رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
پنج‌شنبه 1403/10/27 Thursday - 2025 16 January الخميس ، 16 رجب ، 1446
ساعت
کارشناس حوزه انرژی:

کارشناس انرژی گفت: توجه دولت سیزدهم به مسائل زیست‌محیطی و صرفه‌جویی در منابع انرژی است و گرماتاب‌های تزئینی رستوران‌ها و کافی‌شاپ‌ها سهم بالایی در اوج ناترازی گاز دارند.

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «دیار آفتاب»؛ مرجع اکثر پیش‌بینی‌های مراکز معتبر انرژی دنیا نشان می‌دهد. که گاز طبیعی تا سال ۲۰۴۰ پس از انرژی‌های تجدید پذیر به عنوان سوختی پاک و ارزان بیشترین رشد تقاضا را در بین سایر منابع اولیه انرژی خواهد داشت. بر این اساس بسیاری از کارشناسان قرن حاضر را «قرن گاز» می‌نامند.

ایران دومین کشور دارنده ذخایر گازی اثبات شده دنیا و همچنین سومین کشور تولیدکننده و چهارمین کشور مصرف‌کننده گاز طبیعی در جهان است. مصرف گاز در سال ۱۴۰۱ به حدود ۲۴۲ میلیارد مترمکعب رسیده که معادل مصرف روزانه ۶۶۳ میلیارد مترمکعب است. این اعداد نشان می‌دهد که مصرف این سوخت در سال گذشته رشد حدود ۳ میلیارد مترمکعبی معادل ۱٫۵ درصدی را به ثبت رسانده است. بخش مهمی از رشد مصرف گاز در بخش خانگی و صنایع رخ داده است.

حسن مرادی کارشناس انرژی در گفتگو با خبرنگار نفت خبرگزاری برنا افزود: پدیده گاز خصوصا گاز سی‌ان‌جی که گاز مصرفی می‌باشد کمتر از ۵۰ سال است که در کشور ما قدمت دارد. در زمان گذشته تعداد محدودی از شهرهای ایران لوله کشی گاز داشتند اما در حال حاضر بیشتر شهرهای ایران از جمله مناطق محروم لوله کشی گاز دارند.

مرادی عنوان کرد: در دولت سیزدهم به بیش از چندین روستا در استان سیستان و بلوچستان که از نعمت گاز محروم بودند گازرسانی صورت گرفت. همچنین در این دولت سالی ۴۰۰ الی ۵۰۰ هزار مسکن مهر ساخته می‌شود که به تعداد مشترکین گاز خانگی افزوده می‌شود.

وی تصریح کرد: بنابراین طبیعی است که روند تولید فعلی ما نمی‌تواند با روند مصرف ما برابری کند از همین رو ناترازی گاز به وجود می‌آید. یکی از عوامل مهم ناترازی این است که از همان سال‌های اولیه فرهنگ استفاده درست از گاز را به ما یاد ندادند. در بعضی از اماکن عمومی می‌بینیم که از شعله‌های گاز به عنوان تزئین برای رستوران‌ها و کافی شاپ استفاده می‌کنند.

 

سهم بالای گرماتاب های تزئینی رستوران ها و کافی شاپ ها در ناترازی گاز

مرادی ادامه داد: در حال حاضر ما ۲۵ میلیون بخاری غیر استاندارد (قدیمی) داریم که در هنگام استفاده بخش زیادی از گرما توسط دودکش از منزل خارج می‌شود. در حالی که امروز با زیر سازی کاری کنیم که این میزان به یک سوم نسبت به قدیم مصرف داشته باشد.

وی تصریح کرد: ادارات دولتی هیچ انگیزه‌ای برای صرفه جویی در مصرف انرژی ندارند. در تابستان سال جاری که یکی از گرم‌ترین تابستان‌های دهه اخیر بود شاهد عدم صرفه جویی در مصرف انرژی بودیم. زمانی که این فرهنگ اصلاح نشود ما همچنان با ناترازی دست و پنجه نرم می‌کنیم.

مرادی افزود: آسان‌ترین راه؛ تغییر در عادت‌های شخصی و کاهش مصرف است که می‌تواند تغییراتی را به دنبال داشته باشد. دنیای پیرامونی ما پر از وسائلی است که انرژی مصرف می‌کنند و پیوسته در حال فعالیت هستند. شاید آنها به تنهایی انرژی زیادی را مصرف نکنند اما وقتی با هم جمع می‌شوند مقدار زیادی نیرو هدر می‌رود.

 

سهم بالای گرماتاب های تزئینی رستوران ها و کافی شاپ ها در ناترازی گاز

 این کارشناس انرژی ادامه داد: به ویژه در کشورهایی که زمستان‌های سرد و طولانی را تجربه می‌کنند، استفاده از لباس‌های گرم‌تر در داخل خانه و کاهش درجه وسائل گرمایشی، یکی از شیوه‌های مورد تاکید برای صرفه جویی در مصرف انرژی است. پوشاندن درز پنجره‌ها نیز برای کاهش هدر رفت گرما توصیه می‌شود.

مرادی تصریح کرد: اصطلاح «صرفه جویی در انرژی» لزوما به معنای استفاده کمتر یا قطع مصرف انرژی نیست، بلکه هدف استفاده بهینه و جلوگیری از استفاده بیش از حد یا هدر دادن منابع انرژی است که تغییرات ساده رفتاری می‌تواند به آن کمک کند.

وی در پایان گفت: اما نا گفته نماند که در دولت سیزدهم اقدامات موثری انجام داده است مثل افتتاح فاز ۱۱ پارس جنوبی که نماد تجلی ایرانی است و بخش از ناترازی گاز را جبران کرده است.

برنا

انتهای خبر/

اخبار مرتبط:
نظرات:
آخرین اخبار
تمامی حقوق مادی و معنوی، برای پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» محفوظ می باشد.