رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
1404-02-01 05:11 شماره خبر : 12917 https://diyareaftab.ir/short/en80M
استاد دانشگاه اراک:

استاد دانشگاه اراک گفت: سعدی را به دلیل پرداختن به مضامین اخلاقی، او را معلم اخلاق نامیده‌اند و شاخص‌ترین چهره سراینده شعر اخلاقی است.

طاهره میرهاشمی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» به مناسبت روز بزرگداشت سعدی، گفت: ایشان یکی از بزرگترین چهره‌های ادبی ایران است که در حدود سال ۶۰۶ هجری قمری در شیراز متولد شد. خاندان او، همان‌طور که خود اشاره کرده، عالمان دین بودند.

این استاد دانشگاه اراک بیان کرد: وی از کودکی به کسب علوم شرعی و ادبی پرداخت و برای تکمیل این علوم، در حدود سال ۶۲۰ هجری قمری به بغداد رفت و در مدرسه نظامیه بغداد، که از مدارس بزرگ و معتبر آن روزگار در سراسر عالم اسلام بود، به تحصیل پرداخت و از محضر استادان و مشایخ بزرگی بهره برد.

وی افزود: پس از اتمام تحصیلات، سفرهای طولانی سعدی آغاز شد. او به سرزمین‌های حجاز، شام، لبنان و روم سفر کرد و سرانجام در سال ۶۵۵ هجری قمری به شیراز بازگشت و بقیه عمرش را در این شهر به وعظ و اندرز، همچنین شاعری و نویسندگی پرداخت. این شاعر و نویسنده توانای فارسی سرانجام در سال ۶۹۰ هجری قمری درگذشت.

میرهاشمی اظهار کرد: روزگار سعدی مقارن بود با حکومت اتابکان فارس بر شیراز، به همین دلیل، سعدی در همان سالی که به زادگاهش بازگشت (۶۵۵ هجری قمری)، «سعدی‌نامه» را که بعدها «بوستان» نامیده شد، به اتابک ابوبکر تقدیم کرد. در سال بعد، یعنی ۶۵۶ هجری قمری، گلستان را به سعد بن ابوبکر تقدیم کرد.

استاد دانشگاه اراک عنوان کرد: سعدی‌نامه یا بوستان، منظومه‌ای تعلیمی است که در قالب مثنوی در ۱۰ باب سروده شده است. در طی این باب‌ها، سعدی با مخاطب به زبان اندرز و گاه تحذیر سخن می‌گوید و اخلاق پسندیده را تلقین می‌کند. در واقع، سعدی در بوستان دنیایی آرمانی را ترسیم می‌کند. 

وی تصریح کرد: گلستان، اثری منثور است و تصویری از جامعه روزگار سعدی ارائه می‌دهد؛ روزگاری سرشار از تضاد و تناقض. سعدی در گلستان انسان و دنیا را آنچنان که هست توصیف می‌کند، نه آنچنان که باید باشد. علاوه بر بوستان و گلستان که از شاهکارهای ادبیات فارسی هستند، دیگر آثار سعدی عبارتند از قصیده‌های فارسی و عربی، غزل‌ها و خبیثات که آثار منظوم وی هستند و مجلس‌های پنج‌گانه، نصیحه الملوک و چند رساله دیگر به نثر.

میرطاهری اضافه کرد: شهرت سعدی در زمان حیاتش به نقاط دوردست رسیده بود، چنان که ابن بطوطه، جهانگرد مراکشی، در سفرنامه‌اش به این موضوع اشاره کرده که قایقران‌های چینی شعر سعدی را می‌خوانده‌اند. به دلیل پرداختن سعدی به مضامین اخلاقی، او را معلم اخلاق نامیده‌اند. او در سراسر قلمرو زبان فارسی شهرت و قبول بی‌نظیری یافته است. سعدی معمار بزرگ نثر فارسی، استاد بی‌همتای غزل عاشقانه و شاخص‌ترین چهره سراینده شعر اخلاقی است. 

استاد دانشگاه اراک خاطر نشان کرد: عشق و اخلاق مایه افتخار اوست. بزرگ‌ترین ویژگی کلام سعدی، سادگی و روشنی بیان است، چه در نظم و چه در نثر. سعدی بر شاعران و نویسندگان پس از خود نفوذ زیادی داشته است. وسعت دید و توجه سعدی به مسائل عام انسانی، او را به یکی از چهره‌های ماندگار ادبیات کلاسیک جهان تبدیل کرده است.

انتهای خبر/

اخبار مرتبط:
نظرات:
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!

آخرین اخبار
تمامی حقوق مادی و معنوی، برای پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» محفوظ می باشد.