درباره نویسنده
کارشناس فرهنگی:
یلدا فرصتی برای تقویت پیوندهای خانوادگی است

کارشناس فرهنگی گفت: شب یلدا بهعنوان یک میراث فرهنگی، هویت و پیوند بین نسلها را تقویت میکند و فرصتی برای ارتقای روابط خانوادگی و اجتماعی و همچنین حفظ سنتها و آداب و رسوم ایرانی است.
حسین معافی در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» در خصوص آئین شب یلدا گفت: شب یلدا یا شب چله، یکی از کهنترین جشنهای ایرانی است که در طولانیترین شب سال، یعنی شب ۳۰ آذر برگزار میشود.
وی افزود: در شب یلدا، ایرانیان با گرد هم آمدن خانواده و دوستان، به استقبال زمستان میروند و به بلندتر شدن روزها امیدوار میشوند.
این کارشناس فرهنگی بیان کرد: شب یلدا بهعنوان یک میراث فرهنگی، هویت و پیوند بین نسلها را تقویت میکند و فرصتی برای ارتقای روابط خانوادگی و اجتماعی و همچنین حفظ سنتها و آداب و رسوم ایرانی است.
معافی عنوان کرد: شب یلدا نمادی از غلبه نور بر تاریکی و پایان شبهای طولانی و آغاز روزهای بلندتر است و ریشههای آن به دوران پیش از اسلام برمیگردد که بهعنوان یک جشن باستانی ایرانی شناخته میشود.
وی اظهار کرد: در شب یلدا، خانوادهها دور هم جمع میشوند و با خوردن آجیل، هندوانه، انار و سایر میوههای فصل، قصهگویی، فالگیری و خواندن اشعار و دیگر رسوم رایج به شادی و گفتگو میپردازند.
مدرس دانشگاه فرهنگیان خاطرنشان کرد: مهمترین آداب و رسوم شب یلدا پهن کردن سفره شب یلدا، شعرخوانی، فال گرفتن، نواختن موسیقی و تناول میوههایی چون انار و هندوانه و آجیل است.
معافی تصریح کرد: سفره شب یلدا با انواع میوهها، آجیل، شیرینی و تنقلات تزئین میشود، هندوانه و انار از مهمترین میوههای این سفره هستند و بزرگان خانواده قصهها و داستانهای قدیمی را برای جوانان تعریف میکنند و فال حافظ ازجمله فالهای رایج در این شب است و هنچنین خواندن آواز و نواختن موسیقی از دیگر بخشهای جشن شب یلدا است.
وی بیان کرد: هر یک از میوههایی که در شب یلدا استفاده می شوند بیانگر نمادی هستند، مانند هندوانه که نماد سلامتی، تازگی، انار نماد برکت، شادکامی و فراوانی، آجیل نماد شادمانی و شمع نماد روشنایی و امید است.
کارشناس فرهنگی عنوان کرد: شب یلدا در هر منطقه از ایران با آداب و رسوم خاص خود جشن گرفته میشود، اگرچه هسته اصلی جشن در همه جای ایران یکسان است اما هر منطقه رنگ و بوی مخصوص به خود را به این شب میدهد.
معافی اظهار کرد: در شهر گیلان، شب یلدا را چله مینامند. گیلانیها علاوهبر آجیل و میوه، غذاهای سنتی مانند کباب ترش، باقلاقاتق و رشتهپلو را نیز در سفره شب یلدا میگذارند، همچنین، خواندن اشعار گیلکی و برگزاری مسابقات محلی ازجمله برنامههای رایج در این استان است.
وی خاطرنشان کرد: مازندرانیها نیز شب یلدا را با آداب و رسوم خاصی جشن میگیرند، آنها علاوهبر آجیل و میوه، غذاهای محلی مانند کباب ترش، باقلاقاتق و سیر ترشی را نیز مصرف میکنند، همچنین، خواندن اشعار مازندرانی و برگزاری جشنهای محلی از جمله برنامههای رایج در این استان است.
مدرس دانشگاه فرهنگیان تصریح کرد: در خراسان، شب یلدا با نام شب چله شناخته میشود. خراسانیها علاوهبر آجیل و میوه، غذاهای محلی مانند شلهزرد، کشمش پلویی و حلوا شکری را نیز در سفره شب یلدا میگذارند، همچنین، قصهگوییهای محلی، فالگیری و خواندن اشعار محلی ازجمله برنامههای رایج در این استان است.
معافی بیان کرد: یزدیها نیز شب یلدا را با آداب و رسوم خاصی جشن میگیرند. آنها علاوهبر آجیل و میوه، غذاهای محلی مانند شیرینی یزدی و باقلوا را نیز مصرف میکنند، همچنین، خواندن اشعار یزدی و برگزاری جشنهای محلی ازجمله برنامههای رایج در این استان است.
وی عنوان کرد: در فارس، شب یلدا با نام شب چله شناخته میشود. مردم این استان علاوهبر آجیل و میوه، غذاهای محلی مانند آش رشته، کوفته و قرمهسبزی را نیز در سفره شب یلدا میگذارند، همچنین، قصهگوییهای محلی، فالگیری و خواندن اشعار محلی ازجمله برنامههای رایج در این استان است.
کارشناس فرهنگی و مدرس دانشگاه اظهار کرد: در استان مرکزی مراسم شب چله با مراسمهای مختلفی انجام میشود. در گذشته، شب چله در استان مرکزی به مدت سه شب برگزار میشد و به ترتیب شب چله بزرگ، شب چله وسط و شب چله کوچک نامیده میشد.
معافی خاطرنشان کرد: در هر یک از این شبهای یلدا، مراسم و آئینهای خاصی برگزار میشد. در این شب به نوعروسان و دختران خانواده کادو و هدایایی علاوهبر میوه و آجیل، داده میشود.
وی تصریح کرد: علاوهبر آجیل و میوه، غذاهای محلی مانند آش رشته، کوفته و قرمهسبزی، همچنین کدو پخته، لبو و شلغم، کشمش و گردو، سنجد و گندم و شاهدانه نیز در سفره شب چله استان مرکزی دیده میشود.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
نظرات:
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- «علی فاضلی» نایبقهرمان مسابقات قویترین مردان شد
- آخرین وضعیت پروژه ۸۱۰۰ واحدی مسکن ملی
- برگزاری اجتماعات یادگیری معلمان
- تلخ و شیرینهای ۴ ساله خانه ملت!
- دادستان جدید خمین معرفی شد
- حادثه تلخ بمباران شهر اراک در دوران دفاعمقدس
- مسیرهای راهپیمایی روز قدس در استان مرکزی
- مجتمع آب سنگین خنداب را بیشتر بشناسید
- «حسین افضلی» بازرس کل استان مرکزی شد
- تأثیر هوش مصنوعی در تکامل دین
آخرین اخبار
- ایران در همه عرصهها با قدرت حاضر باشد
- حضور هوشمندانه در همه میدانها داشته باشیم
- مرجفون با شایعهپراکنی به دشمن خدمت میکنند
- هیچ قدرتی توان مقابله با ایران را ندارد
- توطئههای دشمنان نمیتواند اراده ملت را تضعیف کند
- پاسخ ایران میتواند موازنه جهانی را دگرگون کند
- رقابت ۱۵۰ داوطلب آزمون سراسری در دانشگاه تفرش
- اتحاد مردم تجلی حماسه عاشورا بود
- باید از میهن خود دفاع کنیم
- سوره «بقره» آیه ۱۷۷ تا ۱۸۱
- مشاهده بیشتر