
کارشناس تغذیه استان مرکزی گفت: با رعایت تغذیه صحیح و مصرف غذاهای مناسب در ماه مبارک رمضان، میتوان سلامت جسم و روح را حفظ کرد و از برکات این ماه بهرهمند شد.
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» با فرا رسیدن ماه رمضان، تغذیه مناسب نقش مهمی در حفظ انرژی و سلامت بدن ایفا میکند. به یاد داشته باشید که ماه رمضان فرصت بسیار خوبی برای تغییر در سبک زندگی و ایجاد عادتهای سالم است.
با توجه به چند بعدی بودن انسان در این ماه مبارک و بر اساس فریضه دینی جهت ادای واجبات، تغییرات زیادی برای فرد ایجاد میشود.
همچنین با توجه به صبر و پایداری انسان در بررسیهای متعدد، شاهد کاهش اضطراب و افسردگی و افزایش اعتماد به نفس افراد هستیم.
بهطور کل، تعادل جسم، اعصاب، روح و روان از طریق پرداختن به عبادت و تغییرات فکری و دیدگاهی ایجاد میشود. تغییرات در زمان غذا خوردن نیز اثرات زیادی بر جسم افراد دارد.
در رابطه با تغذیه مناسب در ماه مبارک رمضان با سعیده رنجبر، کارشناس تغذیه استان مرکزی به گفتگویی تفضیلی پرداختیم که به شرح زیر است.
دیار آفتاب: اهمیت تغذیه مناسب در ماه رمضان چگونه است؟
رنجبر: سعی ما این است که علاوه بر بهرهمندی از فیوضات معنوی، کیفیت جسم افراد را نیز در نظر بگیریم. انسان برای فعالیتهای روزمره و زنده ماندن نیاز به انرژی دارد که از طریق تغذیه و اصول هضمهای چندگانه تأمین میشود.
علاوه بر تغذیه بافتی، خروج سموم و آلایندههای بدنی نیز در طی روز انجام میشود.
در صورت تغذیه نادرست، نه تنها انرژی لازم جهت بدن ایجاد نمیشود، بلکه انتقال انرژی در سطوح مختلف بدن نیز دچار مشکل میگردد. اثرات سوء آن میتواند نتایج غیرقابل جبران در بدن داشته باشد.
پس نقش تغذیه مناسب در این ماه قابل درک و غیرقابل انکار است. روش صحیح تغذیه در این ماه یکی از مهمترین اصول است.
دیار آفتاب:چه توصیههایی برای تغذیه در زمان افطار و سحر دارید؟
رنجبر: تغذیه نادرست در این ماه ممکن است بیماریهای جدید ایجاد یا بیماریهای قبلی را تشدید کند و عوارض ناخواسته آنها آشکار گردد.
در ماه مبارک رمضان، زمان غذا خوردن در وقت افطار، شام و سحری است. از منظر طب ایرانی توصیه میشود که در موقع افطار یک وعده غذایی خورده شود.
اگر فردی بعد از افطار قصد خوردن شام داشته باشد، مراقبت کند که وعده افطار و شام تداخل نداشته باشد و فاصله زمانی خوردن شام در مرحله هضم اولیه یا معدهای نباشد.
همچنین، زمان شام تا خوابیدن طوری باشد که فرد با شکم پر به رختخواب نرود. میزان غذایی که خورده میشود تحت کنترل باشد.
سرعت خوردن نیز دارای اهمیت است. خوب جویدن غذا از اهم موضوعات است و باید حتماً به این امر توجه شود. بین ۲۰ تا ۳۰ بار حتماً برای جویدن غذا وقت بگذارید.
توصیه میشود که آب زیاد به خصوص در وعده سحری خورده نشود. از درهمخوری، پرخوری و روی همخوری غذاها باید پرهیز کرد.
کیفیت غذا باید در نظر گرفته شود و با کنترل هوس، سعی در انتخاب غذاهای متنوع، مقوی و مغذی شود که نیاز بدنی یک فرد را در طی ۲۴ ساعت تأمین کند.
از همه دستههای غذایی از قبیل کربوهیدراتها، پروتئینها، حبوبات، غلات، لبنیات و غیره در وعدهها استفاده شود.
در ابتدای افطار از خوردن آب سرد، نوشابه و سایر نوشیدنیهای مضر پرهیز شود. خود اینها باعث نفخ معده و اختلال هضم میگردد.
بهتر است که از آب جوش، آب گرم و عسل، شیر گرم یا چای شیرین که میزان شیرینیاش کم باشد استفاده شود. از خوردن غذاهای سنگین و دیر هضم مثل زولبیا و بامیه و کلهپاچه پرهیز شود.
دیار آفتاب: چه نکاتی در انتخاب غذای سبک و مغذی باید رعایت شود؟
رنجبر: آش رشته به خصوص با روغن زیاد باید خودداری شود. این غذاها علاوه بر دیر هضم بودن، میتوانند باعث تشنگی نیز شوند. غذاهای سبک مثل سوپ، حلیمهای کمروغن، حریرهها، فرنی، مرباها و شیرینیهای طبیعی مثل عسل، کشمش، مویز و خرما بهتر هستند. غذاهای تند، پرادویه، شور، سرخ شده و آماده مصرف کمتر شود.
انتخاب غذای ساده مثل خرما، کاچی، سبزیجات و سیفیجات آب پز، تخممرغ و سیبزمینی که ترجیحاً آب پز باشد، حلوا ارده با عسل، میوههای غیر آبدار، شیربرنج، حلیم به خصوص با جوی پرک، حبوبات پخته، خامه و عسل، کره و عسل مورد توجه قرار گیرد. مصرف بادام شکسته بدون پوسته قهوهای به همراه عسل نیز توصیه میشود.
در مورد تخممرغ، اگر زرده عسلی باشد قابلیت جذب و تقویت معده را دارد. مصرف کم کره و گردو در وعده افطاری اشکالی ندارد. اگر عادت به خوردن میوه و تنقلات بعد از شام یا افطار دارید، حجم افطاری را کاهش دهید. خوردن نان و پنیر و سبزی یا نان و پنیر و مغز گردو نیز توصیه میشود.
مصرف نان سبوسدار بهتر است و همواره مورد تأکید اطبا و حکما نیز میباشد. از خوردن آب فراوان در وسط غذا خودداری شود. بهترین زمان مصرف آب بین افطار و سحر است. در صورت تمایل به خوردن کلهپاچه، سیرابی و شیردان، بهتر است این غذاها در وعده افطاری به صورت کم آب و کم نمک مصرف شوند.
دیار آفتاب: چه توصیه هایی برای جلوگیری از تولید اسید در بدن دارید؟
رنجبر: مصرف غذاهایی که تولید اسید میکنند مثل گوشت، ماهی، غذاهای دریایی، تخممرغ، حبوبات، شکر، روغنها، ترشیجات، خشکبار و غیره کنترل شود.
خوب جویدن غذا به خصوص در مصرف مواد اسیدی باعث قلیایی شدن آنها میشود و از مشکلات بعدی جلوگیری میکند. از میوهها، سبزیجات، سیفیجات و غلات به همراه غذا استفاده شود.
از خوردن شیرینیجات و مواد قندی به خصوص در وعده سحری خودداری شود. توصیه میشود که زودتر بیدار شوید تا علاوه بر امور معنوی، فرصت لازم جهت خوردن غذا با حجم متعادل را داشته باشید.
غذای سحری کم نمک، کم شیرین و کم چرب باشد. مصرف سیفیجات آب پز، جوانهها، سالاد، آب خنک یا آب گرم یا چایهای گیاهی توصیه میشود.
حتی در صورت نداشتن اشتها، مصرف آب، چای و لبنیات را فراموش نکنید. در فاصله بین افطار و سحر از میوه استفاده کنید به خصوص افرادی که یبوست دارند.
علاوه بر میوه، از غذاهای لینتزا و ملین مثل خورشت آلو، خیسنده انجیر در گلاب یا برگه آلو که در آب خیس باشد استفاده نمایید.
بادمجان، فلفل و ادویههای مختلف در ماه رمضان باعث تشنگی در طی روز میشود. اگر فردی تغییر ذائقه داشت یا میخواهد عادت غذایی خود را اصلاح کند، توصیه میشود در طول ماه رمضان از خوردن غذاهایی که ناراحتی ایجاد میکنند، خودداری کند. تغییر ذائقه و عادت غذایی برای بعد از ماه رمضان محول شود.
انتهای خبر/
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- رژه مشترک نیروهای مسلح در اراک
- بانوی اراکی نایب قهرمان جهان شد
- کاروان سپاهان وارد اراک شد
- جشنواره باغ گلهای لاله در اراک
- گشایش باغ گلهای لاله در اراک
- موافقت اولیه برای حمایت از پروژه 8112 واحدی
- مسابقات فوتبال جام نوروز در داودآباد پایان یافت
- 6 نامزد نهایی چهره هنر سال معرفی شدند
- لزوم بازنگری در حقوق ورودی تمام خودروهای وارداتی
- کاهش ۴۰ درصدی تصادفات در جادههای مرکزی
- پیشبینی وزش باد با سرعت 80 کیلومتر
- مسیر بازار سرمایه در سال ۱۴۰۴
- «آوینی» روایتگر حقیقت جاودانه
- بارش باران شبانگاهی در اراک
- پیشرفت ایران در فناوری هستهای چشمگیر است
- مجتمع آب سنگین خنداب را بیشتر بشناسید
- آلومینیوم اراک و سپاهان اصفهان
- تحقق رشد اقتصادی با همکاری جهادی محقق میشود
- تخریب بقیع جنایتی نابخشودنی از سوی وهابیت است
- جمهوری اسلامی از مواضع خود عقبنشینی نمیکند
- دبیرخانه شهرهای آسیایی در اراک افتتاح شد
- عملیات بیتالمقدس معادلات نظامی دشمن را برهم زد
- ایران امام رضا (ع)، پیوند تمدن و معنویت
- اراک به سوی توسعه پایدار شهری گام برمیدارد
- بازدید استاندار مرکزی از کارخانه هپکو اراک
- اراک پیشگام در تعاملات اجتماعی شهرهای آسیایی
- اراک توسعه پایدار شهرهای آسیایی را پیش میبرد
- نقش جدید اراک در دیپلماسی شهری آسیا
- حضرت معصومه (س) الگوی ماندگار برای دختران
- اهانت به قبور شهدای اراک
- چگونه سریالها قبح طلاق را میشکنند
- نیروگاه خورشیدی ۳ مگاواتی خمین افتتاح شد
- اعمال محدودیت مصرف برق ادارات استان مرکزی
- وزارت تعاون در مسیر اشتباه
- اولادقباد اشتباهات خود را گردن دیگران میانداخت
- اقدامات شهرداری اراک نشاندهنده توسعه پایدار شهری است
- اهداف بعثت پیامبر اعظم (ص)
- خلیج فارس یادآور هویت تاریخی ایران است
- تنها راه نجات دنیا اطاعت از ولایتفقیه است
- سوره «تحریم» آیه ۸ تا ۱۲
- انتقال تجارب مدیران به نسلهای آینده مهم است
- ثبات اقتصادی کلید رشد صنایع است
- معلمان پیشگامان تربیت نسل آینده هستند
- تقدیر استاندار از کارگران هپکو اراک
- حضرت معصومه (س) الگوی شجاعت
- سرمایهگذاری کلید قوام جامعه است
- واگذاری 3000 هکتار زمین برای ساخت نیروگاه خورشیدی
- فرهنگ شهادت ستون فقرات هویت انقلاب است
- اهتزاز پرچم سبز رضوی بر فراز بام ساوه
- تقدیر از کارگران نخبه استان مرکزی
- مشاهده بیشتر
