رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
شنبه 1403/10/29 Saturday - 2025 18 January السبت ، 18 رجب ، 1446
ساعت
1403-10-29 05:33 شماره خبر : 10670 https://diyareaftab.ir/short/VJbJa
دیار آفتاب گزارش می‌دهد؛

اراک یکی از شهرهای صنعتی ایران است که به دلیل وجود فعالیت صنایع بزرگ و سنگین، با مشکلات جدی در زمینه آلودگی هوا مواجه است.

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» آلودگی هوای کلانشهر اراک توسط عواملی مانند وجود صنایع سنگین، وسایل حمل و نقل عمومی فرسوده، شرایط جغرافیایی و جوی کلانشهر اراک، صنایع آلودگی‌زا، مصرف سوخت‌های فسیلی و کمبود فضای سبز که باعث آلودگی و کاهش کیفیت هوا شده است.

آلودگی هوا می‌تواند تأثیرات منفی زیادی بر سلامت ساکنان اراک داشته باشد، از جمله افزایش بیماری‌های تنفسی و قلبی، کاهش کیفیت زندگی و افزایش مرگ‌‌ومیر را افزایش دهد. این مشکلات می‌توانند منجر به بروز مشکلات جدی سلامتی نظیر بیماری‌های ریوی، آسم، بیماری‌های قلبی و حتی مرگ‌ و میر زودرس شوند.

هوای اراک قربانی مازوت‌سوزی

پیمان عین‌القضاتی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» در رابطه با علت افزایش آلودگی کلانشهر اراک گفت: بحث آلودگی هوای اراک یکی از بحث‌های مهم و اساسی است که این بحث به منطقه خاص جغرافیای شهری اراک برمی گردد که پدیده وارونگی دما را در خود نهفته دارد که این پدیده از سال‌های قبل وجود داشته است.

رئیس کمیسیون اجتماعی شورای اسلامی کلانشهر اراک گفت: مازوت‌سوزی بیشترین نقش را در افزایش آلایندگی اراک دارد و مصارف خانگی، حمل و نقل درون شهری نیز بخشی از آلایندگی سطح شهر اراک به حساب می‌آیند.

وی افزود: بر اساس اعلام نظرات کارشناسان که در خصوص آلودگی هوای کلانشهر اراک تحقیقات و مطالعاتی داشتند، مازوت‌سوزی بیشترین نقش را در افزایش آلایندگی اراک دارد و مصارف خانگی، حمل و نقل درون شهری نیز بخشی از آلایندگی سطح شهر اراک به حساب می‌آیند.

رئیس کمیسیون اجتماعی شورای اسلامی کلانشهر اراک بیان کرد: پدیده باد غالب کلانشهر اراک از غرب به شرق است که قاعدتاً به علت قرارگیری برخی صنایع مانند نیروگاه با وجود سوخت گوگرد حاصل از سوخت مازوت به سمت شهر اراک است که به علت پدیده سکون هوا افزایش آلایندگی هوا را داریم. با این حال صنایعی که در حوزه نفت و گاز مشغول فعالیت هستند و به خاطر نوع تاسیساتی که دارند در آلایندگی شهر اراک تاثیر خود را گذاشته‌اند.

سکوت در برابر لیست سیاه آلایندگی

عین‌القضاتی در رابطه با صنایع آلاینده اراک عنوان کرد: لیست سیاهی از صنایع آلاینده اراک داریم که بارها تقاضا کردیم این لیست به سمع و نظر مردم برسانیم که مردم نیز از میزان تاثیر صنایع در آلایندگی شهر مطلع باشند که منتشر نشده است.

وی در رابطه با اینکه آیا آلودگی کلانشهر اراک کم‌کاری سازمانی بوده است، خاطرنشان کرد: مهم‌ترین موضوعی که در این اصل وجود دارد و طبق اصطلاح سند کاهش آلودگی هوای شهر اراک، تمامی دستگاه و نهادهایی که در این حوزه هستند برای آنها تدابیری انتخاب شده که باید به آن عمل کنند که این تدابیر عبارت است از توسعه فضای سبز شهر اراک، تعطیلی برخی از صنایع آلاینده‌ای که در مسیر باد غالب حضور دارند که کارخانجات تولید ماسه نیز بخشی از این آلایندگی است که در مسیر باد غالب قرار دارند.

رئیس کمیسیون اجتماعی شورای اسلامی کلانشهر اراک اظهار کرد: صنایعی که آلودگی ایجاد می‌کنند، آلایندگی آنها مستقیم به شهر منتقل می‌شود که مهم‌ترین چالشی که در حال حاضر داریم بحث مازوت سوزی نیروگاه شازند است که به علت ناترازی‌ها نیز آلودگی شر اراک یز کمتر نشده است و به هر حال تدابیر ملی در این است که مازوت سوخته شود تا قطعی برق نداشته باشیم.

انرژی تجدیدپذیر راه نجات آلودگی اراک

عین‌القضاتی در رابطه با برنامه‌های کوتاه و بلند مدت برای کاهش آلودگی هوا گفت: طبق قانون باید صنایع اراک و استان مرکزی سالی ۵ درصد از انرژی برق خود را از طریق انرژی تجدیدپذیر تامین کنند که به عبارتی با ایجاد انرژی تجدیدپذیر برق را تولید و از برق تولیدی برای خود مصرف کنند که متاسفانه این امر مهم انجام نشده است.
وی ادامه داد: صنایع پر مصرف برقی در اراک هنوز اندر خم یک کوچه هستند یعنی آمار رضایت بخشی را از توسعه تولید انرژی برق حاصل از تجدیدپذیر نداریم که نشان دهنده این است که دستگاه متولی تولید برق در سال گذشته به این موضوع توجه جدی نکرده و شرکت‌های مربوطه هم اقدام لازمی را انجام نداده است.  

رئیس کمیسیون اجتماعی شورای اسلامی کلانشهر اراک بیان کرد: یک سری اقدامات سلبی و ایجابی در حوزه کاهش آلودگی داریم که در اقدامات سلبی در برخورد با کارخانجات و صنایع که آلایندگی تولید می‌کنند باید از طریق محیط زیست انجام شود که باید گزارش‌های ماهانه اعلام و انتشار شود که مردم مطلع شوند که این اتفاق رخ نداده است.

عین‌القضاتی در پایان تصریح کرد: در مورد اقدامات ایجابی در حوزه ایجاد صنایع استان و کلانشهر اراک بر این باشد که برای کاهش مصرف برق، خود صنایع به سمت تولید برق از طریق ایجاد نیروگاه‌های تجدیدپذیر پیش بروند.

آلودگی معضل دیرینه اراک است

سیاوش آقاخانی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» در خصوص مشکل اساسی و عدیده آلودگی هوای کلانشهر اراک گفت: سال‌هاست که مسئله آلودگی هوای کلانشهر اراک تبدیل به یک مسئله تکراری و دیرینه شده است و مردم نیز سال‌ها درگیر این مشکل آب و هوایی هستند.

فعال محیط زیست اراکی گفت: آلودگی هوای کلانشهر اراک تبدیل به یک مسئله تکراری و دیرینه شده است و مردم نیز سال‌ها درگیر این مشکل آب و هوایی هستند.

وی افزود: عدم ارائه برنامه‌های بهبود کیفیت و عدم اجرای طرح جامع پایش آلودگی هوای در سال ۸۶ و در کنار آن برنامه فعلی دستگاه‌ها در اجرای یک برنامه هماهنگ و همسو به منظور بهبود کیفیت هوای اراک ضمن فرصت سوزی سدی در مقابل کاهش آلودگی هوا باعث شده تا کیفیت آلودگی هوای اراک به سمت بهبودی نرود.  

فعال محیط زیست اراکی بیان کرد: تحمل هزینه‌های جدی بر سلامت، اقتصاد و محیط زیست سبب شده که امروز درگیر یک روزمرگی اجرایی در بحث حوزه آلودگی هوای اراک باشیم که در حال حاضر هیچ یک از دستگاه‌ها وظایف مشخص خود را در بحث مقابله با آلودگی هوا انجام ندهند و برگزاری جلسات نیز بی‌فایده و بدون ثمر باشد.

آقاخانی در رابطه با اختصاص اعتبارات برای کاهش عوارض آلودگی عنوان کرد: اعتبارات اندکی هم که از محل آلودگی هوا پیش بینی شده است تا کارخانه‌ها به عنوان عوارض آلودگی پرداخت کنند، کم اثر شده است.

شرایط فعلی آلودگی بخاطر بی‌برنامگی حوزه هوا است

وی خاطرنشان کرد: قسمت عمده شرایط فعلی آلودگی هوای کلانشهر اراک ناشی از بی‌برنامگی فعلی در حوزه هوا است.

استاندار مرکزی به عنوان کسی که قبلا معاونت عمرانی استانداری را برعهده داشتند به مسئله آلودگی هوای اراک تسلط دارند می‌توانند به روشنی طرح جامع کاهش آلودگی هوا را انجام دهند.

فعال محیط زیست اراکی اظهار کرد: مدیران استان مرکزی می‌توانند یک راه کار مشخص را تهیه کنند و باید با وجود اعتبارات محدود ملی، استانی و درون دستگاهی را کنار یکدیگر قرار دهند تا اقدامات موثری در حوزه کاهش آلودگی هوا شهر اراک برنامه‌ریزی و انجام دهند که در نهایت با یک برنامه جامع با همکاری بخش‌های مختلف مردمی برای کاهش آلودگی هوای شهر اراک در نظر بگیرند.

آقاخانی در رابطه با برنامه‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت برای کاهش آلودگی هوای اراک گفت: این امر به دست بخش زیرساختی اجرایی و فرهنگی با کمک رسانه‌ها باید انجام شود و بحث آموزش عمومی و فرهنگ‌سازی مطالبه‌گری برای کاهش آلودگی هوا اقدام شود و قسمت عمده کاهش کیفیت هوای اراک به بی‌برنامگی و عدم ارائه راهکار و پیشنهاد بر می‌گردد.

صفحات خورشیدی تنها راه حل نیست

وی در رابطه با استفاده از صفحات خورشیدی افزود: استفاده از صفحات خورشیدی نمی‌تواند در کاهش آلودگی هوای اراک تاثیری زیادی داشته باشد بلکه باید مجموعه‌ای از آلاینده‌های محیطی مانند ضایعاتی‌ها که بیشتر کوره‌های آنها شبانه فعالیت می‌کنند و همچنین وجود کوره‌های آجرپزی اطراف اراک که باید ساماندهی شود. یکی دیگر از منابع آلودگی هوا، وجود پالایشگاه، پتروشیمی و خودروهای دودزا است بنابراین استفاده از صفحات خورشیدی راهکار حل معضل آلودگی هوای شهر اراک به تنهایی نیست.

فعال محیط زیست اراکی در پایان تصریح کرد: مدیریت عوامل و منابع تولید آلودگی در اراک یکی از مهم‌ترین عواملی است که می‌توان با ایجاد فضای سبز در اطراف کلانشهر اراک به عنوان یکی از عوامل کاهنده آلودگی هوای شهر مد نظر قرار دهیم که در طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک قرار بود هزار هکتار فضای سبز با کاشت گونه‌های سازگار و مناسب ایجاد شود.

به گزارش دیار آفتاب، آلودگی هوا در اراک یک مشکل جدی و چند بُعدی است که ناشی از فعالیت‌های صنعتی، استفاده از سوخت‌های فسیلی، شرایط جغرافیایی و کمبود فضای سبز است. این آلودگی می‌تواند تأثیرات منفی زیادی بر سلامت انسان‌ها، از جمله بیماری‌های تنفسی و قلبی، داشته باشد و کیفیت زندگی ساکنان این منطقه را کاهش دهد.

برای کاهش آلودگی هوا، اقدامات مختلفی از جمله بهبود فناوری‌های صنعتی، استفاده از سوخت‌های پاک و انرژی‌های تجدیدپذیر، توسعه فضای سبز و اجرای سیاست‌های زیست‌محیطی مؤثر مورد نیاز است.

انتهای خبر/

اخبار مرتبط:
نظرات:
آخرین اخبار
تمامی حقوق مادی و معنوی، برای پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» محفوظ می باشد.