رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
پنج‌شنبه 1403/09/22 Thursday - 2024 12 December الخميس ، 10 جمادى الآخر ، 1446
ساعت
1403-09-13 12:01 شماره خبر : 9292 https://diyareaftab.ir/short/4LBX9 0
دبیر کمیته رصد جمعیت دانشگاه علوم پزشکی اراک:

دبیر کمیته رصد و پایش جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی اراک با اشاره به اینکه استان مرکزی سومین استان سالمند کشور است گفت: گروه سنی ۱۵_۶۴ سال استان ۲۳ درصد بیشتر از درصدِ کشوری و گروه سنی کمتر از ۱۵ سال استان مرکزی ۶ درصد از کشور کمتر است.

به گزارش  پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» جمعیت کشور با شیب فزاینده‌ای هر سال پیرتر می‌شود و این در حالی است که میزان زاد و ولد به‌اندازه‌ای نیست که بتواند جایگزین جمعیت سالمند باشد.

در این بین استان مرکزی نیز با سرعت به سمت سالمندی در حرکت است و اگر از این تله جمعیتی فاصله نگیرد دیگر به شرایط قبل برنمی‌گردد و مسیر پیر شدن را به‌طور کامل سپری می‌کند.

دیار آفتاب، وضعیت موجود جمعیتی در استان مرکزی چگونه است؟

اکرم احمدلو در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» در رابطه با سیاست‌های جوانی جمعیت گفت: در استان مرکزی باید برنامه‌ریزی جهت فرهنگ‌سازی و فراهم کردن زیر ساخت‌های بهداشتی برای ارتقای آگاهی زوجین جدید در خصوص زمان فرزند‌آوری انجام شود.

دبیر کمیته رصد و پایش جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی اراک اظهار کرد: وضعیت موجود جمعیتی در استان مرکزی با توجه به میانگین کشوری، که سن مادران در فرزندآوری ۲۷.۳ سال است، در استان مرکزی میانگین سن مادران ۳۲ سال است. فاصله اولین فرزندآوری بعد از ازدواج زیاد است و با تاخیر در فرزند‌آوری ممکن است مشکل ناباروری احتمالی، دیرتر تشخیص داده شده و درمان آن سخت‌تر شود.

وی افزود: فاصله زمانی بین ازدواج و تولد فرزند اول در استان مرکزی ۴.۶ سال و فاصله بین اولین و دومین بارداری ۲.۱ سال محاسبه شده است، در سطح کشوری فاصله بین ازدواج و تولد فرزند اول ۴.۳ سال و فاصله بین اولین و دومین بارداری ۱.۷ سال محاسبه شده است.

دیار آفتاب، چه گروه‌های هدف برنامه جوانی جمعیت هستند؟

احمدلو تصریح کرد: گروه هدف برنامه جوانی جمعیت و سلامت باروری زنان ۱۰ تا ۵۴ سال متاهل هستند که ۲۰.۱ درصد از جمعیت کل را شامل می‌شوند، هدف از در نظر گرفتن زنان در دو سر طیف باروری، محروم نشدن هر خانم همسردار از خدمات سلامت باروری است.

وی افزود: بیشترین زنان واجد شرایط فرزند‌آوری در شهرستان اراک، شازند و دلیجان و کمترین زنان واجد شرایط در شهرستان‌های آشتیان، تفرش و فراهان قرار دارند که به نسبت تعداد موالید در شهرستان‌های فوق نیز کمتر خواهد بود.

دبیر کمیته رصد و پایش جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی اراک خاطرنشان کرد: در شهرستان‌های ساوه، اراک، خمین و محلات بیشترین میزان بی فرزندی، در شهرستان‌های اراک، دلیجان و ساوه و تفرش بیشترین تک فرزندی دیده می‌شود.

احمدلو بیان کرد: بیشترین شهرستان‌های دارای کاهش موالید به ترتیب در شهرستان‌های کمیجان، دلیجان، تفرش و محلات و افزایش موالید در شهرستان‌های فراهان و شازند به ترتیب دیده می‌شود.

دبیر کمیته رصد و پایش جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی اراک با اشاره به اینکه استان مرکزی سومین استان سالمند کشور است گفت: گروه سنی ۱۵_۶۴ سال استان ۲۳ درصد بیشتر از درصدِ کشوری و گروه سنی کمتر از ۱۵ سال استان مرکزی ۶ درصد از کشور کمتر است.

دیار آفتاب، دولت چه سیاست‌های حمایتی را برای افزایش جمعیت دارد؟

وی عنوان کرد: دولت با پیاده‌سازی قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت سعی دارد تا خانواده‌ها را تشویق به فرزندآوری کند تا کشور را از این بحران به سمت جوانی جمعیت سوق دهد. این قانون با ۷۳ ماده و ۸۱ تبصره بر اساس اصل 85 قانون اساسی در یک کمیسیون مشترک بررسی شد و پس از موافقت مجلس با اجرای آزمایشی آن به مدت هفت سال در دهم آبان ۱۴۰۰ به تأیید شورای نگهبان رسید.

احمدلو گفت: این قانون یک گام بلند و موثر در جهت ایجاد سبک زندگی مطلوب است فراتر از این، قانون حمایت از خانواده می‌تواند فضای فرهنگی جامعه را به نفع نهاد خانواده متحول کند.

دبیر کمیته رصد و پایش جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی اراک اضافه کرد: سیاست‌های حمایتی تصویب شده و ابلاغی دولت به دانشگاه علوم پزشکی به این شرح است: اهدای سبد تغذیه‌ای و بهداشتی به مادران باردار شیرده و کودکان زیر پنج سال، کاهش نوبت‌کاری شب مادران دانشجو دارای فرزند زیر دو سال، کاهش نوبت‌کاری شب دانشجویان دارای فرزند زیر دو سال و مادران باردار، كسر تعهدات قانون خدمات پزشکان و پیراپزشکان به ازا هر فرزند 6 ماه برای پزشکان عمومی و متخصصینی که قبلا طرح خود را در دوره عمومی نگذرانده باشند.

وی ادامه داد: گذراندن تعهدات مادران متاهل در محل سکونت خانواده، امکان تعویق طرح تا دو سالگی فرزند، پوشش کامل بیمه‌های پایه زوج‌هایی که پس از یک سال صاحب فرزند نشوند و 6 ماه برای افراد بالای ۳۵ سال و دارای سقط مکرر، پرداخت فوق العاده کمک به فرزندآوری به صورت افزایش پلکانی به ارائه‌ دهندگان خدمات، به ازای تولد فرزند اول به بعد در جمعیت تحت پوشش، از جمله طرح‌های دیگر تشویقی برای افزایش نرخ موالید است.

احمدلو ابراز کرد: امکان زایمان طبیعی در بیمارستان‌های دولتی برای همه افراد به صورت کاملا رایگان، توسعه زایمان‌های بدون درد به میزان سالانه 5 درصد با تجهیز بیمارستان‌ها و کادر متخصص، مرخصی یک نیم سال تحصیلی بدون احتساب در سنوات برای مادر باردار دانشجو یا طلبه، موافقت با تقاضای مرخصی مادر دارای فرزند زیر دو سال حداکثر تا چهار و نیم سال بدون احتساب در سنوات، موافقت با میهمان شدن طلاب و دانشجویان باردار یا دارای فرزند زیر دو سال حداکثر چهار و نیم سال سیاست تشویقی است از سوی دولت ابلاغ شده است.

دبیر کمیته رصد و پایش جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: افزایش سهمیه‌ی سقفِ استادِ راهنمایی برای استاد دارای دانشجوی باردار یا دارای فرزند شیرخوار، تعریف بسته خدمات پایه بیمه به گونه‌ای که شامل کلیه اقدامات مذکور در درمان ناباروری اولیه و ثانویه شود، اختیاری بودن نوبت کاری شب برای مادران باردار و دارای فرزند شیرخوار تا دو سال و برای پدر تا یک ماهگی فرزند، مرخصی زایمان ۹ ماه کامل با حقوق و فوق‌العاده‌های مرتبط، مرخصی زایمان ۱۲ ماه کامل برای مادران باردار دارای دو قلو و بیشتر، اعطای دورکاری به مادران باردار حداقل به مدت چهار ماه در صورت امکان خدمات دیگری از سوی دولت برای خانواده‌ها است.

وی افزود: کاهش سن بازنشستگی به مدت یک سال به ازا تولد هر فرزند و یک و نیم سال برای تولد فرزند سوم به بعد، افزایش محدوده سنی در استخدام جدید به ازاء تاهل و برای هر فرزند از یک تا پنج سال، افزایش سنوات خدمت به میزان یک سال به ازاء هر فرزند برای خانواده پس از تولد فرزند سوم تا پنجم، تسهیلات تصویب شده برای افزایش نرخ باورری مادران است.

احمدلو بیان داشت: قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به خودی خود سندی ارزشمند است که آینده کمی و کیفی جمعیت کشور، اهداف کلان و مسیر حرکت به سمت تحقق اهداف را به خوبی تبیین کرده است. جهت اجرایی و عملیاتی شدن این قانون باید اقدامات دیگری انجام شود تا علاوه بر حرکت به سمت اهداف، میزان پیشرفت موانع و مشکلات پیاده‌سازی متولیان اجرا و نحوه نظارت بر عملیات، مشخص شود.

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
آخرین اخبار