از آنجایی که کانونهای گرد و غبار تهدیدی جدی برای سلامت مردم است، مدیریت و احیای کانونهای گرد و غبار داخلی و خارجی از جمله ضرورتهایی است که باید در دستور کار مسئولین قرار گیرد.
به گزارش «دیار آفتاب»؛ ایران کشوری خشک و نیمهخشک است که در کمربند نواحی بیابانی واقع شده است. این نواحی در نیم کرهشمالی از شمالغربی آفریقا تا شمالشرق چین امتداد دارد و تحتتأثیر پیامدهای ناشی از تغییر اقلیم همچون خشکسالی و وقوع رخدادهای حدی اقلیمی نظیر گرمای شدید و افزایش شدت و فراوانی تند بادها و فرسایش بادی قرار دارد.
بر اساس مطالعات سازمان منابعطبیعی و آبخیزداری در سال ۱۳۹۸، قریب به ۳۰ میلیون هکتار از عرصههای بیابانی کشور تحتتأثیر فرسایش بادی قرار داشت که از این میزان ۱۴ میلیون هکتار بهلحاظ خسارت به منابع زیست انسانی بهعنوان کانون بحرانی فرسایش بادی شناخته میشوند.
در استان مرکزی ۴۹۰ هزار هکتار اراضی بیابانی در استان مرکزی شناسایی شده است که مهمترین اراضی کویری استان را با وسعت ۵۰ هزار هکتاری، کویر میقان شهرستان اراک تشکیل میدهد.
خشکی محیط در عرصههای منابعطبیعی، تخریب منابع آب، خاک و پوشش گیاهی را در پی داشته که پیامد این امر ایجاد و گسترش بیابانزایی و کانونهای بحرانی طوفانهای ماسه و گرد و غبار است که اکنون برخی از استانهای جنوبی کشور با آن درگیر هستند.
بررسی روند مناطق تحتتأثیر فرسایش بادی نشانگر این امر است که سالانه حداقل یک میلیون هکتار به وسعت مناطق تحتتأثیر فرسایش بادی و تخریب سرزمینی ناشی از آن اضافه شده است.
علاوه بر عوامل ناشی از تغییرات اقلیمی، عوامل انسانی در تخریب سرزمین و بیابانزایی نقش دارند. در واقع عوامل انسانی همچون بهرهبرداریهای بیش از ظرفیت زیستبومهای طبیعی، تخریب جنگلها و مراتع، تغییرات کاربری و آلودهسازی محیطزیست نقش محوری در تخریب سرزمین و بیابانزایی در سرتاسر جهان داشتهاند.
فناوری که خاک بیابان را آماده کشت میکند
منوچهر بهزادی، محقق حوزه زیست محیطی در گفتگو با «دیار آفتاب»؛ گفت: فعالیت و تحقیقهایی که در حوزه زیست محیطی و شیمیایی انجام دادیم منجر به ۳۱ اختراع ثبت شده در داخل و خارج از کشور بوده است و چند عنوان مقاله معتبر بین المللی را ارائه دادم.
وی، ادامه داد: مشاور بسیاری از شرکتهای بزرگ صنعتی را بر عهده داشتم و در همکاری با مجموعههای بزرگ توانستیم دانش فنی را به شرکتها ارائه دهیم.
محقق حوزه زیستمحیطی، عنوان کرد: مشکلات و چالشهای بسیاری برای صنایع بهدلیل تحریم و وارداتی بودن فناوری به وجود آمده است که با تحقیق این مشکلات را شناسایی کردیم و بهدنبال راهکار برای حل این چالشها پرداختیم.
بهزادی، با بیان اینکه در رویداد الگوها و تجربههای موفق طرحی را ارائه کردیم که موفق به کسب مقام شد، گفت: طرح ما یک فناوری است که منجر به حاصل خیز کردن خاک در اراضی بسیار فقیر بیابان میشود.
وی، با بیان اینکه ۱۴ میلیون هکتار از اراضی کشور را خاکهای فقیر و شورهزارها تشکیل دادهاند، گفت: شورهزارهایی که در کشور در حال گسترش هستند مضرات بسیاری از جمله ریزگردها را برای کشور دارد که باعث کاهش کیفیت هوا در شهرها میشود.
محقق حوزه زیستمحیطی، افزود: فناوری که در این رویداد ارائه دادیم میتواند خاک با پایینترین کیفیت را اصلاح کرده تا برای کشت حاصل خیز کند و گونه گیاهی که در این خاکها کشت شود میتواند پایدار باقی مانده و به رشد خود ادامه دهد.
بهزادی، اظهار کرد: این فناوری مانع از ایجاد ریزگردها و کاهش کیفیت هوا میشود و همچنین مناطق دارای خاک فقیر را برای ایجاد کشت پایدار و تجاری آماده میکند.
وی، عنوان کرد: در مناطق بیابانی پس از اصلاح خاک میتوان گونههای گیاهی از جمله علوفههای دامی را کشت کرد که منجر به ایجاد اشتغال، امنیت غذایی و افزایش ظرفیت کشور در تولید گونههای مختلف گیاهی میشود.
این محقق حوزه زیستمحیطی، ادامه داد: این فناوری به آب زیادی نیاز ندارد زیرا گونههای گیاهی را که در اثر این فناوری تکثیر میکنیم نیاز بسیار کمی به آب داشته و سازگار با شرایط مناطق بیابانی هستند.
بهزادی، در پایان تصریح کرد: این فناوری را در کشور آلمان به ثبت رساندیم که مورد تایید معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری قرار گرفته و جایزههای بسیاری را نیز به خود اختصاص داده است.
مدیریت و احیای کانونهای گرد و غبار داخلی و نیز خارجی از جمله ضرورتهایی است که باید در دستور کار مسئولین قرار گیرد تا مردم با دغدغه کمتری نسبت به مسائل زیست محیطی، بتوانند به زندگی خود ادامه دهند.
انتهای پیام/
- چهارشنبه استاندار جدید مرکزی معرفی میشود
- معرفی استاندار جدید مرکزی به تعویق افتاد
- کشف جسد مرد جوان در فراهان
- ضربشصت پلیس در دستگیری قاتل در فراهان
- راهیابی بانوی اراکی به تیم ملی دارت
- جشنواره انار ساوه
- رونمایی کتاب «کیمیازاد» در اراک
- آلومینیوم به مصاف فولاد خوزستان میرود
- هدفگذاری تولید ۴۴۴ مگاوات انرژی خورشیدی در مرکزی
- رسانه ابزار تسهیلگر در حوزه تعلیم است
- صادرات کلید اصلی اقتصاد است
- ایدههایی برای پویایی برنامههای هفته اراک
- پاییز هزار رنگ در اراک
- برگزاری جشنواره صنایع دستی در دانشگاه آزاد ساوه
- آفتاب آمد، دلیل آفتاب
- افتتاح ساختمان تئاتر شهر اراک
- افتتاح خوابگاه دانشآموزی شهدای خدمت در اراک
- جمعه نصر نمادی از اقتدار ایران
- جمعه نصر اوج پیوند امت با ولایت
- حرکت با برکت
- اخذ مجوز راهاندازی قطار شهری امیرکبیر
- خواندن کتاب ذهن نوبسنده را بازتر میکند
- تکمیل مسکن مهر نیازمند تامین اعتبار است
- هوای اراک و ساوه در وضعیت ناسالم
- فرهنگ کتابخوانی در کلام رهبر معظم انقلاب
- توسعه تجدیدپذیرها راهی برای جبران ناترازیها
- ایران عاشق فوتبال است
- مهگرفتگی در جادههای استان مرکزی
- عزاداری نوجوانان ساوجی در سوگ حضرت فاطمه (س)
- نگرانیها از انتصابات جنجالی در دولت
- ورود موج بارشهای جدید به کشور
- کشف ۷ دستگاه ماینر غیرمجاز در غرقآباد
- راهیابی کاراتهکای استان مرکزی به تیم ملی
- برگزاری دعای استغاثه در اراک
- مراسم عزاداری شهادت حضرت زهرا (س)
- کتابخانه مرکزی اراک سال آینده افتتاح میشود
- آرمانهای انقلاب را حفظ کنید
- سوره «القصص» آیات ۳۱ تا ۳۸
- عزاداری شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) در اراک
- تلاش حضرت فاطمه (س) برای ایجاد تمدن اسلامی
- همه در حمایت از جبهه مقاومت سهیم باشند
- رویداد تولید محتوای دیجیتال در ساوه
- قیام فاطمه (س) راهگشای امت اسلامی بود
- دولت با فساد مبارزه کند
- گذری بر سفر رهبر انقلاب به استان مرکزی
- رویداد تولید محتوای دیجیتال در کمیجان
- حضرت فاطمه (س) الگوی ولایتپذیری محض بود
- ادامهدهنده راه شهدا باشید
- سوره «القصص» آیات ۸۵ تا ۸۸
- حال و هوای رویداد تولید محتوای دیجیتال در فراهان
- مشاهده بیشتر