رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
سه‌شنبه 1403/10/18 Tuesday - 2025 07 January الثلاثاء ، 7 رجب ، 1446
ساعت
1403-10-16 10:27 شماره خبر : 10747 https://diyareaftab.ir/short/Vdj91 0
دیار آفتاب گزارش می‌دهد؛

از مهم‌ترین فعالیت‌های امام هادی (ع) در دوران امامتش، تربیت شاگردان و انتقال علوم اسلامی به نسل‌های آینده و ترویج علم و اسلام در جهان بود.

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» امام علی‌النقی معروف به امام هادی (ع) دهمین امام از دوازده امام شیعه است. او در نیمه ماه ذی‌الحجه سال ۲۱۲ هجری قمری در مدینه به دنیا آمد. پدر او امام جواد (ع) و مادرش سمانه مغربیه بودند.

امام هادی (ع) در سن هشت سالگی به امامت رسید و در این راه تا زمان شهادتش در سال ۲۵۴ هجری قمری خدمت کرد.

امام هادی (ع) در زندگی خود به‌عنوان یکی از مهم‌ترین رهبران و مراجع دینی اسلامی شناخته می‌شود و دارای تأثیرات بسیاری در تاریخ اسلام است. او در مسائل دینی و اخلاقی نقش بسیار مهمی داشت و از این روی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین شخصیت‌های تاریخ اسلام شناخته می‌شود.

در طول دوران امامت خود، امام هادی (ع) با خلفای عباسی مواجه بود و تحت نظر آن‌ها زندگی می‌کرد. امام هادی (ع) با علم و دانش بی‌پایان خود، نقش مهمی در حفظ و ترویج آموزه‌های اسلامی و اهل بیت داشت. او با رفتار نیکو، تقوا و شجاعتش توانست بسیاری از مسائل و مشکلات زمان خود را حل کند.

یکی از مهم‌ترین فعالیت‌های امام هادی (ع) در دوران امامتش، تربیت شاگردان و انتقال علوم اسلامی به نسل‌های آینده بود. او توانست با تألیف نامه‌ها و سخنان ارزشمند، نقش برجسته‌ای در گسترش معارف اسلامی ایفا کند.

یکی از دستاوردهای بزرگ امام هادی (ع)، تربیت شاگردان برجسته‌ای بود که بعدها نقش مهمی در انتقال معارف اهل بیت ایفا کردند. این شاگردان به‌عنوان مبلغین و علما در مناطق مختلف به نشر علم و فرهنگ اسلامی پرداختند.

امام هادی (ع) تألیفات و نامه‌های بسیاری داشت که در آن‌ها به مسائل مختلف دینی، اخلاقی و اجتماعی پرداخته است. این نامه‌ها به عنوان منابع مهمی در علم فقه و تفسیر قرآنی مورد استفاده قرار می‌گیرند و حاوی نکات ارزشمندی برای پیروان اهل بیت هستند.

امام هادی (ع) در شهر سامرا به شهادت رسید و قبر ایشان در این شهر زیارتگاه مسلمانان شده است.

امام هادی (ع) بنیان‌گذار نظام وکالت است

حجت‌الاسلام والمسلمین مصطفی شریفی رئیس عقیدتی سیاسی اداره‌کل حفظ آثار دفاع مقدس استان مرکزی ضمن تسلیت سالروز شهادت امام هادی (ع) گفت: امام هادی (ع) دهمین امام شیعیان، در شهر مدینه به دنیا آمدند و پس از امام جواد (ع) به امامت رسیدند، دوران امامت ایشان، که حدود ۳۴ سال به طول انجامید یکی از طولانی‌ترین دوره‌های امامت در میان ائمه شیعه است.  

وی بیان کرد: در سال‌های نخست امامت، ایشان در مدینه اقامت داشتند اما به دلیل حساسیت‌های سیاسی خلفای عباسی، به دستور متوکل عباسی به سامرا منتقل شدند و تحت نظر حکومت قرار گرفتند.

رئیس عقیدتی سیاسی اداره‌کل حفظ آثار دفاع مقدس استان مرکزی عنوان کرد: یکی از اقدامات مهم امام هادی (ع)، توسعه نظام وکالت بود که از زمان امام رضا (ع) شکل گرفته و در دوره ایشان گسترش چشمگیری یافت، بنابراین نظام وکالت ارتباط مردم با امام را از طریق وکلای منتخب تسهیل می‌کرد و زمینه‌ساز رجوع مردم به علما در دوران غیبت شد.

شریفی افزود: از دیگر خدمات امام هادی (ع)، تعلیم زیارت جامعه کبیره است که به‌عنوان یکی از کامل‌ترین زیارات در معرفی جایگاه ائمه معصومین شناخته می‌شود، این زیارت با فصاحت و بلاغت بی‌نظیر خود، جایگاه والای اهل‌بیت (ع) را به تصویر می‌کشد و در میان شیعیان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

وی تصریح کرد: امام هادی (ع) می‌فرمایند: «لدُنْیَا سُوقٌ رَبِحَ فِیهَا قَوْمٌ وَ خَسِرَ آخَرُون؛ دنیا بازاری است که گروهی در آن سود می‌برند و دیگران زیان می‌بینند.»، ازاین‌رو ایشان تأکید داشتند که رفتار عاقلانه، رعایت حق دیگران، پرهیز از گناه و دوری از ظلم و حرام‌خواری، انسان را به سود معنوی می‌رساند و در مقابل، کسانی که عمر خود را صرف امور بی‌ارزش کرده و دل دیگران را می‌شکنند، تنها خسران و زیان نصیبشان خواهد شد.

رئیس عقیدتی سیاسی اداره‌کل حفظ آثار دفاع مقدس استان مرکزی اظهار کرد: نگاه عمیق امام هادی (ع) به دنیا و رهنمودهای ایشان، همچنان به‌عنوان چراغ راهی برای شیعیان و مسلمانان در سراسر جهان محسوب می‌شود.

امام هادی (ع) پیشوای احیای فرهنگ ولایت بود

آسیه ولدخانی کارشناس امور مذهبی ضمن تسلیت سالروز شهادت امام هادی (ع) گفت: امام هادی (ع) یکی از بزرگترین شخصیت‌های علمی و دینی تاریخ اسلام است و با علم و دانش بی‌پایان خود، به‌عنوان یک منبع بزرگ هدایت و ارشاد در جامعه اسلامی شناخته شد.

وی افزود: علم امام هادی (ع) فقط محدود به مسائل دینی و فقهی نبود، بلکه در تمام زمینه‌های علمی و فلسفی، همچون تفسیر قرآن، حدیث‌شناسی، منطق، کلام و حتی علم ریاضیات و فیزیک، توانایی‌های بی‌نظیری داشت.

ولدخانی تصریح کرد: امام هادی (ع) پیشوای بزرگی در جهاد فکری و فرهنگی بود و در زمان خلافت خلفای عباسی، شرایط بسیار دشواری را برای مسلمانان و به ویژه شیعیان به وجود آورد و با توجه به محدودیت‌های آن زمان همواره به ترویج علم، ‌اندیشه اسلامی صحیح و جلوگیری از انحرافات فکری و عقیدتی می‌پرداخت.

کارشناس امور مذهبی تأکید کرد: امام هادی (ع) در برابر جریان‌های فکری انحرافی و گمراه‌کننده‌ای که در آن زمان در حال رشد بودند، از جمله معتزله، خوارج و همچنین تفکرات فلسفی که به طور غیر مستقیم به دین آسیب می‌رساندند، ‌ایستاد و به تقویت اصول دینی، عقیدتی و فقهی مشغول بودند.

ولدخانی در ادامه بیان کرد: امام هادی (ع) نقش برجسته‌ای در حفظ و ترویج فرهنگ اسلامی داشت. در زمان او، بسیاری از فرهنگ‌ها و تفکرات بیگانه در حال نفوذ به جامعه اسلامی بودند و با ترویج معارف اسلامی، به ویژه در زمینه‌های اخلاق، حقوق بشر و فضائل انسانی، جهاد فرهنگی عمیقی را آغاز کرد که در آن، به‌ویژه بر حفظ هویت اسلامی و شیعی تأکید داشت.

این کارشناس امور مذهبی عنوان کرد: در زمانی که خلافت عباسی سعی در تضعیف و محو‌اندیشه‌های شیعی و اهل بیت (ع) داشت، امام هادی (ع) با علم و بصیرت خود در برابر این تلاش‌ها‌ ایستاد و با استفاده از ظرفیت‌های موجود، به نشر و ترویج فرهنگ ولایت و محبت اهل بیت در میان مسلمانان پرداخت.

وی اظهار کرد: امام هادی (ع) از طریق بیان احادیث معتبر، تفسیر قرآن و پاسخگویی به سؤالات دینی و فقهی، نقش مهمی در احیای فرهنگ ولایت و معرفی جایگاه والای اهل بیت در جامعه ایفا کردند و این احیا از ارکان اصلی فعالیت‌های امام هادی (ع) بود که هنوز هم در تاریخ اسلام و در میان پیروان اهل بیت به‌عنوان یک ارمغان عظیم باقی مانده است.

امام هادی (ع) رسالت خود را انجام داد

حجت‌الاسلام والمسلمین کاظم سپاسی آشتیانی کارشناس مسائل فرهنگی ضمن تسلیت شهادت دهمین پیشوای شیعیان، امام هادی (ع) در خصوص زندگانی، سیره و شهادت امام هادی (ع) گفت: امام هادی (ع) مانند دیگر ائمه اطهار علیه‌السلام، سیره‌ای الهام گرفته از پیامبر اکرم (ص) و امام علی (ع) داشتند و زندگانی ایشان نیز بر اصول عبادت، زهد، بی‌اعتنایی به دنیا، ارتباط با خدا و ذکر الهی استوار بوده است.

وی در رابطه با ویژگی‌های برجسته امام هادی (ع) بیان کرد: یکی از ویژگی‌های برجسته امام هادی (ع)، تربیت شاگردان برجسته بود که علامه مجلسی بیش از ۱۸۰ شاگرد حضرت را ذکر کرده است که از میان آن‌ها افرادی مانند فضل بن شاذان است که جایگاه ویژه‌ای داشتند، همچنین امام هادی علیه‌السلام اهتمام ویژه‌ای به علم و دانش داشتند و با وجود آغاز امامت در خردسالی، به دلیل برخورداری از علم لدنی، در مناظرات علمی بزرگانی را به شگفتی واداشتند.

کارشناس مسائل فرهنگی عنوان کرد: یکی از یادگارهای ارزشمند امام هادی (ع) زیارت جامعه کبیره است؛ زیارتی با سند معتبر و محتوایی عمیق که به مثابه یک دوره امام‌شناسی کامل است این زیارت، جایگاه و مقام ائمه معصومین (ع) را روشن ساخته و راهنمای شیعیان در شناخت امامان و تأسی به سیره آنان است.  

سپاسی آشتیانی افزود: امام هادی علیه‌السلام فرمودند در زیارت جامعه کبیره به شیعیان توصیه کرده‌اند از اهل بیت پیشی نگرفته و از آنان عقب نمانند، زیرا تنها راه هدایت و نجات، پیروی از ائمه (ع) است.

وی خاطرنشان کرد: امام هادی (ع) با وجود شرایط دشوار زندگی در سامرا، وظایف الهی خود را به خوبی انجام دادند که این مسیری روشن برای ما هست و در هر شرایطی وظایف دینی و رسالت‌های الهی خود را ترک نکنیم و با تمسک به اهل بیت علیهم‌السلام، سفینه نجات الهی را برای هدایت خود برگزینیم.

کارشناس مسائل فرهنگی در پایان تصریح کرد: این شهادت جانسوز را به همگان تسلیت گفته و از خداوند متعال توفیق تبعیت از سیره نورانی اهل بیت (ع) را مسئلت می‌نماییم.

امام هادی (ع) در دوران خلافت چندین خلیفه عباسی زندگی کرد که برخی از آن‌ها با ایشان به نحوی دشمنی داشتند. از جمله این خلفا، متوکل عباسی بود که امام هادی (ع) را تحت نظارت شدید قرار داد و حتی ایشان را به سامرا تبعید کرد. با این حال، امام هادی (ع) با تقوا و صبر خود توانست در برابر این فشارها مقاومت کند و به ترویج آموزه‌های اسلامی بپردازد.

سرانجام ایشان در سال ۲۵۴ هجری قمری به دست عوامل حکومت عباسی مسموم و به شهادت رسید. ایشان در شهر سامرا دفن شدند و مرقد مطهرشان به یکی از زیارتگاه‌های مهم برای شیعیان تبدیل شده است.

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
آخرین اخبار