رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
چهارشنبه 1403/10/19 Wednesday - 2025 08 January الأربعاء ، 8 رجب ، 1446
ساعت
1403-10-17 18:45 شماره خبر : 10780 https://diyareaftab.ir/short/V77z6 0
«دیار آفتاب» گزارش می‌دهد؛

اجرای طرح کشف حجاب اجباری توسط رضاخان یکی از اقدامات دوران حکومت او بود که تأثیرات عمیق و گسترده‌ای در جامعه ایران داشت. این طرح که در سال ۱۳۱۴ هجری شمسی به اجرا درآمد، با هدف مدرن‌سازی و غربی‌سازی جامعه ایران انجام شد.

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» رضاخان با الهام از اصلاحات مشابه در ترکیه به رهبری مصطفی کمال آتاتورک، تصمیم گرفت تا با اجرای این طرح، زنان ایرانی را از پوشش سنتی و مذهبی حجاب آزاد کند و آن‌ها را به سوی پوشش غربی سوق دهد.

اما در مقابل، بسیاری از مردم عادی و علما به شدت با این طرح مخالفت کردند. آن‌ها معتقد بودند که کشف حجاب نقض آشکار ارزش‌ها و باورهای دینی و فرهنگی جامعه است و می‌تواند به تضعیف هویت اسلامی و ایرانی منجر شود. این مخالفت‌ها به ویژه در مناطق مذهبی و سنتی کشور بسیار شدید بود و در برخی موارد به اعتراضات اجتماعی منجر شد.

اجرای طرح کشف حجاب اجباری با استفاده از روش‌های مختلفی انجام شد. دولت رضاخان با صدور بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌های مختلف، زنان را ملزم به کنار گذاشتن حجاب و استفاده از پوشش غربی کرد.

همچنین، نیروهای انتظامی و امنیتی به طور گسترده‌ای در سطح کشور به اجرای این طرح نظارت داشتند و با زنانی که از اجرای آن سرپیچی می‌کردند، برخورد می‌کردند. این اقدامات در برخی موارد به خشونت و برخوردهای فیزیکی نیز منجر شد.

از سوی دیگر، این اقدام به تضعیف هویت دینی و فرهنگی جامعه منجر شد و نارضایتی‌های زیادی را در بین مردم ایجاد کرد. این نارضایتی‌ها در نهایت به یکی از عوامل مهم در سقوط حکومت محمدرضا پهلوی و وقوع انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ تبدیل شد.

ججاب نمادی از هویت دینی و اجتماعی است

حجت‌الاسلام کاظم سپاسی آشتیانی در گفتگو اختصاصی با خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» با اشاره به اجرای طرح استعماری حذف حجاب به دست رضاشاه گفت: حجاب یکی از مظاهر مهم اجتماعی اسلام و ادیان الهی است که همواره مورد توجه قدرت‌های استکباری قرار گرفته است، این پوشش سنتی و دینی در جامعه ایران نیز ریشه‌های عمیقی دارد و انتخاب چادر به‌عنوان یکی از نمادهای حجاب برای بسیاری از ایرانیان نشان از تعهد به ارزش‌های دینی محسوب می‌شود.حجاب تنها یک پوشش نیست، بلکه نمادی از هویت دینی و اجتماعی است.

وی بیان کرد: تاریخ ایران گواهی بر مقاومت زنان متدینی است که در برابر اقداماتی که سعی در تضعیف این ارزش‌ها دارند ایستادگی کرده‌اند، زیرا در دوران رضاخان، کشف حجاب اجباری با زور و قلدری صورت می‌گرفت و زنان مسلمان با ایستادگی در برابر این سیاست‌ها، حجاب خود را حفظ کردند.

 

تضعیف عفاف و حجاب هدف اصلی دشمن 

کارشناس مسائل فرهنگی عنوان کرد: امروز نیز دشمن هدف تضعیف عفاف و حجاب را با روش‌های متفاوت دنبال می‌کند، بنابراین قدرت‌های رسانه‌ای و تبلیغاتی، به‌جای زور فیزیکی، با شعارهای به ظاهر زیبا همچون آزادی زنان و مبارزه با حجاب اجباری در صدد تضعیف بنیان‌های اعتقادی جامعه هستند.

سپاسی آشتیانی افزود: ترویج بی‌حجابی به‌عنوان راهی برای تضعیف عفت، حیا و پاکدامنی جامعه شناخته می‌شود، ازاین رو اتخاذ چنین رویکردهایی موجب خدشه دار شدن بنیان خانواده، که به عنوان یکی از ارکان اصلی جامعه اسلامی است، می‌گردد.

وی تصریح کرد: بی‌حجابی به‌تدریج زمینه‌ساز کم‌رنگ شدن سایر ارزش‌ها و دستورات دینی می‌شود و این همان نقشه دشمن برای تغییر ارزش‌های فرهنگی و اجتماعی جامعه اسلامی است.

اسلام آزادی واقعی را به زنان هدیه داد

کارشناس مسائل فرهنگی اظهار کرد: اسلام، آزادی واقعی را به زنان هدیه داده است، دینی که با پایان‌دادن به دوران جهالت، زنان را از محدودیت‌های ظالمانه آن دوران نجات داد، زیرا اسلام همواره به دنبال حفظ عزت، کرامت و حیا در خانواده و جامعه بوده است.

سپاسی آشتیانی افزود: دشمن با شعارهای جذاب اما فریبنده سعی در از بین بردن اصالت و انسجام خانواده‌های اسلامی دارد، اما آگاهی و هوشیاری مردم و به‌ویژه زنان می‌تواند این نقشه‌ها را خنثی کند.

وی بیان کرد: حجاب تنها یک پوشش نیست، بلکه نمادی از هویت دینی و اجتماعی است، بنابراین حفظ آن به معنای مقاومت در برابر هجمه‌های فرهنگی و پایبندی به ارزش‌های اسلامی است.

کشف حجاب ابزاری برای استعمار ایران بود

محمدجواد یاری در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «یار آفتاب» در رابطه با اجرای طرح استعماری حذف حجاب به دست رضاخان در ۱۷ دی‌ماه ۱۳۱۴ گفت: آنچه که باعث شد رضاخان آن سیاست را اتخاذ کند این بود که استعمار با تجربیاتی که در گذشته داشت، شکست در نهضت تنباکو را در وجود اندیشه و ایدئولوژی دینی می‌دید.

وی افزود: رضاخان با هدف اصلی جدایی سیاست از اسلام سر کار آمد که یکی از مهم‌ترین نمودهای آن، بحث سیاست دین‌زدایی با محوریت حجاب بود، به دلیل اینکه حجاب در واقع آن مقاومت فرهنگی را رقم می‌زند یعنی شما در برابر نظام سلطه مقاومت سیاسی و اقتصادی دارید ولی  پیش زمینه اصلی آن مقاومت فرهنگی است که یک سد عظیمی ایجاد می‌کند.

کشف حجاب شروع سیاست اسلام زدایی رضاخان

کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به اینکه مهمترین سیاست اسلام‌زدایی رضاخان با کشف حجاب شروع شد بیان کرد: رضاخان معتقد بود زمانی که در یک جامعه حجاب وجود نداشته باشد این پیام را به مخاطب منتقل می‌کند که نسبت به سایر واجبات شرعی بی تفاوت باشد.

یاری عنوان کرد: اجرای کشف حجاب رضا شاه ضربه سنگینی به عفاف و حجاب زنان زد، به دلیل اینکه قبل از ورود اسلام به ایران زنان ایرانی محجبه بودند و بعد از این سیاست استعماری که رضا شاه مامور به انجام آن بود که مسئله حجاب به چالش جدی برای جهات اسلام مطرح شد.

وی خاطرنشان کرد: بنابراین جمهوری اسلامی ایران بایستی به عنوان یک کشور پیشرو در مبارزه با استعمار و دایه استقلال‌خواهی، سیاست مبارزه با تضعیف ایدئولوژیک که نظام سلطه به دنبال آن هست را دنبال کند.

کارشناس مسائل سیاسی اظهار کرد: کشورهای غربی با موضوع کشف حجاب بنیان خانواده در ایران را نشانه گرفتند به دلیل اینکه معتقد بودند که اگر حجاب و عقب‌نشینی از دستورات و تعالیم الهی نهادینه شود فلسفه انقلاب اسلامی و مشروعیت نیز زیر سوال می‌رود.

مسئولان کشوری دچار خطر محاسباتی نشوند

یاری گفت: بنابراین نبایستی مسئولان کشوری دچار خطای محاسباتی شوند، حتی با فشارها و پیشنهادهای جریان‌های نفوذی غربگرا در داخل کشور که به نظر می‌رسد برخی از مسئولان ارشد کشور در مجلس و دولت در رابطه با اجرای مسئله حجاب، دچار خطای محاسباتی می‌شوند.  

وی با تاکید بر اینکه مسئله حجاب یک امر و دستور الهی است افزود: کاملا مشخص است در جامعه‌ای که بی‌حجابی ترویج شود بی‌غیرت، طلاق و ناامنی روانی افزایش می‌یابد.

اجرای کشف حجاب اجباری توسط رضاخان و به دستور انگلستان بود تا به وسیله این طرح بتواند حجاب، عفاف و حیا را از جامعه ایرانی بگیرد و با دیکته کردن اهداف خود مردم ایران را از دین دور کند.

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
آخرین اخبار