرفت.
دلیریان در ادامه گفت: در ساعت ۱۳: ۰۸ روز ۲۶ دی ۱۳۵۷، شاه و فرح از فرودگاه مهرآباد ایران را ترک کردند و در فرودگاه، بختیار، سعید، اردلان، بدرهای و دیگر مقامات حضور داشتند.
وی تأکید کرد: رادیو دولتی اعلام کرد که سفر شاه موقت است و هدف آن معالجه بیماری است که این خبر بلافاصله در ایران واکنش شدید مردمی به همراه داشت. مردم به خیابانها ریختند و شادی و جشن در سراسر کشور پخش شد. روزنامهها با تیترهای بزرگ نوشتند: «شاه رفت»
این استاد دانشگاه یادآور شد: اوضاع به شدت از کنترل رژیم خارج شده بود و بختیار به خوبی می دانست که قادر به مدیریت بحران نیست و با وجود حمایتهای آمریکا، نتیجهای نخواهد گرفت و آمریکا نیز به این نتیجه رسیده بود که ایران از اردوگاه غرب خارج شده است.
وی عنوان کرد: دو روز بعد از فرار شاه، کارتر اعلام کرد که ایالات متحده از بختیار حمایت میکند، اما دخالت در امور ایران را رد کرد و تأکید کرد که سیاست مداخلهجویی را در هیچ کشوری دنبال نمیکند.
دلیریان بیان کرد: امام خمینی بلافاصله در پاسخ به درخواست آمریکا اعلام کردند که اگر کشورهای خارجی در امور داخلی ایران مداخله نکنند، آرامش به کشور بازخواهد گشت.
این استاد دانشگاه افزود: سقوط رژیم پهلوی و فرار شاه، در حقیقت نشاندهندهی عدم توانایی این رژیم در حل بحرانهای داخلی و سیاسی بود و در واقع، شاه به دلیل مشکلات گستردهای که در کشور ایجاد شده بود، دیگر قادر به حفظ سلطنت خود نبود.
وی گفت: عواملی مانند نارضایتی عمومی، بحران اقتصادی، انزوا در سطح بینالمللی و عدم حمایت از سوی ارتش و نهادهای کلیدی باعث شد که رژیم پهلوی در برابر فشارهای مردمی و تحولات سیاسی تاب نیاورد.
کارشناس مسائل سیاسی بیان کرد: این شکست نه تنها به معنای پایان یک رژیم دیکتاتوری بود، بلکه نشاندهندهی قدرت جنبشهای مردمی در تغییر سرنوشت سیاسی یک کشور بود. فرار شاه و سقوط رژیم پهلوی به وضوح نشان داد که هیچگونه حکومتی نمیتواند از اراده مردم فراتر رود و در نهایت، مردم بودند که سرنوشت کشور را تعیین کردند.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
نظرات:
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- «علی فاضلی» نایبقهرمان مسابقات قویترین مردان شد
- آخرین وضعیت پروژه ۸۱۰۰ واحدی مسکن ملی
- برگزاری اجتماعات یادگیری معلمان
- تلخ و شیرینهای ۴ ساله خانه ملت!
- دادستان جدید خمین معرفی شد
- حادثه تلخ بمباران شهر اراک در دوران دفاعمقدس
- مسیرهای راهپیمایی روز قدس در استان مرکزی
- مجتمع آب سنگین خنداب را بیشتر بشناسید
- «حسین افضلی» بازرس کل استان مرکزی شد
- تأثیر هوش مصنوعی در تکامل دین
آخرین اخبار
- خدایا به ما صبری عنایت بفرما
- سوره «بقره» آیه ۱۴۶ تا ۱۵۳
- جنگ ۱۲ روزه متأثر از مکتب عاشورا بود
- قطع برق ۱۰۰ اداره پرمصرف استان مرکزی
- ۱۱۴ مصدوم در یک شبانهروز در استان مرکزی
- کمآبی زنگ هشدار برای سکونتپذیری پایدار شهر «امیرکبیر»
- مقاومت ۱۲ روزه تجلی قیام کربلا
- پاسخ ۱۸۰۰ استاد دانشگاه به بیانیه ۱۸۰ استاد
- شباهت برنج پاکستانی و ایرانی باعث سوءاستفاده میشود
- هشدار رگبار و باد شدید در ۱۵ استان
- مشاهده بیشتر