درباره نویسنده
دیار آفتاب گزارش میدهد؛
سگگردانی، تهدیدی بهداشتی و امنیتی برای شهروندان

سگگردانی در اماکن عمومی بهعنوان یک دغدغه جدید در فضاهای شهری علاوه بر ایجاد نگرانیهای بهداشتی، سلامت شهروندان، بهویژه کودکان و سالمندان را تهدید میکند. نبود قوانین مشخص، مشکلات امنیتی و اجتماعی را تشدید کرده است.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» در دهههای اخیر، پدیده سگگردانی در ایران، بهویژه در کلانشهرها به شکلی گسترده رواج یافته است، پدیدهای که ریشه در تغییرات سبک زندگی شهری، الگوگیری از فرهنگ غرب و تمایل به نگهداری از حیوانات خانگی بهعنوان نماد طبقه روشنفکر دارد.
این در حالی است که نگهداری سگ و گرداندن آن در فضاهای عمومی، با چالشهای جدی اجتماعی، فرهنگی و بهداشتی روبهرو شده و تبعات آن روز به روز ملموستر میشود.
از منظر فرهنگی و دینی، سگ در فقه اسلامی حیوان نجس محسوب میشود و حضور بیقاعده آن در اماکن عمومی، زمینه بروز حساسیتهای اجتماعی و تضاد فرهنگی را نیز فراهم کرده است.
بسیاری از خانوادهها، بهویژه دارای کودکان خردسال یا سالمندان، از مواجهه ناخواسته با سگها احساس ناامنی و نارضایتی میکنند، افزون بر این نبود قوانین مشخص درباره نحوه نگهداری، قلادهبندی، بهداشت عمومی و محدودیت تردد سگها در فضاهای شهری، به بروز مشکلات بهداشتی، افزایش حوادث گازگرفتگی و آلودگی محیط زیست انجامیده است.
نگاه جهانی به این موضوع نیز هشداردهنده است، گزارشهایی از کشورهای مختلف حاکی از آسیبهای اجتماعی ناشی از افزایش بیضابطه سگهاست، برای نمونه در فرانسه سالانه بیش از ۵۰۰ هزار مورد گازگرفتگی انسانی توسط سگها ثبت میشود.
در ایالات متحده، بر اساس گزارش مرکز کنترل بیماریها (CDC)، سگها سالانه باعث هزاران مورد مراجعه به اورژانس میشوند.
در استرالیا، بحثهای جدی درباره محدودسازی ورود سگها به پارکهای عمومی در جریان است، پس از آنکه چندین کودک در اثر حمله سگهای بدون مهار دچار آسیبهای شدید جسمی شدند. این تجربیات نشان میدهد که بیتوجهی به کنترل سگها در محیطهای اجتماعی، نه تنها تهدیدی برای بهداشت عمومی، بلکه عاملی برای ناامنی روانی شهروندان است.
در ایران نیز اخباری از حمله سگها به رهگذران، کودکان یا دوچرخهسواران در فضاهای شهری و روستایی، نگرانیهای زیادی ایجاد کرده است. حوادثی که گاه با آسیبهای جسمی جدی و هزینههای درمانی سنگین همراه بوده و ضرورت ساماندهی این پدیده را دوچندان ساخته است.
بیشک بدون تدوین مقررات سختگیرانه، آموزش صاحبان حیوانات و ایجاد فضاهای ویژه برای سگها، تداوم این روند میتواند به منبعی پایدار از تعارضات و بحرانهای اجتماعی بدل شود.
درخواست مدیران شهری از دستگاه قضایی برای برخورد با متخلفان
پیمان عینالقضاتی در گفتگوی اختصاصی با پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» با اشاره به موضوع سگهای ولگرد و قوانین مرتبط با حضور حیوانات در اماکن عمومی گفت: طبق قانون، جمعآوری سگهای ولگرد و بیصاحب بر عهده شهرداریهاست و مدیریت پسماند شهری مسئولیت این امر را بر عهده دارد.
وی افزود: همشهریان میتوانند برای گزارش حضور سگهای ولگرد با سامانه ۱۳۷ تماس بگیرند تا این حیوانات در سریعترین زمان ممکن جمعآوری شوند.
رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شورای اسلامی شهر اراک در خصوص برنامههای شهرداری برای جلوگیری از ورود سگهای گله به محدوده شهر بیان کرد: این حیوانات باید شناسایی و حامل پلاک باشند، در غیر این صورت جمعآوری خواهند شد.
عینالقضاتی با اشاره به نصب تابلوهای «ورود حیوانات ممنوع» در اماکن عمومی عنوان کرد: شهرداری بهدلیل نداشتن جایگاه قضایی نمیتواند مستقیماً با افراد خاطی برخورد کند و از دستگاه قضایی درخواست کرده تا در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهند.
وی بیان کرد: شهرداری تمام تلاش خود را برای ارتقای سطح رفاه اجتماعی و فرهنگی شهروندان انجام میدهد تا مردم بتوانند در کنار خانوادههای خود با آرامش و شادی زندگی کنند.
ضرورت ورود دادستانی برای ساماندهی پدیده سگگردانی
نادرقلی ابراهیمی در خصوص پدیده سگگردانی در فضاهای عمومی شهری و ضرورت اقدام فوری برای ساماندهی این پدیده گفت: سگگردانی امروز نه تنها به دغدغهای جدی برای خانوادهها در مکانهای عمومی و بوستانها تبدیل شده، بلکه به لحاظ بهداشتی و امنیتی نیز برای شهروندان، به ویژه کودکان و سالمندان، تهدیدآفرین شده است.
وی با اشاره به آمارهای دریافت شده از کارشناسان دامپزشکی بیان کرد: بررسیها نشان میدهد که تعدادی از بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان، مانند هاری، سالک پوستی، انگلهای رودهای و جلدی، قارچهای پوستی، توکسوپلاسموز، کیست هیداتید و کرمهای قلابدار در نتیجه تماس با سگها در فضاهای عمومی افزایش یافتهاند، برخی از این بیماریها حتی موجب سقطجنین و افزایش هزینههای درمانی در جامعه شدهاند.
نماینده مردم اراک، خنداب و کمیجان در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: پاکبانهای زحمتکش شهرداری، که در صف اول مواجهه با فضولات و آلودگیهای ناشی از حیوانات خانگی هستند، بیش از سایر اقشار از این وضعیت آسیب دیدهاند، این مسئله علاوهبر افزایش هزینههای شهری، سلامت این عزیزان را نیز تهدید میکند.
ابراهیمی با انتقاد از اشاعه فرهنگ نگهداری سگهای لاکچری و فانتزی افزود: فرهنگی ناصحیح از غرب وارد کشور شده که در همان کشورها نیز مقررات سختگیرانهای برای آن وجود دارد.
وی تصریح کرد: در آمریکا و اروپا، بدون مجوز کسی حق نگهداری سگ یا ورود آن به فضاهای عمومی را ندارد و تخطی از قوانین با جریمههای سنگین مواجه میشود. اما متأسفانه در کشور ما این فرهنگ بدون ضوابط قانونی و نظارتی رواج یافته است.
خلأ قانونی در ساماندهی حیوانات خانگی
نماینده مردم اراک، خنداب و کمیجان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: هیچ ضابطهای در کشور تعیین نشده تا مشخص کند، هر فرد چگونه میتواند سگ نگهداری کند یا با آن وارد محیط عمومی شود. استرسی که به خانوادهها و کودکان وارد میشود، غیرقابل انکار است، حتی اگر ادعا کنند سگها واکسینه شدهاند، باز هم خطرات بهداشتی و روانی پابرجاست.
ابراهیمی گفت: مسئله فقط آسیب به مردم نیست، بلکه حقوق حیوانات نیز در این میان تضییع شده است. حیوانی که باید در فضای طبیعی زندگی کند، به اسم تجدد در محیطهای آپارتمانی حبس شدهاند و این برخلاف اصول انسانی و حقوق حیوانات است.
وی اظهار کرد: هم اکنون دادستان بهعنوان مدعیالعموم میتواند وارد عمل شود، چراکه این موضوع امنیت و آرامش عمومی را تهدید کرده است و ضرورتی ندارد منتظر تصویب قانون بمانیم.
نماینده مردم اراک، خنداب و کمیجان در مجلس شورای اسلامی در پایان بیان کرد: دادستانی، شهرداری، نهادهای امنیتی و مسئولان حوزه اجتماعی باید فوراً به این مسئله ورود کنند، زیرا بسیاری از آسانسورها و راهروهای آپارتمانی بهدلیل فضولات حیوانات، به محل انتقال بیماری تبدیل شدهاند.
سگگردانی یک معضل اجتماعی است
میثم کرهرودی در رابطه با یکی از چالشهای موجود در اراک به نام سگگردانی گفت: متاسفانه چند سال اخیر در کشور و کلانشهر اراک شاهد ورود فرهنگ غلط و پر از اشتباه غربی به نام سگگردانی هستیم که آوردن سگ به داخل پارکها موجب اعتراض بسیاری از مردم شده است.
وی افزود: بارها در پارکها به افرادی که با خود سگ به پارکها میاورند اعتراض میشود که با پاسخ اینکه سگ هم آفریده خدا هست و قانونی در رابطه با منع ورود سگ به پارک نداریم مواجه هستیم.
شهروند اراکی بیان کرد: در محلهای که زندگی میکنیم نگهداری سگ در خانهها تبدیل به یک فرهنگ غلط شده است. علاوه بر اینکه سگ دارای بیماریهای انگلی و عفونی هست صدایی که سگ از خود تولید میکند باعث ایجاد ناراحتی در محلهها نیز شده است که صاحب سگ هیچگاه به این مشل فکر نمیکند و فقط به فکر روح و روان خود است به دیگران توجهی نمیکند.
عظیمی در ادامه خاطر نشان کرد: چند وقت پیش در محله ما سگ از یک خانه بیرون آمد و به یک خانم حملهور شد که باعث ترس آن خانم و فرزند وی شد و هنگامی که صاحب سگ با اعتراض همسایهها و مردم محل روبرو شد که همه را تهدید به ضرب وشتم کرد که اگر قانون قوی برای سگگردانی باشیم با این گونه ناهنجاریها روبهرو نخواهیم بود.
شهروند اراکی در پایان تصریح کرد: با توجه به اینکه ورود سگ حتی با صاحبان آنها به امکان عمومی مانند پارکها ممنوع است ولی در کلانشهر اراک متاسفانه شهروندان تاکنون اعتراضی بهعنوان مطالبهگری به مسئولان شهر نداشتهاند و مسئولان مربوطه نیز پیگیر حل این معضل اجتماعی نیستند.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
نظرات:
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- رژه مشترک نیروهای مسلح در اراک
- جشن دختران «مثل ستاره» در اراک برگزار میشود
- بانوی اراکی نایب قهرمان جهان شد
- جشنواره باغ گلهای لاله در اراک
- موافقت اولیه برای حمایت از پروژه 8112 واحدی
- سعدی بزرگترین پیامآوران صلح
- قاچاق کالا؛ چالشی برای اقتصاد و امنیت
- اجلاسیه شهدای دانشجو معلم در اراک برگزار میشود
- یک خبر موثق از عمان
- حق برادری را ادا کنید
- فرماندار تفرش معرفی شد
- تجمع دانشجویان در حمایت از مردم غزه
- کاروان عزاداری شهادت امام صادق (ع) در اراک
- مسائل کشور را به گفتگوها گره نزنیم
- یادواره شهدای ارتش اراک برگزار میشود
- حضرت معصومه (س) الگوی شجاعت
- حذف سوداگری؛ گامی بلند به سوی عدالت اقتصادی
- بازدید استاندار مرکزی از ماشینسازی اراک
- سرمازدگی محصولات کشاورزی در فراهان
- مکانیابی پروژه ۸۱۰۰ واحدی اراک مطابق قانون است
آخرین اخبار
- سلاح مومن تقوا است
- سوره «نوح» آیه 1 تا 28
- صادرات ۲ میلیون تن کالا از استان مرکزی
- صادرات غیر نفتی در مسیر رشد ۲۳ درصدی
- آغاز بکار پاتوق «ریحانههای زینبی» در ساوه
- صادرات ۱/۶ میلیارد دلاری استان مرکزی
- ثبات قوانین، کلید موفقیت در بازارهای جهانی است
- ایثار و همدلی ستون اصلی فعالیتهای جهادی است
- تعطیلی پنجشنبههای استان مرکزی
- حمایت کامل از برنامههای آموزشی دفاعی دانشآموزان
- عملیات احداث نیروگاه خورشیدی در شازند آغاز شد
- ارتباط ریلی امیرکبیر به شبکه سراسری نزدیکتر شد
- پارک جدید بانوان در اراک احداث میشود
- طرح جوانههای صالحین در استان مرکزی اجرا میشود
- آلومینیوم به مصاف تیم ششم لیگ برتر میرود
- تأخیر در معرفی وزیر اقتصاد موجب فرصتسوزی میشود
- نگران بمب هستهای
- اصلاح نرخ خوراک، سودآوری پتروشیمی را متحول کرد
- افتتاح کتابخانه سیار روستایی شهرستان فراهان
- موشکهای یمنی کابوس شهرکنشینان صهیونیستی شده است
- اینتر با درخشش مهدی طارمی فینالیست شد
- بارش باران و کاهش نسبی دما در کشور
- آئین بزرگداشت هفته معلم در تفرش
- وصف اهل بیت (ع)
- امام رضا (ع) گفتمان اسلامی را تقویت کرد
- صبر و شکیبایی یکی از نشانههای ایمان است
- سوره «معارج» آیه 1 تا ۴۴
- تجدید میثاق تیم فوتبال امید آلومینیوم با شهدا
- سگگردانی، تهدیدی بهداشتی و امنیتی برای شهروندان
- ۱۴ دستگاه ماینر غیرمجاز در اراک کشف شد
- مشاهده بیشتر