رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
1404-01-17 09:00 شماره خبر : 2772 https://diyareaftab.ir/short/4aMmd
دیار آفتاب گزارش می‌دهد؛

فضای مجازی محیطی که بیشتر از فضای حقیقی، در زندگی روزمره ما نفوذ کرده است و حقیقی‌تر از حد تصور شده است.

به گزارش «دیار آفتاب»؛ شبکه مجازی، به یکی از فرصت‌های بی‌بدیل در ارائه نظرات بدون واسطه اعضا، علاقه‌مندان و کسانی که دوست دارند دیده یا خوانده شوند، تبدیل شده است.

فضای مجازی به‌دلیل ویژگی‌های مثبت، از جمله سهل‌الوصول بودن، در دسترس قرار داشتن، کم هزینه بودن و وجود فرصت‌های متنوع در آن توانسته با قوانین کشورهای مختلف خود را تطبیق دهد و تا جایی که همه نظامات دنیا با پذیرش اصل وجود فضای مجازی در قلمرو حاکمیتی خود کنار آمده‌اند.

در کنار فرصت‌هایی که فضای مجازی دارد، آسیب‌ها و تهدیداتی را نیز برای تمامی جوامع در خود گنجانده است.

منظور از فعالیت در شبکه‌های اجتماعی مجازی چیست؟

منظور از فعالیت در شبکه اجتماعی مجازی صرفاً داشتن یک حساب کاربری در آن نیست ، بلکه بایستی به طور منظم و با تولید محتوا، حضور خودتان را اعلام نمایید.

صرفا داشتن یک حساب کاربری در پلتفرم شبکه‌های اجتماعی، به این معنی نیست که فروش و بازدهی کسب‌ و کار شما ناگهان، افزایش خواهد یافت.

حتی ممکن است باز کردن حساب کاربری آن هم بدون فعالیت، باعث تأثیر منفی بر روی دیدگاه مشتریان در مورد کسب و کار شما بشود.

در واقع، شبکه‌های اجتماعی دارای مکانیزم و الگوریتم‌های خاصی هستند که فعالیت شما را بررسی می‌کنند، به‌عنوان مثال، اینستاگرام از طریق هوش مصنوعی خودش حساب‌هایی که فعالیتی در آنها انجام نشود را به خوبی تشخیص می‌دهد و حتی در برخی مواقع عدم به روزرسانی محتوای حساب، منجر به بسته شدن آن می‌گردد.

از مهمترین ویژگی‌های شبکه‌های اجتماعی مجازی که به هنگام استفاده از آن بایستی دقت کنید باید با مشتریان خود در تعامل باشید و از آن‌ها، همیشه نظرخواهی کنید، مثلا تصویری از دو محصول جدید خود گذاشته و از دنبال کنندگان سوال کنید، کدام را بیشتر دوست دارند.

این کار، راه را برای ارتباط‌های آینده باز کرده و به شما کمک می‌کند سلایق و نیازهای مشتریان خود را بهتر بشناسید.

اهمیت شبکه مجازی

علم و فناوری به سرعت در حال پیشرفت است به طوری که بسیاری از کارهای روزمره انسان، از طریق کامپیوترها و فضای مجازی انجام می‌گیرد.

بنابراین، سیل عظیمی از کاربران با نیازمندی‌های مختلف در فضای اینترنت وجود دارند، واضح است که همین کاربران، مشتریان بالقوه برای کسب و کارهای مختلف هستند و می‌توان با مدیریت صحیح آن‌ها را به مشتریان فعال تبدیل نمود.

ضمن اینکه شبکه اجتماعی مجازی یکی از ابزارهای بسیار قدرتمند برای رصد کردن امورات نهادهای مختلف هستند.

سرعت در اجرا و صرفه‌جویی در هزینه‌های مختلف، از مزایای مهم این شبکه‌ها است، به‌عنوان مثال، فرض کنید که گروهی متشکل از پرسنل کسب و کار خودتان تشکیل داده‌اید، در صورتی که بخواهید پیامی را به افراد ارسال نمایید، نیاز به صرف هزینه و زمان برای ارسال پیام‌های کاغذی ندارید، بلکه فقط با لمس چند دکمه اطلاع‌رسانی و هماهنگی را انجام می‌دهید، مثلا تلگرام مارکتینگ یکی از راه‌های تبلیغات است که به راحتی در این فضا و با هزینه‌های بسیار معقولی قابل انجام است.

اهداف شبکه های اجتماعی

فراهم کردن بستری برای اینکه افراد بتوانند نظرات خودشان را با دیگران به اشتراک بگذارند، ایجاد یک پایگاه داده از کاربران و خصوصیات آن‌ها که می‌توان از آن‌ها برای آنالیز جامعه و برنامه‌ریزی‌های بعدی استفاده نمود، ایجاد رفاه و امکانات بیشتر برای سرعت بخشیدن به انتقال اطلاعات، به وجود آمدن نوعی عدالت و برابری که هر فرد بتواند ایده‌های خودش را مطرح نماید، آشنا نمودن جوامع مختلف با آیین و رسوم یکدیگر، از اهداف شبکه‌های مجازی است.

به نظر می‌رسد که شبکه اجتماعی مجازی گامی دیگر در جهت تبدیل شدن دنیا به یک جزیره کوچک و کوچکتر بوده است.

به طور کلی، شبکه اجتماعی دارای مزایای متنوعی هستند که مورد پسند بسیاری از افراد جامعه قرار گرفته‌اند، با این حال، گاهی اوقات صحبت‌هایی در مورد برخی از شبکه‌های اجتماعی می‌شود که زیاد خوشایند نیست، به‌عنوان مثال، بعضی مواقع هدف دسترسی به اطلاعات شخصی کاربران را جزء ویژگی‌های شبکه‌های اجتماعی می‌دانند.

هدف شما از شبکه‌های اجتماعی باید ارایه محتوای مناسب و کاربر پسند برای مشتریان باشد و آنها را با محتوا درگیر و نیز جذب کند. این درگیر کردن باید تا حدی باشد که آنها را مجذوب کرده و باعث به اشتراک گذاشتن محتوای شما شود.

آسیب‌های فضای مجازی

عدم تطبیق و عدم توانایی در راستی‌آزمایی مطالب ارائه شده با سن، جنسیت، تخصص، مسئولیت‌ها یا علاقه‌مندی‌های بهره‌برداران در این فضا، برغم وجود و ارائه نرم‌افزارهای کنترلی و نظارتی هنوز به عنوان یکی از جدیترین آسیب‌های این فضا است.

ارائه و ایجاد موج‌هایی کاذب از مطالب، اعم از خود سانسوری، وارونه نشان دادن واقعیت‌ها، پراکندگی شایعات در تمامی حوزه‌های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی می‌تواند موجی از اعتبار‌زدائی از این فضا را در ذهن مخاطب ایجاد‌ نماید.

اعتیادآور بودن حضور در فضای مجازی در کلیه‌ رده‌های سنی اکنون به عنوان یکی از مشکلات اساسی جامعه‌های امروزی تبدیل شده است.

فضای مجازی با همه تاثیرات خود، اکنون عضوی از جامعه ما شده است و همچون تیغی است که می‌تواند در دست یک دکتر جراح حاذق باشد که با آن برای عمل جراحی و بهبود حال بیمارش تلاش کند یا در دست ارازل و اوباشی باشد که با بهره‌گیری از آن قصد ایجاد ناامنی برای مردم، اجتماع و جامعه داشته باشد.

شناخت درست و صحیح فرصت‌ها در تکنولوژی و فن‌آوری‌های جدید، به همراه کم‌کردن آسیب‌ها و تهدیدات آنان، می‌تواند آینده بسیار متفاوتی را برای بشریت رقم بزند.

فرصت‌های فضای مجازی

فضای مجازی توانسته است فاصله‌های ذهنی، فکری و فرهنگی برگرفته از بُعد مکان و زمان را در بین مردم دنیا، به‌ راحتی در نوردد و مردم جهان را همچون یک دهکده کوچک در کنار هم قرار دهد.

فضای مجازی با ارائه خدمات بسیاری از هزینه‌های مادی مردم برای حصول و دستیابی به خدمات را کاهش داده یا حتی از بین برده است.

فضای مجازی توانسته است فرصتی را برای بهره‌برداران ایجاد نماید تا بدون دغدغه پاسخگویی و حتی شفاف‌سازی و بدون تابلو و پرچم و آرم، حضوری تأثیرگذار در جوامع داشته باشند.

 فضای مجازی به کمک دانش‌آموزان و دانشجویان آمد

فضای مجازی نیز مانند سایر اقسام تکنولوژی می‌تواند در بسیاری از موارد مفید واقع شود، در این خصوص فضای مجازی بستری را برای نسل نوجوان و جوان فراهم کرده است که می‌توانند با استفاده از آن در زمینه آموزشی وضعیت بهتری را تجربه نمایند.

از جمله استفاده‌های مفیدی که نسل جوان از فضای مجازی دارد، عبارت است از:

- استفاده از داده‌ها و اطلاعات گوناگون به منظور انجام فعالیت‌های علمی و پژوهشی

- تسریع در روند انجام امور اداری دانشجویان و دانش‌آموزان و نیز افراد شاغل که بخصوص در مراحل ثبت‌نام دانشگاه و انتخاب واحدها موجب تسهیل کار دانشجویان شده است.

- برقراری سریع ارتباط با اساتید و معلمان، سایر دانشجویان و دانش‌آموزان به انواع روش‌های گفتاری، نوشتاری و تصویری

- برقراری ارتباطِ بین دانشگاهی دانشجویان در شهرهای مختلف جهت انجام پروژه‌های علمی، چاپ نشریات و نیز مباحثه پیرامون مسائل علمی و آموزشی

- استفاده از روشهای آموزش از راه دور و غیرحضوری

خطر در کمین است

تسلط کامل والدین بر مهارت‌های مربوط به استفاده از رایانه‌ها و اینترنت، هوشیاری آن‌ها در این رابطه و از سوی دیگر فرهنگ‌سازی برای استفاده صحیح از فضای مجازی، می‌تواند تاثیر بسزایی در فراگیری مهارت‌های مختلف زندگی و نیز آموزش‌های مرتبط با تحصیلات و مسائل علمی نسل جوان و نوجوان داشته باشد.

با این وجود، استفاده از اینترنت در میان نوجوانان و جوانان در صورتی که نظارت والدین را به دنبال نداشته باشد، می‌تواند بستری برای بروز ناهنجاری اخلاقی و رفتاری باشد.

به عبارتی باید در نظر داشت فضای مجازی که می‌تواند با برنامه‌ریزی به بستری آموزشی و مفید تبدیل شود، با توجه به ویژگی‌هایی که دارد می‌تواند زمینه‌ساز خطراتی در تمامی سطوح و ابعاد زندگی باشد.

آسیب‌های اجتماعیِ حاصل از ارتباط با اینترنت دامنه وسیعی دارد، طوری که می‌توان حوزه آسیب‌های آن را از چندهویتی گرفته تا دسترسی به حساب‌های بانکی، هرزه نگاری، انتشار محتواهای مستهجن، تجاوز به حریم خصوصی افراد و اشاعه خشونت ترسیم کرد.

آزادی بی‌حد و حصر در فضای مجازی، خلاء قانون‌گذاری و عدم امکان حضور و نظارت پلیس بر تمام ابعاد آن موجب می‌شود که عده‌ای از کاربران بر اساس هنجارهای لحظه‌ای عمل کنند.

گمنامی، بی‌چهرگی و بی‌نامی افراد در اینترنت نه تنها پیگرد قانونی مجرمان را در فضای رایانه‌ای مشکل می‌سازد، بلکه زمینه گسترش آن را نیز فراهم می‌آورد.

با توجه به رشد روزافزون جرایم اینترنتی و با در نظر گرفتن به این مطلب که جوانان بیش از هرگروه دیگر در مقابل بعضی از این جرایم آسیب پذیر هستند، حمایت از آنان امری ضروری و حیاتی است.

مسئولان و دست‌اندرکاران کشور باید خطرها و تهدیدهای این جرایم را جدی تلقی کنند و استراتژی‌های همه جانبه‌ای را در راستای آگاهی دادن به استفاده کنندگان از اینترنت، مقابله قانونی با جرایم اینترنتی و استفاده صحیح از تکنولوژی رایانه‌ای اتخاذ کنند.

یکی از کارکردهای مهم و خطرناک این فضا، گفتگوهای اینترنتی است که به واسطه گسترش استفاده از تلفن‌های همراه، روز به روز در حال افزایش است که این موضوع بیشتر اوقات فراغت دختران و پسران جوان را به خود اختصاص می‌دهد و آن‌ها را از پرداختن به امور مفید دیگر باز می‌دارد.

به دلیل گمنامی افراد در این فضا، هویت‌های کاذب و دوگانه‌ای شکل می‌گیرد که در آشنایی‌ها و دوستی‌های رمانتیک مجازی، اکثر اوقات موجب به‌بازی گرفتن احساسات و سرنوشت افراد در این فضا می‌شود.

البته آسیب‌های اینگونه در میان دختران جوان بیشتر مشاهده می‌شود که متأسفانه گاهی تاثیرات عمیقی بر آینده و زندگی آنان دارد.

برای کاهش خطرات فضای مجازی چه باید کرد؟

عدهای برای جلوگیری از آسیب‌هایی که فضای مجازی بر جوانان و نوجوانان دارد، منع استفاده از اینترنت را توصیه می‌کنند، اما به عقیده روانشناسان این روش اشتباه‌ترین گزینه در این خصوص است که می‌تواند به عاملی تحریک‌کننده در گرایش بیشتر فرزندان به استفاده از اینترنت تبدیل شود و ایجاد محدودیت باعث حساسیت بیشتر جوان و نوجوان می‌شود.

برای کاهش آثار مخرب فضای مجازی باید طریقه استفاده درست از این ابزار را به آنان نشان داد پس بنابراین رفتار صحیح والدین و ارائه راهکارهایی که بهترین گزینه جهت تصحیح رفتار کودکان، نوجوانان و جوانان است و بیشتر از آنکه لجبازی فرزند را تحریک کند، موجب راهنمایی و همراهی آگاهانه آن‌ها می‌شود.

برای جلوگیری یا کاهش آسیب‌های اینترنتی باید به اقدامات پیشگیرانه‌ای مانند آگاهی بخشی به مردم از طریق رسانه‌های جمعی، آموزش دانش‌آموزان و دانشجویان و تصویب قوانین مختلف مبارزه با جرایم اینترنتی نیز توجه کرد.

انتهای خبر/

اخبار مرتبط:
نظرات:
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!

آخرین اخبار
تمامی حقوق مادی و معنوی، برای پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» محفوظ می باشد.