کارشناس جوانی جمعیت مرکز بهداشت تفرش گفت: با شناخت علائم هشدار دهنده سرطان سینه و مراجعه به موقع می توان ضایعات پیش سرطانی را، قبل از تبدیل شدن به سرطان تشخیص داد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب»؛ گنجعلی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «ندای تفرش»؛ با اشاره به اهمیت پیشگیری از سرطان به خصوص سرطان پستان در بانوان گفت: موضوع پیشگیری از سرطانها به خصوص سرطان پستان در بانوان اهمیت دارد چراکه بانوان نیمی از جمعیت جهان را تشکیل میدهند آنان نه تنها مسئول سلامت خود بلکه مسئول سلامت فرزندان و خانواده نیز هستند.
وی ادامه داد: وضعیت سلامت زنان تاثیر به سزایی بر سلامت فرزند، خانواده و جامعه پیرامون آنها دارد و چنانچه این موضوع نادیده گرفته شود سلامتی خانواده و جامعه نیز دچار آسیب میشود.
کارشناس جوانی جمعیت افزود: امروزه یکی از عوامل نگرانکننده در سلامتی بانوان سرطان سینه است؛ در اکثر کشورهای دنیا سرطان پستان شایع ترین نوع سرطان در زنان است و عامل اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان در زنان به حساب میآید.
گنجعلی از افزایش آمار سرطان پستان در ایران خبر داد و بیان کرد: در ایران نیز سرطان پستان در صدر بیماریهای زنان قرار دارد که در حال افزایش است، مرگ یک زن در اثر سرطان پستان عواقب زیادی برای خانواده و جامعه دارد.
وی با اشاره به اینکه سرطان قابل پیشگیری است اظهار کرد: اصول خود مراقبتی برای پیشگری و تشخیص زود هنگام سرطان پستان مهم است؛ باید به افراد آموزش داده شود که حدود 40 درصد از سرطانها برخلاف تصور عموم یک بیماری قابل پیشگیری است.
کارشناس جوانی جمعیت ادامه داد: با شناخت علائم هشدار دهنده سرطان پستان و مراجعه به موقع می توان ضایعات پیش سرطانی را، قبل از تبدیل شدن به سرطان تشخیص داد. یکی از خصوصیاتی سرطان پستان داشتن مرحله پیش بالینی طولانی مدت است.
وی افزود: مدت زمان بزرگ شدن شدن تومور پستان در نوع تورمورهای داری رشد سریع چند هفته و در تورمورهای دارای رشد آهسته، ماهها حتی سالها به طول میانجامد.
عوامل خطرساز در سرطان
گنجعلی به عوامل خطر سرطان پستان اشاره و عنوان کرد: عوامل خطرساز سرطان سینه دو دسته است؛ یکی عوامل خطرساز قابل اصلاح و دیگری عامل خطرساز غیر قابل اصلاح است.
کارشناس جوانی جمعیت در خصوص عوامل خطرساز غیر قابل اصلاح بیان کرد: این عوامل عواملی هستند که انسان در آن دخیل نیست و تغییری نیز در آن نمی تواند ایجاد کند؛ مانند سن، که با افزایش سن سرطانها به خصوص سرطان پستان افزایش پیدا می کند.
وی سابقه خانوادگی و جهشهای ژنی را یکی دیگر از عوامل خطرساز غیر قابل اصلاح دانست و افزود: افرادی که سابقه سرطان در بستگان درجه یک مانند خواهر یا مادر وجود دارد، احتمال ابتلا به سرطان پستان در این افراد بیشتر است.
گنجعلی عوامل دیگر را اینگونه شرح داد: سن قاعدگی کمتر از یازده سال و سن یائسگی بالاتر 54 سال، زمینه نژادی و قومی از دیگر عواملی هستند که احتمال ابتلا به سرطان پستان را افزایش میدهد.
این کارشناس در ادامه به عوامل خطرساز قابل اصلاح اشاره و بیان کرد: عواملی که با سبک زندگی ما قابل تغییر هستند؛ مانند نمایه توده بدنی بالای 30، استفاده از الکل، سن بالا در زمان اولین تولد فرزند، مواجه با اشعهها، هورمون درمانی جایگزین پس از یائسگی، مصرف بالای چربی های اشباع از عواملی هستند که قابل اصلاح هستند.
خود مراقبتی در سرطان
وی در ادامه به مهمترین عوامل خود مراقبتی در جلوگیری از ابتلا به سرطان پستان اشاره و بیان کرد: متعادل نگه داشتن وزن، پرهیز از مصرف غذاهای چرب، سرخ شده، پرنمک، غذاهای آماده و مواد غذایی دارای نگهدارنده مانند ترشی ها و کنسروها و یا کاهش مصرف اینگونه مواد خوراکی از موارد خود مراقبتی از سرطان است.
گنجعلی ادامه داد: مصرف میوه، سبزیجات، غله، گوشت و ماهی افزایش پیدا کند زیرا با افزایش سطح آنتی اکسیدان ها احتمال ابتلا به سرطانها کاهش مییابد.
این کارشناس افزود: داشتن حداقل روزانه 30 دقیقه فعالیت ورزشی، از مصرف سیگار، الکل، دخانیات و قلیان پرهیز شود، در صورت دارا بودن نوزاد، مادران شیردهی به فرزندان از پستان را مورد توجه قرار دهند و با مراکز بهداشتی و درمانی در رابطه با انجام غربالگریهای معاینه سینه مشارکت کنند.
وی با اشاره به بهترین راه کاهش خطر سرطان پستان اظهار کرد: ضمن رعایت شیوه زندگی سالم، انجام مراقبت های معمول مانند معاینات دورهای و ماموگرافی در صورت نیاز برای افراد پرخطر از بهترین راههای کاهش سرطان است.
علائم هشداردهنده
کارشناس جوانی جمعیت در ادامه به علائم هشدار دهنده سرطان پستان اشاره و بیان کرد: وجود توده پستان یا زیر بغل، تغییر در شکل، عدم قرینگی، قوام پستان از علائم هشدار دهنده در سرطان پستان است.
وی ادامه داد: پوست پرتغالی، قرمزی، زخم پوست یا اگزما پوستی، یا پوسته پوسته شدن از علائم تغییرات پوستی است که باید جدی گرفته شود.
گنجعلی در ادامه به تغییرات در نوک پستان اشاره و بیان کرد: فرورفتگی یا خراشیدگی، ترشحات نوک پستان که دارای یکی از علائم مانند ترشح در یک پستان نه در هر دو پستان، ترشح از یک مجرا نه از چند مجرا، ترشح خود به خود و ادامهدار ، ترشح در زمان معاینه از دیگر تغییرات هستند.
کارشناس جوانی جمعیت، علائم سرطان را به دو دسته تقسیم و اظهار کرد: علائم سرطان به دو بخش زودرس و دیررس تقسیم میشوند؛ وجود توده های منفعل و غیر حساس با قوام سخت، حاشیه نامشخص، ماموگرافی غیرطبیعی بدون وجود توده قابل لمس از علائم زودرس هستند.
وی ادامه داد: تورفتگی پوست یا نوک پستان، بزرگی پستان، قرمزی، ورم، درد، ترشح و خارش نوک پستان از دیگر علائن زودرس هستند.
گنجعلی در ادامه به علائم دیررس اشاره کرد و گفت: زخم، درگیری غدد لنفاوی، درگیر استخوان، ریه، مغز و ... علائم دیررس سرطان پستان است.
وی به شیوه تشخیص سرطان پستان اشاره و عنوان کرد: معاینه بالینی توسط ماما یا پزشک، خودآزمایی، روش های تصویربرداری مانند ماموگرافی، سنوگرافی و MRI از شیوههای تشخیص سرطان است.
وی گفت: افرادی که در خانواده سابقه سرطان پستان یا تخمدان دارند در مورد غربالگریهای خاص و تستهای پیشگیری و ژنتیکی حتما از پزشک، مشاوره بگیرید.
گنجعلی افزود: بانوان ماهانه خودآزمایی پستان را انجام دهند که خودآزمایی پستان باید از سن 20 سالگی به صورت ماهانه انجام شود و بهترین زمان آن هفته اول قاعدگی از طریق مشاهده و لمس قابل اجرا است.
کارشناس جوانی جمعیت در پایان خاطرنشان کرد: افراد علائم سرطان پستان را بشناسند و اگر تودهای مشکوک و یا تغییرات پوستی در پستان خود مشاهده کردند به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنند.
انتهای خبر/
- چهارشنبه استاندار جدید مرکزی معرفی میشود
- معرفی استاندار جدید مرکزی به تعویق افتاد
- کشف جسد مرد جوان در فراهان
- راهیابی بانوی اراکی به تیم ملی دارت
- ضربشصت پلیس در دستگیری قاتل در فراهان
- جشنواره انار ساوه
- رونمایی کتاب «کیمیازاد» در اراک
- آلومینیوم به مصاف فولاد خوزستان میرود
- هدفگذاری تولید ۴۴۴ مگاوات انرژی خورشیدی در مرکزی
- جشنواره سوغات محلی نراق برگزار شد
- پیشبینی کاهش 70 درصدی بارشهای پاییز
- رسانه ابزار تسهیلگر در حوزه تعلیم است
- صادرات کلید اصلی اقتصاد است
- ایدههایی برای پویایی برنامههای هفته اراک
- پاییز هزار رنگ در اراک
- افتتاح خوابگاه دانشآموزی شهدای خدمت در اراک
- آفتاب آمد، دلیل آفتاب
- افتتاح ساختمان تئاتر شهر اراک
- حرکت با برکت
- سالانه ۶۰ عنوان کتاب نشر و چاپ میشود
- گرانی کاغذ بلای جان فرهنگ کتابخوانی
- رزمندگان در جبههها حماسه آفریدند
- سوره «القصص» آیات ۲۴ تا ۳۰
- صنعت برق کشور مرهون آذرآب است
- خیرین مدرسهساز باعث رشد فرهنگی میشوند
- مذاکره باید از موضع اقتدار باشد
- هوای کلانشهر اراک در مرز ناسالم
- هشدار افزایش کانونهای تببرفکی در مرکزی
- نماز در عرصه تربیتی انسان نقش دارد
- برگزاری نمایشگاه تخصصی صنعت در اراک
- اخراج ۱۴۰۰ کارمند از شرکت اینتل اسرائیل
- مردم از کیفیت ارتباطات رضایت ندارند
- ورود سامانه بارش برف به کشور
- تقابل ایران با چشم بادامیها
- جمعه نصر نماد وحدت ملی
- کمالگرایی مانع ازدواج
- رهبر انقلاب را تنها مگذارید
- سوره «القصص» آیات ۱۵ تا ۲۳
- نمایشگاه تخصصی صنعت در اراک
- توسعه کشور از بخش صنعت میگذرد
- وداع با جانباز شهید «یدالله حسنلو» در ساوه
- سلامت مردم بهانه کمکاری دولت شده است
- ایران در موقعیت اقتدار منطقهای قرار دارد
- فاطمیه اول کدام هیئت برویم؟
- برگزاری مسابقات قرآنی بسیج در تفرش
- نشانههایی که نباید در سرطان سینه نادیده گرفت
- شارژ سریع گوشی هوشمند با چند روش
- هشدار بارش باران و برف
- فتنه باید خط قرمز انتصابات دولت باشد
- هیچ لیستی کامل نیست
- مشاهده بیشتر