حضرت علی اکبر(ع) را میتوان الگوی جاودانهای برای جوانان مسلمان در سراسر گیتی دانست. آن حضرت به گواهی امام حسین(ع) شبیهترین افراد به پیامبر اکرم(ص) بود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب»؛ به نقل از مهر یازدهمین روز از ماه شعبان المعظم مصادف با سالروز میلاد حضرت علی بن الحسین(ع) حضرت علی اکبر و روز جوان است. حضرت علی بن حسین بن علی بن ابیطالب فرزند امام حسین(ع) و لیلی بنت ابیمرة بودند. برخی ایشان را بزرگترین فرزند امام حسین(ع) دانستهاند. امام حسین(ع) او را شبیهترین مردم به پیامبر اکرم از نظر قیافه ظاهری، اخلاق و سخن گفتن معرفی کرده است. حضرت علیاکبر در روز عاشورا نخستین فرد از بنیهاشم بود که به شهادت رسید.
حضرت علی اکبر(ع) را میتوان الگوی جاودانهای برای جوانان مسلمان در سراسر گیتی دانست. آن حضرت به گواهی امام حسین(ع) شبیهترین افراد به پیامبر اکرم(ص) بود. این شباهت نه فقط از حیث شمایل و گفتار، بلکه از حیث اخلاق و رفتار نیز بود. امام حسین در روز عاشورا در وصف علی اکبر چنین فرمود: اللَّهُمَّ اشْهَدْ فَقَدْ بَرَزَ إِلَیْهِمْ غُلَامٌ أَشْبَهُ النَّاسِ خَلْقاً وَ خُلُقاً وَ مَنْطِقاً بِرَسُولِکَ ص وَ کُنَّا إِذَا اشْتَقْنَا إِلَی نَبِیِکَ نَظَرْنَا إِلَیْه[۱]
او از شجاعترین جوانان اسلام بود. وقتی در مسیر حرکت کاروان امام حسین از مکه به سوی کربلا (بعد از حرکت از منزل قصر ابیمقاتل) آن حضرت جمله انا لله و انا الیه راجعون را گفت و در پاسخِ علی اکبر که علت گفتن چنین جملهای را جویا شد، فرمود: هاتفی غیبی را شنیدم که میگفت: «الْقَوْمُ یَسِیرُونَ وَ الْمَنَایَا تَصِیرُ إِلَیْهِمْ؛ این قوم در حال حرکتاند و مرگ هم به استقبال آنان میآید» فهمیدم که ما به سوی مرگ حرکت میکنیم، آن جوان بینظیر اسلام در پاسخ گفت: «یَا أَبَتِ لَا أَرَاکَ اللَّهُ سُوءاً أَ لَسْنَا عَلَی الْحَقِّ» مگر ما بر حق نیستیم؟ مگر راه ما راه حق نیست؟ امام در پاسخ فرمود بله به خدایی که بازگشت بندگان به سوی اوست راه ما حق است. علی اکبر عرض کرد: «فَإِنَّنَا إِذاً لَا نُبَالِی أَنْ نَمُوتَ مُحِقِینَ» بنابراین مشکلی نیست. مهم این است که جان خود را فدای حق کنیم و در راه حق بمیریم.[۲]
حضرت علی اکبر(ع) الگوی جوانان مسلمان در سراسر جهان
حضرت علی اکبر با بصیرت نافذ سوالی را پرسید که حق مداری او را اثبات میکند. ایشان به همه حاضران فهماند که ملاک سعادت و شقاوت، بر حق بودن است و باید در این مسیر پافشاری کرد حتی اگر منجر به شهادت شود.
طبق همه نقلهای تاریخی کسی که در روز عاشورا بعد از امام حسین علیه السلام بیشترین تعداد را از سپاهیان عمر سعد به هلاکت رساند، حضرت علی اکبر بود. از ۵۴ چهار تا ۲۰۰ نفر گفته شده است. جایگاه والای حضرت علی بن الحسین الاکبر را میتوان در این جمله ابی عبدالله دید که بعد از شهادت او فرمود: عَلَی الدُنْیَا بَعْدَکَ الْعَفَاء؛ بعد از تو خاک بر سر دنیا»[۳]
حضرت علی بن الحسین الاکبر نیز این فضائل اخلاقی را از پیامبر اعظم صلّی الله علیه و آله به ارث برده است. ایشان از لحاظ صورت و سیرت اخلاقی و منطق، کاملاً به پیامبر شباهت داشتند؛ به طوری که هر وقت کسی مشتاق دیدار رسول خدا میشد به چهرهٔ مبارک ایشان نگاه میکرد.
این شباهت به پیامبر اعظم صلّی الله علیه و آله در میدان جنگ، زمانی که امام حسین (علیه السلام) میخواست ایشان را به میدان بفرستد نمایان شد؛ هنگامی که فرمودند: «اللَّهُمَّ اشْهَدْ عَلی هَؤُلاءِ الْقَوْمِ، فَقَدْ بَرَزَ إِلَیْهِمْ غُلامٌ اشْبَهُ النَّاسِ خَلْقاً وَ خُلْقاً وَ مَنْطِقاً بِرَسُولِکَ محمد (صلّی الله علیه و آله)، کُنَّا إِذَا اشْتَقْنا إِلی نَبِیِکَ نَظَرْنا إِلی وَجْهِهِ؛[۴] خدایا! بر این گروه ستمگر گواه باش که اینک جوانی به مبارزه با آنان میرود که از نظر صورت و سیرت و گفتار، شبیهترین مردم به رسول تو، حضرت محمد است. ما هر زمان که مشتاق دیدار پیامبرت میشدیم، به چهره او مینگریستیم.»
جهت دیگری که ما میتوانیم از زندگی حضرت علی اکبر(ع) الگو بگیریم بصیرت ایشان میباشد. جوان امروزی میتواند با الگوپذیری از حضرت در سختترین شرایط زندگی بصیرت داشته باشد و بهترین تصمیمها را بگیرد.
عزت نفس، فضیلت اخلاقی است که باید در زندگی از حضرت الگو بگیریم؛ زیرا عزت نفس انسان را از عقب نشینی درباره هدف والا بازمی دارد و انسان با بصیرت هرگز عزت نفس و اهداف والای خویش را رها نمیکند؛ بلکه با شجاعت بسیار در این مسیر و برای رسیدن به آن اهداف گام برمی دارد.
از این رو وقتی در عاشورا به خاطر قرابت جد مادری حضرت با ابوسفیان به ایشان پیشنهاد امان داده شد. حضرت با عزت نفس کامل به قرابت خود با رسول خدا اشاره کرد و به خاطر امان، عزت نفس و قرابت خود با رسول خدا را زیر پا نگذاشت و فرمود: «به خدا سوگند رعایتِ خویشاوندی پیامبر خدا، لازمتر از رعایت خویشاوندی ابوسفیان است.»[۵] در نتیجه، حضرت علی اکبر الگو و نمونه خوبی برای جوانان در زندگی دینی میباشد. جوان امروزی میتواند با الگوگیری از ایشان خود را مزین به صفات اخلاقی نماید که چراغ راه او برای سعادت و رستگاری شود.
۱. نفس المهموم، ص ۱۱۳
۲. ارشاد، ج ۲، ص ۸۲
۳. ارشاد، ج ۲، ص ۱۰۶
۴. العوالم الامام الحسین(ع)، ص ۲۸۵
۵. سر السلسلة العلویة، ص ۴۰
- چهارشنبه استاندار جدید مرکزی معرفی میشود
- معرفی استاندار جدید مرکزی به تعویق افتاد
- کشف جسد مرد جوان در فراهان
- راهیابی بانوی اراکی به تیم ملی دارت
- ضربشصت پلیس در دستگیری قاتل در فراهان
- جشنواره انار ساوه
- رونمایی کتاب «کیمیازاد» در اراک
- آلومینیوم به مصاف فولاد خوزستان میرود
- هدفگذاری تولید ۴۴۴ مگاوات انرژی خورشیدی در مرکزی
- جشنواره سوغات محلی نراق برگزار شد
- پیشبینی کاهش 70 درصدی بارشهای پاییز
- رسانه ابزار تسهیلگر در حوزه تعلیم است
- صادرات کلید اصلی اقتصاد است
- پاییز هزار رنگ در اراک
- ایدههایی برای پویایی برنامههای هفته اراک
- افتتاح ساختمان تئاتر شهر اراک
- افتتاح خوابگاه دانشآموزی شهدای خدمت در اراک
- آفتاب آمد، دلیل آفتاب
- حرکت با برکت
- جمعه نصر نمادی از اقتدار ایران
- حضرت فاطمه (س) الگوی ولایتپذیری محض بود
- ادامهدهنده راه شهدا باشید
- سوره «القصص» آیات ۸۵ تا ۸۸
- حال و هوای رویداد تولید محتوای دیجیتال در فراهان
- برگزاری ششمین رویداد تولید محتوا در دلیجان
- رویداد تولید محتوای دیجیتال در فراهان
- ششمین رویداد تولید محتوای بسیج در تفرش
- ششمین رویداد تولید محتوای بسیج در اراک
- برگزاری مرحله استانی جشنواره قصهگویی در اراک
- تحولات استان مرکزی در هفتهای که گذشت
- دیدار تدارکاتی آلومینیوم مقابل ذوبآهن
- ادای احترام استاندار مرکزی به شهدای خمین
- رهبر انقلاب همواره در کنار مردم است
- آخر هفته همراه با فیلمهای سینمایی
- بخوانیم تا همدل شویم
- هشدار کاهش ۱۰ درجهای هوا به کشاورزان
- حادثه برای وزیر صمت در راههای البرز
- نکند غافلگیر شویم!
- پیشتازی نظام سلطه در بازیهای رایانهای
- پایان عملیات آبرسانی به روستای باغشیخ ساوه
- دستگيری 45 متهم در فراهان
- گرانی کاغذ بلایجان فرهنگ کتابخوانی
- رزمندگان در جبههها حماسه آفریدند
- سوره «القصص» آیات ۲۴ تا ۳۰
- صنعت برق کشور مرهون آذرآب است
- خیرین مدرسهساز باعث رشد فرهنگی میشوند
- مذاکره باید از موضع اقتدار باشد
- هوای کلانشهر اراک در مرز ناسالم
- هشدار افزایش کانونهای تببرفکی در مرکزی
- نماز در عرصه تربیتی انسان نقش دارد
- مشاهده بیشتر