امام جواد (ع) با شرکت در مناظرات علمی و دینی با علما و دانشمندان زمان خود، نقش مهمی در تثبیت و تقویت پایههای علمی و فقهی شیعه ایفا کردند.
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» امام جواد (ع) یکی از امامان بزرگ شیعه است که زندگیاش پر از لحظات مهم و آموزنده است.
ایشان در سال ۱۹۵ هجری قمری در مدینه به دنیا آمدند. نام اصلی ایشان محمدبن علیبن موسی و کنیهاش ابوجعفر بود. پدر بزرگوارش امام رضا (ع) و مادر ایشان سبیکه یا خیزران بود.
امام جواد (ع) در دوران کودکی خود تحت تربیت امام رضا (ع) و مادر پاکدامنش قرار داشت. ایشان به سرعت دانش و معرفت زیادی را کسب کردند و از همان سنین کم به علوم دینی علاقه نشان دادند.
با شهادت امام رضا (ع) در سال ۲۰۳ هجری قمری، امام جواد (ع) در سن ۸ سالگی به امامت رسیدند. با وجود سن کم، ایشان بهعنوان یک مرجع دینی و علمی برجسته شناخته شدند و در مسائل فقهی، کلامی و اعتقادی به پیروان خود راهنمایی میکردند.
امام جواد (ع) در طول دوران امامت خود به تربیت شاگردان برجستهای پرداختند که هر کدام نقش مهمی در انتقال معارف اسلامی داشتند. ایشان با حکمت و تدبیر، در مناظرات علمی با علما و مخالفان شرکت میکردند و به ترویج اصول اسلام پرداختند. همچنین، امام جواد (ع) به مشکلات اجتماعی مردم رسیدگی میکردند و به نیازمندان کمک میکردند.
امام جواد (ع) به خاطر اخلاق نیکو، تقوا و بخششهای بینظیرشان شناخته میشدند. ایشان همیشه به دنبال عدالت و حقیقت بودند و با مردم با محبت و انصاف رفتار میکردند. این ویژگیها باعث شده بود که ایشان به عنوان الگویی برای مسلمانان شناخته شوند.
امام جواد (ع) در سال ۲۲۰ هجری قمری به دستور خلیفه عباسی معتصم در بغداد به شهادت رسیدند. مرقد مطهر ایشان در کاظمین، در کنار مرقد امام موسی کاظم (ع) واقع شده و هر ساله تعداد زیادی از زائران به زیارت این امام بزرگوار میروند.
امام جواد (ع) در طول دوران امامت خود به تربیت شاگردان برجستهای پرداخت که هر کدام نقش مهمی در انتقال معارف اسلامی داشتند.
یکی از ویژگیهای برجسته امام جواد (ع) شرکت در مناظرات علمی و دینی با علما و دانشمندان زمان خود بود. ایشان با دانش فراوان و قدرت استدلال قوی، توانستند بسیاری از شبهات و سوالات را پاسخ دهند و برتری علمی و فکری خود را اثبات کنند. این مناظرات نقش مهمی در تثبیت و تقویت پایههای علمی و فقهی شیعه داشت.
در این خصوص گفتگویی با کارشناسان مذهبی و سیاسی شده که به شرح زیر است.
امام جواد (ع) در شرایط سخت امامت کردند
حجتالاسلام والمسلمین رضا تاجآبادی کارشناس مسائل مذهبی در رابطه با زندگانی و کرامات امام جواد (ع) گفت: همین طور که ائمه (ع) یکی پس از دیگری به امامت رسیدند حدیث نبوی بیشتر خود را نشان داد به دلیل اینکه حضرت محمد (ص) دوازده امام بعد از خود را به عبارتی جانشینان بعد از خود را در یک حدیثی به جابر بن عبدالله انصاری معرفی کرده بود.
وی در رابطه با معرفی جانشینان پیامبر اکرم (ص) در یک حدیث به جابر بن عبدالله انصاری افزود: موضوع معرفی جانشینان پیامبر اسلام (ص) تا امام رضا علیه السلام مخفی بود یعنی حتی میتوان گفت مخفی نبود ولی با شک و تردید این موضوع مطرح شده بود که امام رضا (ع) در سن پیری و کهولت نیز فرزند دار شده بودند.
کارشناس مسائل مذهبی بیان کرد: امام رضا (ع) با خیالی آسوده و راحت بیست سال امامت خود را آشکار کردند که بعد از امام حسین (ع) که همه میدانستند که وصی و جانشین حقیقی و واقعی پیامبر اسلام هستند که بعد از شهادت امام حسین (ع) امامت مخفی بود و تا امام رضا (ع) در حال تقیه بود.
تاجآبادی عنوان کرد: بعد از امام رضا علیهالسلام که آن هم به صورت خیلی مرموز، مامون ملعون آن حضرت را به شهادت رساندند. مامون با احترام و عزت خیلی ویژهای امام رضا (ع) را از مدینه جدا و به پایتخت خود در مرو دعوت کرد.
وی در رابطه با دعوت امام رضا (ع) به مرو توسط مأمون خاطرنشان کرد: مامون خلافت را به امام رضا (ع) پیشنهاد کرد که آن حضرت قبول نکردند ولی مأمون ولایت عهدی را به ایشان تحمیل کرد که حتی سکه به نام امام رضا (ع) ضرب کرد و مردم تیز بر این تصور بودند که کار دیگر تمام شده و بعد از مأمون خلافت به جایگاه اصلی خود به ائمه برمیگردد.
کارشناس مسائل مذهبی اظهار کرد: شرایط امام جواد (ع) بسیار دشوار بود به دلیل اینکه همان راه را باید بنی عباسها ادامه میدادند و همان عزت و احترام رو نیز باید حفظ میکردند که مامون دختر خود را به امام جواد علیه السلام پیشنهاد داد و امام جواد (ع) داماد مامون شد که راهی جز پذیرفتن نداشت.
تاجآبادی گفت: مامون در اذهان همه خصوصا شیعیان یک جایگاه ویژهای پیدا کرد که باید بعد از این کار باید اقدامی کند که همه به امامت کردن امام جواد (ع) شک کنند به دلیل اینکه مردم امام انتظار نداشتند امام در دستگاه خلافت باشند.
وی در پایان تصریح کرد: بعد از شهادت امام جواد (ع) که مامون مجبور میشود امام را در جوانی به شهادت برسانند جوانترین امامی بودند که به شهادت رسیدند که بعد از شهادت ایشان شرایط و اوضاع کمی بهتر شد با اینکه امام هادی (ع) و امام حسن عسکری (ع) هردو بزرگوار تحت نظر بودند.
جوادالائمه (ع) معارف اسلامی را گسترش دادند
حجتالاسلام والمسلمین کاظم سپاسی آشتیانی کارشناس مسائل فرهنگی در خصوص ولادت و زندگانی امام جواد (ع) ضمن تبریک ولادت با سعادت آن حضرت گفت: امام جواد علیهالسلام از جمله ائمهای هستند که در جوانی به امامت رسیدند و با علم، تقوا و بزرگواری خود، نقش مهم و برجستهای در هدایت شیعیان و همچنین گسترش معارف ناب اسلامی داشتند.
وی در رابطه با القاب امام جواد علیهالسلام افزود: ایشان القاب متعددی چون «جواد»، «تقی»، «زکی»، و «قانع» دارند که هر یک به ویژگیهای خاصی از شخصیت ایشان اشاره دارد، از جمله سخاوت بیپایان، پاکی و رضایتمندی از ویژگیهای بارز امام جواد علیهالسلام است.
کارشناس مسائل فرهنگی در ادامه بیان کرد: حضرت امام رضا علیهالسلام در معرفی فرزند خود «امام جواد علیهالسلام» به شیعیان، ایشان را به دریای دانش و معرفت تشبیه کردند آن حضرت در جایگاهی بودند که با وجود امکان دلبستگی به دنیا، هرگز خود را آلوده به تعلقات دنیا نکردند و همواره برای آبادانی دنیا و آخرت دیگران کوشیدند.
سپاسی آشتیانی خاطرنشان کرد: یکی از ویژگیهای ممتاز امام جواد علیهالسلام، دفاع از شیعه در برابر فرقههای انحرافی بود ایشان با تربیت شاگردان و مناظرات علمی ارزشمند، نقش اساسی در هدایت جامعه اسلامی داشتند بهرغم سن کم، امام جواد علیهالسلام در این مناظرات با احاطه کامل علمی و اخلاقی، قدرت و عمق اندیشههای ناب اسلامی را به نمایش گذاشتند.
وی اظهار کرد: امروزه، جهان بیش از هر زمان دیگر تشنه معارف اهلبیت علیهمالسلام است شناخت عمیقتر امام جواد علیهالسلام و معرفی ایشان، رسالتی است که برعهده همه ماست باشد که با الهام از زندگی و آموزههای ایشان، در مسیر شناخت و ترویج مکتب اهلبیت قدم برداریم.
کارشناس مسائل فرهنگی در پایان تصریح کرد: امام جواد (ع) در نوجوانی به امامت رسیدند و با علم و تقوای بینظیر، در مناظرات علمی از حقانیت شیعه دفاع کردند و در برابر انحرافات، معارف ناب اسلامی را به جامعه هدیه دادند.
جوادالائمه (ع) باعث شکست توطئههای مأمون شد
حجتالاسلام والمسلمین مصطفی شریفی مسئول عقیدتی سیاسی ادارهکل حفظ آثار دفاع مقدس استان مرکزی در رابطه با زندگانی، کرامتها و پیامهایی که میتوانیم از زندگانی امام جواد (ع) بگیریم، گفت: ولادت امام جواد (ع) مولودی مبارک و بسیار پراهمیتی برای شیعیان است به دلیل اینکه در آن دورانی که همه تصور میکردند که امام رضا (ع) دارای فرزندی نخواهد بود و ممکن است اتفاقات ناگواری برای شیعیان رخ دهد، خداوند امام جواد (ع) را به امام رضا (ع) هدیه دادند.
وی در ادامه افزود: نکته اول قبل از ولادت امام جواد (ع) در مورد این که امام فرزند ندارد بدگویان، دشمنان و بدخواهان به امام کنایه میزدند که شما دارای فرزند نیستید و نکته دوم اینکه امام جواد علیهالسلام از دوران کودکی که به امامت رسیدند و شاید در بین ائمه معصومین کسی را نداشته باشیم که در کودکی این مسئولیت و وظیفه مهم امامت رو برعهده گرفته باشند.
مسئول عقیدتی سیاسی ادارهکل حفظ آثار دفاع مقدس استان مرکزی بیان کرد: در آن دوران برخی طعنه میزدند و استدلال میآوردند که در متون دینی و قرآن داریم پیامبری در خردسالی به پیغمبری رسید و منظور آنها حضرت عیسی (ع) بود که در جواب بدخواهان امام جواد در دوران خردسالی به امامت رسیده است.
شریفی عنوان کرد: یکی از ویژگیهای بارز و خاص امام جواد (ع) این است که در دوران خردسالی عهدهدار امامت شدند و این مسئله پیامدهای گوناگونی را برای جامعه شیعی در بر داشت و دومین ویژگی که امام جواد (ع) داشت این بود که هم زمان با خلاف مامون به امامت رسیده بودند که مأمون سعی میکرد تا به جامعه شیعی ضربات محکمی بزند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: امام رضا (ع) و امام جواد (ع) توانستند توطئهها مامون را با اقداماتی که انجام دادند، دفع کنند و توانستند جامعه شیعه را از دسیسههای مامون محافظت کنند.
مسئول عقیدتی سیاسی ادارهکل حفظ آثار دفاع مقدس استان مرکزی اظهار کرد: تشکیل و مقدمه بحقپث وکلا و وکالت بود که در زمان امام جواد تقریبا شروع شد و زمینه ساز ظهور و غیبت صغری امام زمان (عج) بود تا جامعه شیعی را کم کم برای غیبت امام زمان (عج) آماده کردند.
شریفی گفت: امام جواد (ع) با عمر کوتاهی که داشتند و در حدود ۲۵ سال عمر این امام بزرگوار بود که حدود ۱۷ سال از عمر پر برکت ایشان به بحث امامت پرداخته شده است.
وی افزود: امام جواد (ع) فرمودند که سه خصلت جلب محبت میکند یکی از گرفتاریهای جامعه کنونی که مردم از هم فاصله میگیرند و باعث کم رنگ شدن رفت و آمدها، صله رحمها و دید و بازدیدها و این رفتار اجتماعی خیلی کم شود دچار معضلات و آثار سوء این عدم معاشرت شویم باید خصلت محبت را شکوفا و نهادینه کنیم.
مسئول عقیدتی سیاسی ادارهکل حفظ آثار دفاع مقدس استان مرکزی بیان کرد: یکی دیگر از خصلتها رعایت انصاف در معاشرت با مردم است که باید به این گونه تفسیر کنیم که هر آنچه را که برای خود دوست داریم برای دیگران هم دوست داشته باشیم و اگر چیزی را برای خودم دیدم برای دیگران هم ببینم.
شریفی در پایان تصریح کرد: یکی دیگراز خصلتهایی که امام جواد (ع) به آن اشاره کردند، همدردی در مشکلات مردم است که در این دوران و در جامعه اسلامی، شیعی و ایرانی ما مشاهده میکنیم در مشکلاتی که برای مردم غزه رخ داده است، مردم ایران با همدردی و کمکهای خود مرهم دردی برای مردم مظلوم غزه هستند.
به گزارش دیار آفتاب، امام جواد (ع) به خاطر اخلاق نیکو و رفتار متواضعانهاش مورد احترام و محبت مردم قرار داشت. ایشان همواره به نیازمندان کمک میکردند و با عدالت و انصاف با مردم رفتار میکردند. این ویژگیها باعث شده بود که ایشان به عنوان الگویی برای پیروان و دوستدارانشان شناخته شوند.
امام جواد (ع) در طول دوران امامت خود به ترویج اصول اسلام و معرفی صحیح معارف دینی پرداختند. ایشان با برگزاری جلسات علمی و آموزش قرآن و حدیث به پیروان خود کمک کردند تا به درک بهتری از دین اسلام برسند.
امام جواد (ع) نیز مانند سایر امامان، دارای کرامات و معجزاتی بودند که نشاندهنده مقام والای ایشان نزد خداوند بود. از جمله این کرامات میتوان به شفا دادن بیماران و حل مشکلات مردم با دعای ایشان اشاره کرد.
- آخرین وضعیت پروژه ۸۱۰۰ واحدی مسکن ملی
- شعار امسال حماسه ۹ دی مشخص شد
- ۱۱۰ مدالآور ورزش استان مرکزی تجلیل میشوند
- جشن میلاد حضرت زهرا (س) در فراهان
- ترورسیم تهدیدی برای حقوق بشر
- بارش برف در شهر فرمهین
- تصادف محور قدیم ساوه با یک مصدوم
- ۵ فرماندار استان مرکزی منصوب شدند
- اراک میزبان نمایشگاه تابلوفرش و فرش دستباف
- صرفهجویی ۱۲ درصدی با کاهش ۲ درجهای دما
- فرماندار جدید کمیجان معرفی شد
- فاز 3 پروژه شهید سلیمانی آماده تحویل است
- حال و هوای بازار یلدا در اراک
- شهید سلیمانی نماد مقاومت
- کاهش مصرف برق با فناوری نوین
- انفجار کپسول اکسیژن طبی در اراک
- شکلگیری قرارگاه ملی مسجد در استانها
- مکتب حاجقاسم نماد وطندوستی
- «سیره فاطمی» الگوی متعالی خانواده
- ساخت 6 دستگاه مشعل بویلر پتروشیمی در آذرآب
- اراک آماده میزبانی سوپرجام فوتبال
- فراهان نائب قهرمان پویش گامیران
- حل مسئله آبهای مرزی بدون رویکرد سیاسی
- جلوگیری از تخصیص یارانه پنهان انرژی به ثروتمندان
- مردم آمریکا ناتوانی دولتمردان خود را نظارهگر هستند
- برف و باران در ۲۵ استان
- سوچرجام فوتبال سپاهان میزبان شد
- رجب ماه استغفار و توبه است
- اعتکاف فرصتی برای بازیابی خویش
- یارانه دهکهای بالا حذف شود
- ۱۱ مسجد کمیجان میزبان مراسم معنوی اعتکاف
- امام علی (ع) نماد حکمرانی عادلانه است
- اخلاص و ایثار را از انقلاب آموختم
- سوره «ص» آیات ۶۲ تا ۸۳ و سوره «زمر»
- نذر خدمت در روستای امامآباد ساوه برگزار شد
- مدارس اراک و ساوه فردا تعطیل شد
- امام جواد (ع) تقویتکننده پایههای علمی
- ضرورت مشارکت برای بازسازی اردوگاههای راهیان نور
- سایه سنگین آلودگی بر کلانشهر اراک
- جنبههای تربیتی امام علی (ع) راهنمای گرانبها است
- امام جواد (ع) زمینهساز عصر غیبت شد
- استان مرکزی پیشگام در تولید نان کامل
- امام جواد (ع) نماد علم و سخاوت است
- خدمات علمی امام جواد (ع) بینظیر بود
- گردهمایی مادران جهادگر در ساوه برگزار شد
- امیرالمومنین(ع) نماد وحدت اسلامی است
- اردوغان تحریککننده روابط تجاری تهران - آنکارا
- عدم وجود خطا در دستگاه سنجش آلودگی
- بهرهبرداری از ۳ نیروگاه خورشیدی در کمیجان
- امام جواد (ع) در شرایط سخت امامت کردند
- مشاهده بیشتر