رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
چهارشنبه 1403/09/14 Wednesday - 2024 04 December الأربعاء ، 2 جمادى الآخر ، 1446
ساعت
1403-09-13 14:00 شماره خبر : 9825 https://diyareaftab.ir/short/VpKy2 0
«دیار آفتاب» گزارش می‌دهد؛

کاهش منابع آب در استان مرکزی تبدیل به یکی از مسائل مهم این منطقه شده یکی از مناطقی که در استان با مشکل تامین آب مواجه است شهر جدید امیرکبیر است.

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» استان مرکزی، یکی از استان‌های مرکزی ایران است، با چالش‌های جدی در زمینه کاهش منابع آب مواجه است. دلایل متعددی برای این کاهش وجود دارد که شامل عوامل طبیعی و انسانی می‌شوند.

یکی از دلایل اصلی کاهش منابع آب در استان مرکزی، کاهش بارندگی و تغییرات اقلیمی است. خشک‌سالی‌های مکرر و کاهش میزان بارش سالانه باعث شده تا منابع آبی این منطقه به طور قابل توجهی کاهش یابد.

استخراج بی‌رویه آب‌های زیرزمینی برای مصارف کشاورزی، صنعتی و خانگی یکی دیگر از عوامل کاهش منابع آب در استان مرکزی است. کاهش سطح آب‌های زیرزمینی باعث شور شدن آب‌ها و کاهش کیفیت آن‌ها نیز می‌شود.

یکی از مناطقی که در استان با مشکل تامین آب مواجه است شهر جدید امیرکبیر است.

شهر جدید امیرکبیر در مسیر اراک - قم با هدف اسکان سرریز جمعیتی شهر اراک در شورای عالی معماری و شهرسازی ایران به تصویب رسید.

فاز نخست این شهر در سال ۱۳۹۵ شامل تاسیسات رو بنایی و زیربنایی، مراکز انتظامی، گردشگری و مذهبی و هزار و ۱۳۱ واحد مسکن ویلایی و ۳۳ واحد تجاری به بهره‌برداری رسید.

فاز دوم این شهر مشتمل بر ساخت و آماده‌سازی ۶۵ هکتار برای احداث ۹۰۰ واحد ۳۰۰ متری و ۹۰۰ واحد ویلایی مدنظر بوده که ۱۰۰ درصد آماده‌سازی آن انجام شده و ۳۵۰ واحد هم در دست کار بوده که با پیشرفت حدود ۳۰ درصد همراه است.

با توجه به اینکه ۲ هزار واحد مسکونی در شهر جدید امیرکبیر با ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی نیازمند تامین آب و فاضلاب هستند به پیگیری این موضوع پرداختیم.

نیاز ۲ هزار واحد مسکونی امیرکبیر به آب 

سعید میرزایی در رابطه با تامین نیاز واحدهای مسکونی شهر جدید امیرکبیر گفت: ۲ هزار واحد مسکونی شهر جدید امیرکبیر در حدود ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند که این واحدهای مسکونی واقع در این شهر نیازمند تأمین آب و فاضلاب هستند.

وی افزود: فاضلاب شهر امیرکبیر نیز به مدت ۲ سال در حال پیگیری است که این موضوع گزارش به دستگاه نظارتی و وزارت‌خانه‌های متعدد نیز اعلام شده است.

مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید استان مرکزی بیان کرد: همچنین ۹۰۰ قطعه زمین در محله ۵ شهر جدید امیرکبیر نیز که ویژه جوانی جمعیت است، نیاز به تأسیسات زیرساختی مانند تأمین آب و فاضلاب دارد که در شهر جدید مهاجران هم در ۹۸ واحد نیاز به منبع ذخیره، تأمین و تصفیه‌خانه آب دارد.

کمبود اعتبار لازم برای تأمین آب شهر جدید امیرکبیر

میرزایی در رابطه با عدم همکاری مجموعه آب و فاضلاب خاطرنشان کرد: شرکت‌هایی مانند گاز و برق همکاری لازم با شرکت عمرانی شهر جدید امیرکبیر را دارند، ولی شرکت آب و فاضلاب از کمبود اعتبار لازم برای تأمین آب تاکید می‌کند که این موضوع از سوی مبادی ذیربط ذیرصلاح نیز در حال بررسی است.

وی در رابطه با فلسفه طرح نهضت مسکن ملی بر مبنای تأمین زمین با دولت و ساخت با متقاضیان عنوان کرد: اکنون که دولت چهاردهم با شعار وفاق ملی مستقر شده است باید در راستای نهضت ملی مسکن نیاز به وفاق برسند تا طرح‌های حوزه مسکن نیز هر چه سریع‌تر فراهم شود.

بازچرخانی آب فاضلاب برای صنایع وظیفه شرکت‌های آب منطقه‌ای

حسین اسدی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» در خصوص تامین آب شهر امیرکبیر و بازچرخانی فاضلاب استان گفت: شرکت آب منطقه‌ای استان مرکزی معتقد است که باید آب مورد نیاز صنایع از بازچرخانی فاضلاب باشد و آب شرب برای مصارف صنعتی مورد استفاده قرار نگیرد.

وی بیان کرد: به استناد به بند ع تبصره ۸ برنامه بودجه سال ۱۴۰۳، که در برنامه هفتم توسعه نیز آمده است، شرکت‌های آب منطقه‌ای موظف به بازچرخانی آب فاضلاب برای صنایع هستند و شرکت آب منطقه‌ای استان مرکزی نیز اصرار به اجرای این طرح دارد تا آب مورد نیاز پتروشیمی و سایر صنایع استان از این طریق تامین شود، ولی اجرای طرح بازچرخانی نیازمند سازوکارهایی است که تدوین آن زمان‌بر است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مرکزی عنوان کرد: شرکت شرکت آب منطقه‌ای استان مرکزی در حال حاضر قراردادهایی با پتروشیمی و پالایشگاه شازند بسته است تا آب مورد نیاز این شرکت‌ها از فاضلاب شهرهای آستانه، شازند و مهاجران تامین شود.

وضعیت بحرانی ذخایر آب سدهای استان مرکزی

اسدی افزود: وضعیت ذخایر آب سدهای کمال‌صالح و الغدیر ساوه به بحران و تنش رسیده است و با این وضعیت هیچ آبی از روز ۳ آذر ۱۴۰۳ به پالایشگاه شازند تحویل نشده و آب موجود در سدهای استان تنها در حد نیاز مردم استان است.

وی تصریح کرد: در حال حاضر پالایشگاه و دولت با قطعی آب پالایشگاه و پتروشیمی مخالف هستند، زیرا پالایشگاه موظف به تامین بنزین و گازوئیل استان مرکزی، قم و تهران است، همچنین پالایشگاه به عنوان یکی از سرمایه‌گذاران و سهام‌داران پروژه کمال‌صالح حق دریافت آب از این سد را داراست. 

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مرکزی اظهار کرد: در بحث بازچرخانی فاضلاب تالاب میقان برای صنایع، شرکت آب منطقه‌ای استان مرکزی معتقد به اجرای این طرح است اگرچه بعضی از سازمان‌های مردم نهاد معتقدند با قطع ورود آب به تالاب میقان، شاهد خشک شدن تالاب و پخش شدن ریزگردهای این تالاب در سطح شهر اراک هستیم، که موجب بیماری‌های تنفسی برای مردم شریف استان مرکزی می‌شود.

کاشت ۱۶ میلیون اصله درخت در برنامه هفتم در استان مرکزی

اسدی گفت: طبق برنامه هفتم توسعه باید در استان مرکزی ۱۶ میلیون اصله درخت کاشته شود، که آب موردنیاز باید از فاضلاب تالاب میقان تأمین شود، اگرچه صنایع موجود در حاشیه اراک مانند آلومینیوم و آذراب، در حال حاضر در الویت دریافت این پس‌آب هستند.

وی عنوان کرد: شهر امیرکبیر در حال حاضر جمعیت ساکن ۱ هزار نفری و جمعیت سیار ۳ هزار نفری دارد و واحدهای تکمیل شده این شهر به ۲ هزار واحد می‌رسد، بنابراین برای تامین آب یک چاه با ظرفیت ۳۵ لیتر در ثانیه که نیاز ۱۲ هزار نفر را تامین می‌کند در این شهر احداث شده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مرکزی در رابطه با مشکل آب در شهر امیرکبیر اظهار کرد: تنها بحث تامین آب برعهده شرکت آب منطقه‌ای استان است، که وظیفه خود را انجام داده است و بحث توزیع آب و جمع‌آوری فاضلاب آن برعهده آب و فاضلاب استان مرکزی است که موظف است زیرساخت‌های مورد نیاز در شهر امیرکبیر احداث نماید.

منابع تامین آب در شهر جدید امیرکبیر پیش‌بینی نشده است

«حشمت‌اله عباسی» در گفتگویی با اشاره به اینکه منابع تامین آب در شهر جدید امیرکبیر با افق جمعیتی ۱۰۰ هزار نفر پیش‌بینی نشده است گفت: ۳ هزار و ۵۰۰ نفر هم‌اکنون در این شهر ساکن هستند و منابع آبی موجود در نهایت پاسخگوی نیاز آبی پنج هزار نفر را دارد و این درحالی است که هیچ برنامه‌ریزی منسجمی در خصوص تامین نیاز آبی آینده در این شهر صورت نگرفته است.

وی بیان کرد: پکیج تصفیه فاضلاب شهر جدید امیرکبیر تنها برای جمعیت سه هزار و ۵۰۰ نفر در این شهر ساخته شده که با گسترش شهر و افزایش جمعیت، ایجاد زیرساخت فاضلاب به یک مسئله حیاتی تبدیل می‌شود و عدم طراحی سیستم‌های فاضلاب مناسب علاوه بر بروز مشکلات بهداشتی می‌تواند به آلودگی منابع آبی زیرزمینی و محیط زیست آسیب جدی وارد کند.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان مرکزی ادامه داد: در صورتیکه تامین اعتبار انجام شود، زیرساخت‌های آب و فاضلاب در شهر جدید امیرکبیر اجرا می‌شود.

عباسی با اشاره به اجرای طرح مسکن ملی در شهر جدید امیرکبیر، افزود: طبق ماده ۱۱ قانون شرکت‌های آب و فاضلاب در شهرهای جدید، هزینه اجرای زیرساخت‌های آب و فاضلاب باید طبق تعرفه وزارت نیرو به منظور اجرا به طور کامل پرداخت شود.

به گزارش دیار آفتاب، کاهش منابع آب در استان مرکزی یک مسئله فوق مهم، جدی و حیاتی است که نیازمند توجه ویژه و اقدامات موثر مدیران استانی است که با بهره‌برداری بهینه از منابع موجود، توسعه زیرساخت‌های لازم و آموزش مردم می‌توان به بهبود وضعیت منابع آبی و کاهش اثرات منفی آن بر جامعه کمک کرد.

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
نظرات
آخرین اخبار