رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
یکشنبه 1403/10/02 Sunday - 2024 22 December الأحد ، 20 جمادى الآخر ، 1446
ساعت
1403-10-02 11:30 شماره خبر : 10380 https://diyareaftab.ir/short/NE5DP 0
کارشناس فرهنگی:

کارشناس فرهنگی گفت: شب یلدا به‌عنوان یک میراث فرهنگی، هویت و پیوند بین نسل‌ها را تقویت می‌کند و فرصتی برای ارتقای روابط خانوادگی و اجتماعی و همچنین حفظ سنت‌ها و آداب و رسوم ایرانی است.

حسین معافی در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» در خصوص آئین شب یلدا‌ گفت: شب یلدا یا شب چله، یکی از کهن‌ترین جشن‌های ایرانی است که در طولانی‌ترین شب سال، یعنی شب ۳۰ آذر برگزار می‌شود.

وی افزود: در شب یلدا، ایرانیان با گرد هم آمدن خانواده و دوستان، به استقبال زمستان می‌روند و به بلندتر شدن روزها امیدوار می‌شوند.

این کارشناس فرهنگی بیان کرد: شب یلدا به‌عنوان یک میراث فرهنگی، هویت و پیوند بین نسل‌ها را تقویت می‌کند و فرصتی برای ارتقای روابط خانوادگی و اجتماعی و همچنین حفظ سنت‌ها و آداب و رسوم ایرانی است.

معافی عنوان کرد: شب یلدا نمادی از غلبه نور بر تاریکی و پایان شب‌های طولانی و آغاز روزهای بلندتر است و ریشه‌های آن به دوران پیش از اسلام برمی‌گردد که به‌عنوان یک جشن باستانی ایرانی شناخته می‌شود.

وی اظهار کرد: در شب یلدا، خانواده‌ها دور هم جمع می‌شوند و با خوردن آجیل، هندوانه، انار و سایر میوه‌های فصل، قصه‌گویی، فال‌گیری و خواندن اشعار و دیگر رسوم رایج به شادی و گفتگو می‌پردازند.

مدرس دانشگاه فرهنگیان خاطرنشان کرد: مهم‌ترین آداب و رسوم شب یلدا پهن کردن سفره شب یلدا، شعر‌خوانی، فال گرفتن، نواختن موسیقی و تناول میوه‌هایی چون انار و هندوانه و آجیل است.

معافی تصریح کرد: سفره شب یلدا با انواع میوه‌ها، آجیل، شیرینی و تنقلات تزئین می‌شود، هندوانه و انار از مهم‌ترین میوه‌های این سفره هستند و بزرگان خانواده قصه‌ها و داستان‌های قدیمی را برای جوانان تعریف می‌کنند و فال حافظ ازجمله فال‌های رایج در این شب است و هنچنین خواندن آواز و نواختن موسیقی از دیگر بخش‌های جشن شب یلدا است.

وی بیان کرد: هر یک از میوه‌هایی که در شب یلدا استفاده می شوند بیانگر نمادی هستند، مانند هندوانه که نماد سلامتی، تازگی، انار نماد برکت، شادکامی و فراوانی، آجیل نماد شادمانی و شمع نماد روشنایی و امید است.

کارشناس فرهنگی عنوان کرد: شب یلدا در هر منطقه از ایران با آداب و رسوم خاص خود جشن گرفته می‌شود، اگرچه هسته اصلی جشن در همه جای ایران یکسان است اما هر منطقه رنگ و بوی مخصوص به خود را به این شب می‌دهد.

معافی اظهار کرد: در شهر گیلان، شب یلدا را چله می‌نامند. گیلانی‌ها علاوه‌بر آجیل و میوه، غذاهای سنتی مانند کباب ترش، باقلاقاتق و رشته‌پلو را نیز در سفره شب یلدا می‌گذارند، همچنین، خواندن اشعار گیلکی و برگزاری مسابقات محلی ازجمله برنامه‌های رایج در این استان است.

وی خاطرنشان کرد: مازندرانی‌ها نیز شب یلدا را با آداب و رسوم خاصی جشن می‌گیرند، آن‌ها علاوه‌بر آجیل و میوه، غذاهای محلی مانند کباب ترش، باقلاقاتق و سیر ترشی را نیز مصرف می‌کنند، همچنین، خواندن اشعار مازندرانی و برگزاری جشن‌های محلی از جمله برنامه‌های رایج در این استان است.

مدرس دانشگاه فرهنگیان تصریح کرد: در خراسان، شب یلدا با نام شب چله شناخته می‌شود. خراسانی‌ها علاوه‌بر آجیل و میوه، غذاهای محلی مانند شله‌زرد، کشمش پلویی و حلوا شکری را نیز در سفره شب یلدا می‌گذارند، همچنین، قصه‌گویی‌های محلی، فال‌گیری و خواندن اشعار محلی ازجمله برنامه‌های رایج در این استان است.

معافی بیان کرد: یزدی‌ها نیز شب یلدا را با آداب و رسوم خاصی جشن می‌گیرند. آن‌ها علاوه‌بر آجیل و میوه، غذاهای محلی مانند شیرینی یزدی و باقلوا را نیز مصرف می‌کنند، همچنین، خواندن اشعار یزدی و برگزاری جشن‌های محلی ازجمله برنامه‌های رایج در این استان است.

وی عنوان کرد: در فارس، شب یلدا با نام شب چله شناخته می‌شود. مردم این استان علاوه‌بر آجیل و میوه، غذاهای محلی مانند آش رشته، کوفته و قرمه‌سبزی را نیز در سفره شب یلدا می‌گذارند، همچنین، قصه‌گویی‌های محلی، فال‌گیری و خواندن اشعار محلی ازجمله برنامه‌های رایج در این استان است.

کارشناس فرهنگی و مدرس دانشگاه اظهار کرد: در استان مرکزی مراسم شب چله با مراسم‌های مختلفی انجام می‌شود. در گذشته، شب چله در استان مرکزی به مدت سه شب برگزار می‌شد و به ترتیب شب چله بزرگ، شب چله وسط و شب چله کوچک نامیده می‌شد.

معافی خاطرنشان کرد: در هر یک از این شب‌های یلدا، مراسم و آئین‌های خاصی برگزار می‌شد. در این شب به نو‌عروسان و دختران خانواده کادو و هدایایی علاوه‌بر میوه و آجیل، داده می‌شود.

وی تصریح کرد: علاوه‌بر آجیل و میوه، غذاهای محلی مانند آش رشته، کوفته و قرمه‌سبزی، همچنین کدو پخته، لبو و شلغم، کشمش و گردو، سنجد و گندم و شاهدانه نیز در سفره شب چله استان مرکزی دیده می‌شود.

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
آخرین اخبار