امیرکبیر پیشگام در نوسازی ایران که نشاندهنده تأثیر عمیق او در ایجاد تغییرات مثبت و مدرنسازی کشور است.
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» میرزاتقی خان فراهانی، معروف به امیرکبیر، در سال ۱۱۸۶ هجری قمری در روستای هزاوه از توابع شهر اراک به دنیا آمد.
او از خاندان فراهانی بود و در دوران کودکی به دلیل علاقه زیاد به تحصیل و علم، توجه عموی خود، میرزاعیسی قائممقام را جلب کرد و تحت تعلیم او قرار گرفت.
امیرکبیر به تدریج مراحل مختلف اداری را پشت سر گذاشت و توانست به یکی از بزرگان دربار قاجار تبدیل شود.
امیرکبیر یکی از پیشگامان اصلاحات در ایران بود. او تلاشهای بسیاری برای مدرنسازی و بهبود وضعیت کشور انجام داد که برخی از اصلاحات مهم امیرکبیر عبارتند از، تأسیس دارالفنون، اولین مدرسه مدرن ایران که بهمنظور تربیت نیروی متخصص در زمینههای مختلف علمی و فنی ایجاد شد، اصلاحات مالی و تلاش برای شفافیت در امور مالی و کاهش فساد در دربار، اصلاحات نظامی، بهبود و نوسازی ارتش ایران به منظور افزایش قدرت دفاعی کشور، بهبود وضعیت بهداشت و مبارزه با بیماریها و ایجاد نظام بهداشتی کارآمد.
امیرکبیر در دوران ناصرالدینشاه بهعنوان صدراعظم منصوب شد و در این دوره تلاشهای بسیاری برای اصلاح وضعیت کشور انجام داد. او با فساد مبارزه کرد و تلاش کرد تا نظام اداری کشور را بهبود بخشد.
با وجود تمام تلاشها و خدماتش، امیرکبیر به دلیل مخالفتهای درباریان و دشمنیهای مختلف، توسط ناصرالدینشاه عزل شد. او به کاشان تبعید شد و در نهایت در سال ۱۲۳۰ هجری قمری به دستور شاه به شهادت رسید.
امیرکبیر با وجود تمامی موانع و سختیها، اصلاحات بزرگی را در ایران انجام داد که تأثیرات آن تا به امروز نیز قابل مشاهده است. او بهعنوان یکی از بزرگترین اصلاحطلبان تاریخ ایران شناخته میشود و یاد او همواره در ذهن ایرانیان باقی خواهد ماند.
امیرکبیر نقشی کلیدی در ارتقای سطح آگاهی و فرهنگ عمومی ایران داشت. او تلاش کرد تا با استفاده از ایدههای نوین، جامعه را به سمت پیشرفت و ترقی هدایت کند.
او با تشویق شاعران و هنرمندان، به گسترش فرهنگ و هنر ایرانی پرداخت و فضایی فراهم کرد که در آن اندیشههای خلاقانه رشد پیدا کنند.
امیرکبیر برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور نیز تلاشهای بسیاری کرد. او به توسعه صنایع دستی و کشاورزی توجه ویژهای داشت و سعی کرد تا با حمایت از تولیدات داخلی، اقتصاد کشور را تقویت کند.
امیرکبیر به عنوان یکی از بزرگترین شخصیتهای تاریخ ایران، تأثیر عمیقی بر جامعه ایرانی گذاشته است. اقدامات و اصلاحات او پایهگذار بسیاری از تغییرات مثبت در ایران بود و همچنان به عنوان الگوی اصلاحات در تاریخ کشور باقی مانده است. یاد و خاطره او همواره در دلها و ذهنهای مردم ایران باقی خواهد ماند.
در این خصوص برخی از مسئولان استانی از سیره و سیطره میرزاتقی خان امیرکبیر گفتهاند که به شرح زیر است.
امیرکبیر بنیانگذار ایران نوین است
نادرقلی ابراهیمی در خصوص شخصیت برجسته میرزاتقیخان امیرکبیر گفت: شهید امیرکبیر، یکی از مهمترین شخصیتهای تاریخ ایران، بهعنوان نخستین معمار توسعه و پیشرفت کشور شناخته میشود.
وی بیان کرد: امیرکبیر همزمان با دوران آغازین تحولات صنعتی در ژاپن، اقدامات بنیادینی برای ارتقای ایران انجام داد و طرحی نوین مبتنی بر علم، فناوری و دانش روز ارائه کرد.
نماینده مردم اراک، خنداب و کمیجان در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: یکی از مهمترین اقدامات امیرکبیر تأسیس دارالفنون، نخستین نهاد آموزشی چندجانبه که با هدف تربیت انسانهای توانمند و عاشق میهن بود و همچنین امیرکبیر معتقد بود که کشورها نه با ضوابط، بلکه با انسانهای فرهیخته و دانشمند اداره میشوند.
ابراهیمی افزود: رویکرد امیرکبیر در تربیت مدیران کارآمد و مخلص، ایجاد زیرساختهای بسیاری در حوزههای نظامی، آموزشی و تولیدی بود که مسیر جدیدی برای توسعه و پیشرفت ایران ترسیم کرد.
وی اظهار کرد: امیرکبیر طی سه سال خدمت خود، با تأکید بر عدالت، انسانمحوری و خدمت بیمنت، ساختارهایی ماندگار برای آینده کشور ایجاد کرد اما این نگاه پیشرو و تحولخواهانه با مخالفت شاه و مدیران بیکفایت آن دوره روبهرو شد که سرانجام به شهادت وی انجامید.
نماینده مردم اراک، خنداب و کمیجان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: تلاش و کارهای شهید امیرکبیر همچون میراثی برای مردم است و الگویی برای مدیران امروز و آینده کشور به شمار میآید.
ابراهیمی افزود: امیرکبیر را میتوان بنیانگذار ایران نوین دانست، شخصیتی که با تمرکز بر انسانپروری، توسعه علمی و تقویت زیرساختهای کشور، راهکارهایی اساسی برای پیشرفت ارائه داد.
وی اظهار کرد: امیرکبیر اثبات کرد که تربیت انسانهای توانمند، دانا و عاشق میهن، اصلیترین مسیر برای دستیابی به اعتلای ملی است و خدمات او تا امروز از افتخارات ایران باقی مانده و نشاندهنده اهمیت مدیریت توأم با درایت و سیاست در جهت توسعه و آبادانی است.
نماینده مردم اراک، خنداب و کمیجان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: شهید امیرکبیر بهعنوان الگوی مدیریتی موفق و پیشگام در عرصه توسعه، همچنان الهامبخش اقدامات مؤثر در مسیر تعالی و پیشرفت ایران عزیز است.
امیرکبیر شهید خدمت بود
حجتالاسلام موسیالرضا نوروزی گفت: شهید امیرکبیر از چهرههای ماندگاری بود که به تعبیر رهبری؛ «تاریخ او را فراموش نخواهد کرد» ایشان فردی تنومند، دارای چهرهای گشاده، کشتیگیر و بسیار باهوش بود. همه کسانی که از دوست و بیگانه درباره ایشان نوشتهاند، بهزیرکی و هوش سرشار او و نیروی فکریاش اشاره کردهاند. رفتاری متین، خدوم با پشتکار فراوان که هرگز به خواری تن نداد و از این نظر شبیه به استاد و مقتدایش قائممقام بود.
امام جمعه داودآباد بیان کرد: شهید بزرگوار نمونهی یک دولتمرد خدوم و متعهد و بسیار پرکار بود. چرا که غیرت مسئولیت داشت. و دشواریها و نیرنگها نیز ایشان را از کار سست و دلسرد نمیکرد. تمام وقت خود را به مشکلات کشور میپرداخت و خستگی نمیشناخت و عزمی راسخ در کار داشت.
وی افزود: اگر تصمیمات مقامات دولتی به نظر او مخالف منافع ملی بود، با تدابیر گوناگون از اجرای آنها سر باز میزد. و این خصیصه شهید باید سرلوحه کار دولتمردان ما قرار گیرد.
نوروزی در خصوص نحوهی مدیریت امیرکبیر و تاکید بر تدریس آن اظهار کرد: وطنپرستی و عشق او به کشور به قدری بود که زمانی که فرمانده سپاه اَرزنةُ الروم از او میخواهد تا برای مدت کوتاهی لباس ترکان عثمانی را بپوشد و از حمله اوباش در امان بماند، عصبانی میشود و میگوید اگر سر از تنم جدا سازند، لباسی را که مخصوص ایرانیان است، از تن بیرون نمیآورم.
امام جمعه داودآباد با بیان اینکه به نظر بنده هرکس بخواهد در کشور و در دولت منصبی را بپذیرد باید یک دوره زندگینامه و خدمات امیرکبیر را مطالعه کند؛ تصریح کرد: سیاست امیرکبیر بر پایه توسعه صنعت و پیشرفت کشاورزی استوار بود. همواره تلاش میکرد تولید ایرانی افزایش داشته باشد و واردات کاسته شود. راهاندازی کارخانههای شکر، پارچه بافی، کاغذسازی، فلزکاری، بلور، چینیسازی و... در شهرهای ایران از جمله خدمات خالصانه این شهید بزرگ بود.
وی عنوان کرد: به جهت ارتقاء سطح علمی و دانش فنی دستاندرکاران کشور امیرکبیر دستور داد دستگاههای جدید را به ایران آورند و از مهندسان و صنعتکاران اروپایی بخواهند تا صنایع گوناگون را در ایران آموزش دهند. با شناسایی معادن، اقدام به استخراج فلزات کردند. امیرکبیر در ترویج و تشویق صنعتگران مُصِر بود به طوری که عهد بسته بود فردی که هنر نو و صنعت تازهای را خلق میکند، پاداش خوبی دریافت کند.
نوروزی ادامه داد: امیرکبیر اعتقاد داشت که کشور باید استقلال داشته باشد و همه چیز در داخل سرزمین خود تأمین شود، به همین علت برای رونق کشاورزی، اقدامات مطلوبی انجام داد. مانند ایجاد امنیت برای کشاورزان، تشویق آنها بهصنعتی کردن مسیر تولید، کم کردن مالیات، ساخت سدّ ناصری بر رودخانه کرخه و دو سد دیگر در گرگان و قم، برخی از مهم ترین اقدامات وی برای بهبود وضعیت کشاورزی بود.
امام جمعه داودآباد اضافه کرد: شهید امیرکبیر ابتکار زیادی برای بالا بردن سطح بهداشت عمومی داشت. به عنوان مثال ایشان آبلهکوبی را در ایران عمومی ساخت و به دستور ایشان کتابهای لازم در این زمینه ترجمه و منتشر شد. آبلهکوبان را با حقوق کافی، استخدام کرد و به شهرهای ایران فرستاد. مبارزه با بیماری وبا، ساخت نخستین مریضخانههای دولتی، تعلیم پزشکان، نظافت شهر و گردآوری بیماران از سطح شهرها، از اقدامات دیگر امیرکبیر در این راستا است.
وی گفت: خدمات ارزنده این خدمتگزار صادق در دوران صدارت به این صورت بود که کتابهای فراوانی در موضوعات مختلف از اروپا به ایران آورد. کتابهایی درباره علوم طبیعی، صنعت، زراعت، تجارت، اقتصاد، سیاست، معدنشناسی، تربیت حیوانات اهلی و خانگی، پرورش درختان صنعتی و میوه، باغبانی، نظام لشکری و فنون جنگ، طب، دام پزشکی .
نوروزی بیان داشت: ایشان ساختن دارالفنون را در برنامههای خود قرار داد. و برای جلوگیری از ورود اساتید دولتهای استعماری مثل انگلیسیها و روسها، معلمان اتریشی را استخدام کرد. مدرسه دارالفنون در رشتههای مهندسی، تاکتیک نظامی، توپخانه، سواره نظام، معدنشناسی، طب و داروسازی، با ۱۵۰ دانشآموز، شروع بهکار کرد در حالی که ۱۳ روز قبل، امیرکبیر در باغ فین به شهادت رسید و نتوانست ثمره تلاشهای خود را در راه اندازی دارالفنون ببیند.
امام جمعه داودآباد خاطرنشان کرد: جوانان و نسل جدید ما باید با شخصیت بزرگ این عالم و سیاستمدار نخبه آشنا شوند و به راستی کشور ما در درون خود قهرمانهای بینظیری پرورش داده که متاسفانه در شناساندن آنها کوتاهی کردهایم و در فضای مجازی فرزندان ما با قهرمانهای پوشالی و کاذب و مضر غربی خو گرفتهاند.
وی گفت: برای اهل فرهنگ و خبر باعث فخر و مباهات است که یکی از اساسیترین اقدامات این شخصیت گرانسنگ این است که برای بالا بردن سطح اطلاعات و آگاهی جامعه، روزنامه وقایع اتفاقیه را منتشر کرد. که با استقبال زیاد مردم روبرو شد.
امیرکبیر با شجاعت استقلال کشور را در برابر استکبار حفظ کرد
محمد مهجوری گفت: امیرکبیر، یکی از شخصیتهای برجسته تاریخ ایران است که با شجاعت و فداکاریهای خود، استقلال کشور را در برابر استکبار حفظ کرد.
وی ادامه داد: این بزرگ مرد تاریخ، نه تنها به عنوان یک سیاستمدار بلکه به عنوان یک خدمتگزار واقعی به ملت ایران شناخته میشود. او همواره در راستای خدمت به مردم و پیشرفت کشور تلاش کرد و در این مسیر هیچگاه زیر بار ظلم نرفت.
فرمانده ناحیه مقاومت بسیج اراک افزود: امیرکبیر با قدرت و ارادهای مثالزدنی، به مبارزه با استکبار و زورگوییهای خارجی پرداخت و همواره در مقابل فشارها و تهدیدات سرخم نکرد. بیشک او نماد استقلالخواهی و عزت ملی است.
مهجوری بیان کرد: باید نسل جوان با شخصیت و اندیشههای امیرکبیر آشنا شوند و از آنها الهام بگیرند و ما به عنوان یک ملت باید به یاد داشته باشیم که استقلال و عزتمان را مدیون چنین شخصیتهای بزرگی هستیم.
وی اظهار کرد: امیدواریم با برگزاری برنامههای فرهنگی، یاد و خاطره امیرکبیر در دلها زنده بماند و همگان به اهمیت استقلال و عزت ملی پی ببرند و ما باید از این شخصیتهای بزرگ درس بگیریم و در مسیر پیشرفت کشور گام برداریم.
به گزارش دیار آفتاب، امیرکبیر به عنوان پیشگام در نوسازی ایران معرفی شده است که نشاندهنده تأثیر عمیق او در ایجاد تغییرات مثبت و مدرنسازی کشور است. این عنوان همچنین به مخاطبان اشاره میکند که امیرکبیر با اقدامات و اصلاحات خود، ایران را به سوی پیشرفت و توسعه سوق داد و پایهگذار تغییرات مهمی در جامعه و دولت بود.
نقش کلیدی امیرکبیر در اصلاحات و نوسازی کشور، ارزش تاریخی و فرهنگی او را نمایان میکند و به مخاطبان نشان میدهد که چگونه اقدامات و تلاشهای او تأثیرات ماندگاری در تاریخ ایران داشته است.
- ۹۰ درصد پروژهای نیمه تمام افتتاح شدهاند
- آخرین وضعیت پروژه ۸۱۰۰ واحدی مسکن ملی
- تأثیر هوش مصنوعی در تکامل دین
- شعار امسال حماسه ۹ دی مشخص شد
- اختتامیه رویداد ملی تولید محتوای استان مرکزی
- ۱۱۰ مدالآور ورزش استان مرکزی تجلیل میشوند
- ترورسیم تهدیدی برای حقوق بشر
- جشن میلاد حضرت زهرا (س) در فراهان
- بارش برف در شهر فرمهین
- تصادف محور قدیم ساوه با یک مصدوم
- ۵ فرماندار استان مرکزی منصوب شدند
- مراسم تشییع ۲ شهید گمنام در اراک برگزار میشود
- امالبنین (س) در ولایتپذیری و صبر نمونه بود
- تأخیر در آغاز فعالیت اداری در استان مرکزی
- اراک میزبان نمایشگاه تابلوفرش و فرش دستباف
- صبر و استقامت مادر شهیدان «جوادنیا» ستودنی است
- فضای مجازی از عوامل سقوط سوریه بود
- پالایشگاه شازند معطر به شهید گمنام شد
- صرفهجویی ۱۲ درصدی با کاهش ۲ درجهای دما
- کاهش مصرف برق با فناوری نوین
- ابلاغ دستور کار الگوی نوآوری شبکه خادمیاری
- اخبار مرکزی در هفته اخیر
- اصلاح نظام پرداخت یارانه در اولویت قرار گیرد
- شروع تمرینات آلومینیوم برای نیمفصل دوم
- امیرکبیر یک روشنفکر دیندار بود
- امیرکبیر در نگاه مردم فراهان
- کانونهای رضوی جلوه جهاد مردمی برای محرومیتزدایی است
- کشف ۲ تن چوب قاچاق در کميجان
- افتتاح کانون تخصصی تولیدات رضوی در ساوه
- عامل ظلم و بیعدالتی، منیت است
- «متخصصان هوش مصنوعی» سربازان آینده کشور هستند
- دریافت ۳۰۰ میلیارد تومان عوارض آلودگی
- آخر هفته همراه فیلمهای سینمایی
- وزش باد در ارتفاعات طی روزهای پایانی هفته
- ارزان کردن ورزش مهمترین سیاست است
- کمکهای مردمی جریان مقاومت را مقاومتر میکند
- ورزشکار فراهان نائب قهرمان پاورلیفتینگ کشور شد
- امیرکبیر پیشگام در نوسازی ایران
- اسلام راه حق و عدالت است
- سوره «ص» آیات ۲۷ تا ۴۲
- مراسم گرامیداشت شهدای عملیات کربلا ۴ و ۵
- آغاز پیشرفتهای بزرگ گردشگری در دره گردو
- استکبارستیزی ویژگی بارز امیرکبیر بود
- قیام ۱۹ دی آغازگر موج انقلاب در ایران
- تبلیغات دشمن شکستنی است
- کمک 40 میلیارد ریالی تفرشیها به جبهه مقاومت
- امیرکبیر شهید خدمت بود
- مهرانه اراکیها در حمایت از جبهه مقاومت
- استان مرکزی پیشتاز در فناوریهای نوین ساختمانسازی
- قیام ۱۹ دی نقطه آغازین انقلاب اسلامی بود
- مشاهده بیشتر