بدون شک، نقش حضرت علی (علیهالسلام) در وحدت جامعه اسلامی به عنوان یکی از الگوهای برجسته اخلاق و عدالت، همچنان در تاریخ اسلام جاودانه خواهد ماند و میتواند برای نسلهای آینده الهامبخش باشد.
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» دوران زندگی حضرت علی (ع) با فراز و نشیبهای فراوانی همراه بود ولی ایشان همواره تلاش کرد تا با حکمت و تدبیر، اختلافات و منازعات را کاهش داده و اصول عدالت و اخلاق اسلامی را در جامعه برقرار سازد.
یکی از برجستهترین ویژگیهای حضرت علی (ع) توانایی ایشان در ایجاد تعادل میان گروهها و قبایل مختلف مسلمان بود. نامهها و خطبههای نهجالبلاغه، که شامل دیدگاهها و توصیههای ایشان به مسلمانان است، گواهی بر تلاشهای حضرت علی (ع) برای ایجاد وحدت و همبستگی در جامعه اسلامی است.
از امام علی علیهالسلام به عنوان منادی و طلایهدار اتحاد یاد می شود، یکی از دلایلش را می توان 25 سال سکوت در برابر خلفای زمان خود یاد کرد.
در ادامه در گفتگو با کارشناسان مسئل فرهنگی به وحدت در گفتار و سیره امام على (ع) می پردازیم.
حضرت علی (ع) وحدت اسلامی را تبیین کرد
حجتالاسلام والمسلمین رضا تاجآبادی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» در خصوص نقش حضرت علی (ع) در وحدت اسلامی گفت: بیست و پنجم دیماه، سالروز ولادت حضرت علی (ع)، فرصتی برای بررسی نقش بیبدیل ایشان در حفظ وحدت اسلامی است.
کارشناس مسائل مذهبی گفت: حضرت علی (ع) با حفظ اصول اسلام، تربیت نیروهای مؤمن و تأکید بر ولایت، نقش بیبدیلی در وحدت اسلامی ایفا کرد و الگویی برای پایبندی به عهد و ولایت شد.
وی عنوان کرد: قرآن کریم تأکید کرده است که رمز پیروزی اهل ایمان، اعتصام به حبلالله است؛ یعنی چنگ زدن به ریسمان الهی که در تفاسیر به ولایت پیامبر (ص)، حضرت علی (ع) و امامان معصوم (ع) تفسیر شده است.
حضرت علی (ع) در مدت ۲۵ سال کادرسازی کردند
کارشناس مسائل مذهبی بیان کرد: حضرت علی (ع) پس از شهادت پیامبر اسلام (ص)، با وجود پیمانی که مردم در غدیر بسته بودند، شاهد بیوفایی جامعه و خواص بود ایشان برای حفظ اصل اسلام و کادرسازی نسل آینده، 25 سال فعالیت کردند و از نابودی بنیانهای دین جلوگیری نمودند.
تاجآبادی افزود: حضرت علی (ع) با پرورش شخصیتهایی همچون مالک اشتر، راه آینده امت اسلام را هموار ساختند پس از خلفای سهگانه و بیداری عمومی، مردم دریافتند که باید از ابتدا با ایشان بیعت میکردند اینگونه حکومت علوی پایهگذاری شد.
وی اظهار کرد: هاشم الحیدری، از رهبران مقاومت اسلامی عراق، در دانشگاه تهران تأکید کرد که پس از پیامبر (ص)، تنها چهار نفر در کنار امیرالمؤمنین (ع) باقی ماندند.
کارشناس مسائل مذهبی تصریح کرد: اما مردم ایران، پس از بیعت با امام خمینی (ره)، 46 سال با ولایتفقیه پیمان خود را حفظ کردند و به رهبری امام خامنهای لبیک گفتند.
تاجآبادی افزود: باید قدر این وحدت و نعمت ولایت را بدانیم و همیشه از آن پاسداری کنیم تا از گزند دشمنان در امان باشیم.
حضرت علی (ع) با تربیت یاران مومن وحدت را حفظ کرد
وی عنوان کرد: حضرت علی (ع) با پاسداری از اسلام و تربیت یاران مؤمن، وحدت جامعه اسلامی را حفظ کرد و ولایت را بهعنوان محور اصلی پیروزی و اتحاد امت معرفی نمود.
کارشناس مسائل مذهبی بیان کرد: حضرت علی (ع) با تلاش برای حفظ کیان اسلام، کادرسازی، و تبیین ولایت، زمینه وحدت اسلامی را فراهم کرد و الگویی ماندگار برای پایبندی به اصول دین ارائه داد.
امام علی (ع)، ستون وحدت اسلام است
حجتالاسلام والمسلمین سید احمد میرمهدی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» در رابطه با نقش حضرت علی (ع) در وحدت اسلامی گفت: دین اسلام بر هر چیزی ترجیح دارد. مسئله توحید و نبوت دو اصل اولی اسلام است بنابراین تا شهادت به وحدانیت خدا و رسالت پیامبر اسلام (ص) دو اصل رکنی اسلام است که این دو شهادت برای هر فرد مسلمانی محقق میشود.
مدیر حوزه علمیه امام خمینی (ره) اراک گفت: امیرالمومنین (ع) برای اینکه اصل جامعه اسلامی حفظ شود از خلافت در آن زمان دست کشید که اگر این اقدام را انجام نمیدادند چیزی از اسلام باقی نمیماند.
وی افزود: بعد از شهادتین مابقی احکام اسلام مانند نماز، اصول و فروعات دین مانند امامت، شناخت صفات حق تعالی، پیغمبر و بعد شناخت جانشین پیغمبر بسیار مهم است. مردم در زمان پیامبر نسبت به دو اصل شهادت به توحید و رسالت پیامبر آمادگی پیدا کرده بودند.
مدیر حوزه علمیه امام خمینی (ره) اراک بیان کرد: مسئله امامت چون یک ارتباطی با مسئله به اصطلاح جامعه و خواص جامعه دارد یعنی پذیرش جانشین پیامبر چه کسی از طرف خدا تعیین شده یک بحث است و پذیرش آن توسط مردم بحث دیگری است. پیامبر اسلام بعد از معرفی حضرت علی (ع) به عنوان جانشین خود عدهای گفتند که امام علی (ع) جوان است و باید کسی جانشین باشد که سنی از وی گذشته باشد.
حضرت علی (ع) برای وحدت 25 سال خانهنشین شد
میرمهدی عنوان کرد: حضرت علی (ع) نیز برای ایجاد وحدت و حفظ جامعه اسلامی 25 خانه نشین شدند تا اسلام از هم نپاشد که حضرت علی (ع) فرموده بودن که اگر چهل نفر یاران داشتن برای به دست گرفتن حکومت واقعی خود قیام میکردند و امیرالمومنین علی (ع) نیز مأمور به صبر بودند تا شاکله اسلام حفظ شود.
وی خاطرنشان کرد: بنابراین امیرالمومنین (ع) برای اینکه اصل جامعه اسلامی حفظ شود از خلافت در آن زمان دست کشید که اگر این اقدام را انجام نمیدادند چیزی از اسلام باقی نمیماند که در واقع به موقع صبر پیشه کردند تا به اصل جامعه اسلامی ضربه وارد نشود و در بین جامعه ماندگار باشد.
مدیر حوزه علمیه امام خمینی (ره) اراک در پایان تصریح کرد: در قضیه دنیای امروز و در مواجهه با دشمنان اسلام تقریبا تنها هستیم و کسی همراه ما نیست و همین امر باعث میشود که با همین صبر و خودداری از برخوردهای خشن باید در مقابل دشمنان قوی و محکم ایستاد تا مردم آرام آرام به حقانیت راه امامت و ولایت توجه پیدا کنند.
ولادت حضرت علی علیهالسلام منحصر به فرد است
حجتالاسلام والمسلمین جواد افشار نجفی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» گفت: در قرآن بیان شده وقتی که موقع وضع حمل حضرت مریم شد و داخل مسجد بود باید از آن مکان بیرون میرفت ولی در مورد فاطمه بنت اسد مادر حضرت علی علیهالسلام این قضیه برعکس بود ایشان با شکفتن دیوار کعبه داخل خانه خدا شد و وضع حمل صورت گرفت.
وی افزود: نحوه ولادت حضرت علی علیهالسلام کاملاً ویژه و منحصر به فرد است که در طول تاریخ چنین اتفاقی برای کسی روی نداده است.
مسئول استانی دفاتر نمایندگی رهبری دانشگاههای استان مرکزی بیان کرد: نقش حضرت در خصوص وحدت اسلامی را باید بعد از وفات حضرت رسول در نظر گرفت. همچنین با وجود این که پیامبر، ایشان را به عنوان جانشینی انتخاب کرده بودند ولی بعد از وفات ایشان، وقتی امیرالمومنین اختلاف را دید و میدانست که باعث دودستگی امت میشود و ممکن بود حتی دین مورد تهدید قرار بگیرد از حق مسلم خود گذشت و اتفاقی که رقم خورد باعث ۲۵ سال خانهنشینی امیرالمومنین علیهالسلام شد.
حضرت علی (ع) ۲۵ سال به خاطر اسلام سکوت کرد
نجفی عنوان کرد: حضرت این مسیر را انتخاب کرد تا امت اسلامی از هم نپاشد یعنی اگر حضرت تصمیم میگرفت که جواب ظالمین را بدهد میتوانست و قدرت این کار را داشت. ولی با این وجود سکوت را اختیار کرد و از این قضیه گذشت کرد.
وی اظهار کرد: در مرحلهٔ دیگر حضرت که به خلافت رسید و زمانی که مردم به سراغ وی رفتند و ایشان را انتخاب کردند میتوانست بعد از رسیدن به خلافت علیه کسانی که در حق ایشان ظلم کردند؛ شمشیر بکشد و انتقام بگیرد. اما ایشان محور حکومت خود را بر اساس عدالت قرار داد و حرکتی برای انتقام و پاسخ ظلم آنها انجام نداد و همین عدالت گستری ایشان باعث شد حتی دوستانی که تا قبل از این حامی حضرت بودند در این جریان نتوانند دوام بیارند و علیه او توطئه کنند. برای حضرت علی علیهالسلام فرقی نمیکرد دوستان او باشند یا انسانهای معمولی، باید همه در کفه عدالت قرار میگرفتند. در سپردن پستها هم به دنبال شایسته محوری بود.
مسئول استانی دفاتر نمایندگی رهبری دانشگاههای استان مرکزی تصریح کرد: علاوه بر داستان عدالت، آنهایی را هم که علم دشمنی بلند کرده بودند و میتوانست بر آنها شمشیر بکشد ولی تا لحظه آخر از این قضیه حمایت کرد که نباید خون و خونریزی در بین امتها رقم بخورد و باید امتها واحده باشند تا جایی که میتوانست از این وحدت دفاع کرد.
حضرت علی (ع) شروع کننده جنگی نبود
نجفی گفت: در جنگهایی که بین مسلمانان صورت گرفت حضرت علی هرگز شروع کننده جنگ نبود و از طرفی وقتی فتنه و سران آنها را متوقف کرد؛ از ادامه جنگ باز ایستاد و این نیز به علت حفظ وحدت در بین آنها بود.
وی با بیان این که در نهجالبلاغه هم حضرت امیر نیز در خصوص انسجام امتها مطالب خوبی را بیان کردند؛ عنوان کرد: در جنگ خیبر که یکی از مهمترین جنگهای صدر اسلام و دوران پیامبر بود بنی اسرائیل و یهود به علت اینکه به مسلمانان خیانت کرده بودند باعث شد که پیامبر و مسلمانان به آنها حمله کنند و در این جنگ هر کس برای فتح خیبر فرستاده شد؛ ناکام برگشت. حضرت علی علیهالسلام هم در آن زمان از ناحیه چشم بیمار بود ولی با این حال وقتی پیامبر به او اذن جهاد داد به میدان رفت و با کندن در خیبر پیروز برگشت.
مسئول استانی دفاتر نمایندگی رهبری دانشگاههای استان مرکزی اظهار کرد: حضرت علی علیهالسلام در قضیه فتح خیبر به تنهایی عمل نکرد. بلکه با حمایت و کمک سایر مسلمانان این فتح عظیم را انجام داد. حضرت با این کار خود به ما فهماند که با بهرهمندی از ظرفیت امت مسلمان و مردم میتوان بالقوه را بالفعل تبدیل کرد و از ظرفیتها بهره برد. و نکته دیگر اینکه با ایستادگی در برابر زورگویی و ظلم میتوان به خدا اعتماد کرد باید در برابر ظلم ایستاد قیام کرد و هیمنه دشمن را فرو ریخت.
نجفی خاطرنشان کرد: از قضیه جنگ خیبر این نکته قابل برداشت است که یهود نمیتواند در برابر اراده قطعی مسلمانها مقاومت کند. اما متاسفانه ما خود را باور نکردهایم. امیرالمومنین (ع) به ما فهماند اگر ما دارای خودباوری باشیم به نتایج خیلی خوبی میتوانیم دست پیدا کنیم.
حضرت علی (ع) الگویی مناسب برای پدران است
وی گفت: در خصوص مقام پدر باید عرض کرد که حضرت علی علیهالسلام میتواند الگوی بسیار عالی در این زمینه باشد. در نامهای هم که به امام حسن علیهالسلام نوشتند و وصیتهایی که ایشان به حسنین و حضرت ابالفضل داشتند؛ میتوان روشهای تربیتی امیرالمومنین علیهالسلام را شناخت.
مسئول استانی دفاتر نمایندگی رهبری دانشگاههای استان مرکزی در پایان تصریح کرد: در نامهای که امیرالمومنین (ع) به امام حسن نوشتن فرمودند که من به تو ابتدا قرآن و معارف دین را آموزش دادم تا بتوانی راه درست را بچشی و انحراف آن را به درستی تشخیص دهی و از آن دوری کنی. در بسیاری از موارد حضرت برای فرزندانش صحبت کردند، سوال پرسیدند و پاسخ شنیدند و جوابهای کاملی را بیان کردند؛ حضرت زینب سلام الله علیه هم آینده خود را از این طریق شکل داد.
به گزارش دیار آفتاب، بدون شک، نقش حضرت علی (علیهالسلام) در وحدت جامعه اسلامی به عنوان یکی از الگوهای برجسته اخلاق و عدالت، همچنان در تاریخ اسلام جاودانه خواهد ماند و میتواند برای نسلهای آینده الهامبخش باشد.
انتهای خبر/
- آخرین وضعیت پروژه ۸۱۰۰ واحدی مسکن ملی
- شعار امسال حماسه ۹ دی مشخص شد
- ۱۱۰ مدالآور ورزش استان مرکزی تجلیل میشوند
- جشن میلاد حضرت زهرا (س) در فراهان
- ترورسیم تهدیدی برای حقوق بشر
- بارش برف در شهر فرمهین
- تصادف محور قدیم ساوه با یک مصدوم
- ۵ فرماندار استان مرکزی منصوب شدند
- اراک میزبان نمایشگاه تابلوفرش و فرش دستباف
- صرفهجویی ۱۲ درصدی با کاهش ۲ درجهای دما
- فرماندار جدید کمیجان معرفی شد
- فاز 3 پروژه شهید سلیمانی آماده تحویل است
- حال و هوای بازار یلدا در اراک
- شهید سلیمانی نماد مقاومت
- کاهش مصرف برق با فناوری نوین
- انفجار کپسول اکسیژن طبی در اراک
- مکتب حاجقاسم نماد وطندوستی
- شکلگیری قرارگاه ملی مسجد در استانها
- «سیره فاطمی» الگوی متعالی خانواده
- ساخت 6 دستگاه مشعل بویلر پتروشیمی در آذرآب
- مقدم دانستن مردم از رسالتهای پاسداری است
- اهمیت رعایت الگوی مصرف در توسعه اقتصاد کشور
- وحدت با الگوی حضرت علی (ع)
- خادمیار ساوجی رتبه ۲۴ جهان را کسب کرد
- اعتکاف تمرینی برای عبادت واقعی است
- اراک آماده میزبانی سوپرجام فوتبال
- فراهان نائب قهرمان پویش گامیران
- حل مسئله آبهای مرزی بدون رویکرد سیاسی
- جلوگیری از تخصیص یارانه پنهان انرژی به ثروتمندان
- مردم آمریکا ناتوانی دولتمردان خود را نظارهگر هستند
- برف و باران در ۲۵ استان
- سوچرجام فوتبال سپاهان میزبان شد
- رجب ماه استغفار و توبه است
- اعتکاف فرصتی برای بازیابی خویش
- یارانه دهکهای بالا حذف شود
- ۱۱ مسجد کمیجان میزبان مراسم معنوی اعتکاف
- امام علی (ع) نماد حکمرانی عادلانه است
- اخلاص و ایثار را از انقلاب آموختم
- سوره «ص» آیات ۶۲ تا ۸۳ و سوره «زمر»
- نذر خدمت در روستای امامآباد ساوه برگزار شد
- مدارس اراک و ساوه فردا تعطیل شد
- امام جواد (ع) تقویتکننده پایههای علمی
- ضرورت مشارکت برای بازسازی اردوگاههای راهیان نور
- سایه سنگین آلودگی بر کلانشهر اراک
- جنبههای تربیتی امام علی (ع) راهنمای گرانبها است
- امام جواد (ع) زمینهساز عصر غیبت شد
- استان مرکزی پیشگام در تولید نان کامل
- امام جواد (ع) نماد علم و سخاوت است
- خدمات علمی امام جواد (ع) بینظیر بود
- گردهمایی مادران جهادگر در ساوه برگزار شد
- مشاهده بیشتر