حوزههای علمیه و دانشگاهها به عنوان دو نهاد اساسی در جوامع اسلامی و مدرن، نقش بهسزایی در آموزش و پرورش دارند.
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» حوزههای علمیه با سابقهای طولانی در آموزش علوم دینی و تربیت علما و فقها، به عنوان پایگاههای فرهنگی و مذهبی در جوامع اسلامی شناخته میشوند. از سوی دیگر، دانشگاهها به عنوان مراکز آموزش عالی و پژوهش علمی، به توسعه دانش و فناوری در جوامع کمک میکنند.
تلفیق و تعامل بین این دو نهاد میتواند منجر به ارتقاء سطح علمی و فرهنگی جامعه شود. در این مقدمه به بررسی نقش حوزههای علمیه و دانشگاهها، چالشها و فرصتهای پیشرو در تعامل بین این دو نهاد پرداخته میشود. این تعامل میتواند به تعمیق فهم دینی و علمی در جامعه و ایجاد بستری مناسب برای پیشرفتهای علمی و فرهنگی منجر شود.
تعامل بین حوزههای علمیه و دانشگاهها میتواند به عنوان یکی از اصول کلیدی در تربیت نیروی انسانی کارآمد و افزایش سطح دانش و آگاهی جامعه مدنظر قرار گیرد. حوزههای علمیه با تأکید بر مبانی دینی و اخلاقی، به تربیت علمای دین و فقها میپردازند که نقش بسزایی در هدایت معنوی و مذهبی جامعه دارند. این نهادها با استفاده از متون دینی و آموزشهای سنتی، به تقویت باورهای مذهبی و اخلاقی در جامعه کمک میکنند.
از سوی دیگر، دانشگاهها به عنوان مراکز علمی و پژوهشی، وظیفه آموزش و تربیت نیروهای متخصص در زمینههای مختلف علمی، فناوری، مهندسی، پزشکی، علوم انسانی و اجتماعی را بر عهده دارند. این نهادها با بهرهگیری از روشهای مدرن آموزشی و پژوهشی، به توسعه دانش و فناوری و حل مسائل علمی و فنی جامعه میپردازند.
در ادامه به گفتگو با تعدادی از کارشناسان در رابطه با پیوند و تعامل بین حوزههای علمیه و دانشگاه به عنوان دو نهاد فرهنگی وعلمی و تأثیر آن بر پیشرفت جامعه پرداختیم.
وحدت حوزه و دانشگاه باعث رشد جامعه میشود
حجتالاسلام والمسلمین مصطفی شریفی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب» ضمن تبریک و تهنیت سالروز شهادت آیتالله محمد مفتح در سال ۵۸ هجری شمسی که روز وحدت حوزه و دانشگاه نام گرفت، گفت: یکی از مولودهای انقلاب اسلامی که باعث تعالی و پیشرفت علم و دانش علوم انسانی در کشور میشود که خاستگاه و جایگاه آن را میتوانیم در حوزههای علمیه بدانیم، پیوند حوزه و دانشگاه است که در این مسیر نقش حضرت امام خمینی (ره) را بسیار حائز اهمیت میبینیم.
رئیس عقیدتی سیاسی ادارهکل حفظ آثار دفاع مقدس استان مرکزی گفت: بهتر است علم و اخلاق در کنار یکدیگر باشند و بنابراین حوزه و دانشگاه در کنار یکدیگر باعث تعالی، رشد و حرکت رو به جلو جامعه میشود.
وی افزود: پیوند حوزه و دانشگاه، جایگاه عظیم علمی جامعه را به طرف یکدیگر سوق میدهد که باعث پیوند نهالهای رشد، تعالی، علمی، اخلاقی و انسانی شوند و در کنار حوزه و دانشگاه رشد کنند و جامعه را به آن تعالی، مقصود و مقصدی که انبیا الهی به دنبال آن بودند برسد.
حوزه و دانشگاه محل علم هستند
رئیس عقیدتی سیاسی ادارهکل حفظ آثار دفاع مقدس استان مرکزی بیان کرد: حوزه و دانشگاه محل علم هستند مخصوصاً دانشگاه که محل علم و تکنولوژی روز است را میتوانیم تبلور، رشد و تعالی علوم و تکنولوژی را در آن مشاهده کنیم.
وی اظهار کرد: اگر در کنار پیشرفت علم و تکنولوژی، اخلاق، انسانیت، ایثار و محبت نباشد یک ابزار صرف است که مانند اختراع بمب اتم شاید باعث خسران و نابودی انسانها نی شود.
علم باید در خدمت تعالی بشر باشد
شریفی عنوان کرد: علمی خوب است که در خدمت و تعالی بشر باشد تا باعث رشد انسانها شود و اسلامی که مخالف علم باشد و فقط در خدمت سرمایه داران و مستکبران باشد نیز سودی ندارد، بنابراین بهتر است علم و اخلاق در کنار یکدیگر باشند و بنابراین حوزه و دانشگاه در کنار یکدیگر باعث تعالی، رشد و حرکت رو به جلو جامعه شوند.
وی در پایان تصریح کرد: حوزه و دانشگاه این دو ارگان مقدس همواره که علم از آنها در حال رشد است موفق باشند و بتوانند جامعه اسلامی ما را به تعالی برسانند.
حوزه و دانشگاه دو نهاد تأثیرگذار در جامعه
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب»؛ حسین بیاتی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «ندای تفرش»؛ حوزه و دانشگاه را دو نهاد تأثیر گذار در جامعه دانست و گفت: حوزه و دانشگاه دو نهاد تأثیر گذار در جامعه هستند بطوریکه اگر تخصص با روح معنویت در آمیخته شود چنان انگیزهای در دانش آموختگان ایجاد میکند که با تند بادهای حوادث سیاسی، اجتماعی و اقتصادی دست از تلاش و کوشش بر نمیدارند.
رئیس دانشگاه آزاد واحد تفرش گفت: مدیران ارشد حوزههای علمیه و دانشگاهها باید بیش از پیش مراقب باشند و با همدلی و همافزایی در جهت پیشرفت و در سایه آرامش، جامعه را به اوج قدرت و سعادت برسانند.
وی ادامه داد: حوزههای علمیه و دانشگاهها همانند فولادی آب دیده دیوارهای محکم جهل و تاریکی را میشکافند و به سوی دانایی و روشنایی مسیر را هموار میسازند.
حوزه و دانشگاه مانند پاهای یک انسان هستند
رئیس دانشگاه آزاد تفرش حوزه و دانشگاه را به پاهای یک انسان تشبیه کرد و بیان کرد: حوزه علمیه و دانشگاه هر دو به مثابه پاهای یک انسانند، اگر هر دو سالم باشند و هماهنگ با هم حرکت کنند باعث دویدن انسان به سوی قلههای رفیع میشوند.
بیاتی افزود: اگر یکی یا هر دو پا عیب و نقصی داشته باشند و یا هماهنگ با هم نباشند باعث زمین خوردن انسان میشوند.
وی با اشاره به پدیده نفوذ اظهار کرد: اگر در بعضی مواقع تضادی بین این دو نهاد مشاهده شود قطعاً ناشی از پدیده نفوذ است.
حوزههای علمیه و دانشگاهها جامعه را به اوج میرسانند
رئیس دانشگاه تفرش با اشاره به همدلی و همافزایی بین دو نهاد دانشگاه و حوزه گفت: مدیران ارشد حوزههای علمیه و دانشگاهها باید بیش از پیش مراقب باشند و با همدلی و همافزایی در جهت پیشرفت و در سایه آرامش، جامعه را به اوج قدرت و سعادت برسانند.
بیاتی در پایان خاطرنشان کرد: این تکلیفی است که چهل و پنج سال پیش، معمار بزرگ انقلاب، امام خمینی(ره) در روز شهادت آیت الله دکتر محمد مفتح برعهده این دو نهاد مقدس قرار داده است.
هم افزایی حوزه و دانشگاه باعث توسعه کشور
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «دیار آفتاب»؛ نجیبه خاتون کرمی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی «نار خبر»؛ با اشاره به مسأله وحدت حوزه و دانشگاه گفت: حوزه و دانشگاه، به عنوان دو نهاد علمی و پژوهشی مهم، نقش بسزایی در توسعه و پیشرفت جوامع ایفا میکنند.
مدیر حوزه علمیه ریحانه الرسول(س) گفت: همافزایی حوزه و دانشگاه میتواند موانع را برطرف کرده و به پیشرفت و توسعه علمی و فرهنگی جامعه بپردازد.
وی افزود: شهید مفتح به عنوان نماد وحدت حوزه و دانشگاه شناخته میشود وایشان تحت تأثیر هر دو تفکر حوزوی و دانشگاهی قرار داشت و تمام تلاش خود را برای نزدیکی و همافزایی این دو نهاد علمی به کار گرفت.
کرمی تصریح کرد: شهید مفتح با درک عمیق از اهمیت پیوند این دو جریان علمی، سعی کرد تا از طریق گفتوگو و تعامل، موانع میان آنها را برطرف کرده و به همافزایی در جهت پیشرفت علمی و فرهنگی جامعه دست یابد.
حزوه و دانشگاه مرکز تولید نیروی انسانی هستند
مدیر حوزه علمیه ریحانه الرسول(س) تأکید کرد: حوزه بهعنوان پایگاه آموزههای دینی و دانشگاه بهعنوان مرکز تولید علوم انسانی و تجربی، به نوعی مکمل یکدیگرند.
کرمی یادآور شد: هنگامیکه اندیشههای دینی و فکری حوزه با دستاوردهای علمی و پژوهشی دانشگاه همافزا شوند، زمینهای فراهم میآید تا چالشهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی با نگرش جامع و متعالی حل شوند.
هم گرایی دانشگاه و حوزه باعث ارتقاء کیفیت علمی میشوند
وی در ادامه بیان کرد: این همگرایی میتواند به ارتقاء کیفیت علمی، بهبود فرایندهای آموزشی و پژوهشی و در نهایت، دستیابی به اهداف بلندمدت کشور در عرصههای مختلف منجر شود. در این مسیر، هر دو نهاد بهعنوان ارکان اصلی تولید علم و فرهنگ، نقش مهمی در شکلگیری جامعهای متعادل، پیشرفته و با هویت ایفا میکنند.
مدیر حوزه علمیه ریحانه الرسول(س) ساوه گفت: دانشجویان با تحلیل و بررسی مسائل فرهنگی، اجتماعی و رسانهای، میتوانند تهدیدات فرهنگی را شناسایی کرده و راهکارهای مؤثری برای حفظ هویت ملی و دینی ارائه دهند.
وی در پایان گفت: همکاری بین حوزه و دانشگاه با تبادل ایدهها و تجربیات مختلف، موجب شده که بسیاری از دستاوردهای علمی در زمینههای مختلف با نگرش دینی و اخلاقی همراه شود و از طرفی، آموزههای دینی نیز با بهرهگیری از یافتههای علمی روز، به روزتر و کاربردیتر شوند.
تعامل حوزه و دانشگاه نه تنها به تعمیق دانش دینی و علمی کمک میکند، بلکه میتواند به تربیت نیروی اسنانی و نسل جدیدی از نیروهای کارآمد و آگاه منجر شود که قادر به حل مسائل پیچیده اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی باشند. با همکاری و همبستگی بین این دو نهاد، میتوان به آیندهای روشنتر و موفقتر برای جامعه دست یافت.
- ۹۰ درصد پروژهای نیمه تمام افتتاح شدهاند
- روحی فتوحی جانشین موقت عباس شد
- آخرین وضعیت پروژه ۸۱۰۰ واحدی مسکن ملی
- وظيفه دانشجويان تبيين حقيقت است
- نمایش «سرخط یک هفت خط آخر خط»
- مانور زلزله در مدارس استان مرکزی
- تجمع ملی «اشک نیل» در اراک
- تشییع پیکر «شهید گمنام» در خمین
- کوتاهی شهرداری در تامین زیرساختهای کوی کوثر
- تشییع «شهید گمنام» در مدارس اراک
- مدارس اراک میزبان لالههای گلگونکفن فاطمی
- ادارات موظف به نصب پنل خورشیدی هستند
- گفتگو با فاتح ۳۲ قله
- تجمع ملی «اشک نیل» برگزار میشود
- زنان غزه پیشروان مقاومت هستند
- اجرای نمایش «سرخط یک هفت خط آخر خط»
- رویداد تولید محتوای دیجیتال بسیج استان مرکزی
- اختتامیه رویداد ملی تولید محتوای استان مرکزی
- فرمانده تیپ مردم پایه ۷۱ روحالله معرفی شد
- تشییع پیکر «شهید گمنام» در مسجد کوثر
- اسلام پاينده و نجاتبخش انسانها است
- سوره «فاطر» آیات ۱ تا ۳
- اهمیت نقش زنان در تربیت نسل متعهد
- ارتقاء سطح علمی راهبرد تعامل حوزه و دانشگاه
- حضرت زهرا (س) سر منشأ عالم هستی است
- جشن بزرگ کوثر در ساوه برگزار شد
- جشن ولادت «مادر امّت» در اراک
- حضرت زهرا (س) الگوی همه عالم است
- دیدار با بانوان آسایشگاه «بانو نسیبه» تفرش
- جشن ولادت حضرت فاطمه زهرا (س) در اراک
- «حیتس» ناتوان در برابر انصارالله
- صرفهجویی در انرژی، کلید رفع ناترازی
- افزایش دانش راهبرد وحدت حوزه و دانشگاه
- واژگونی خودرو در محور میلاجرد
- برگزاری جشن میلاد حضرت زهرا (س) در ساوه
- دیدار مداحان اهلبیت علیهمالسلام با رهبر انقلاب
- یلدا فرصتی برای تقویت پیوندهای خانوادگی است
- «سیره فاطمی» الگوی متعالی خانواده
- دستیار رئیسجمهور استعفا داد
- تهدید معیشت کارگران، با حذف ارز نیمایی
- وحدت و اتحاد باعث پیشرفت جامعه خواهد شد
- کاهش مصرف برق با فناوری نوین
- زن در غرب بهعنوان کالا معرفی می کنند
- بازگشت آلودگی هوا به شهرهای صنعتی
- صدر جدول بدون تغییر ماند
- حضرت زهرا (س) حافظ رسالت الهی بود
- حمایت آمریکا از تروریسم عامل نابودی سوریه
- فریب ابر قدرتها را نخورید
- سوره «سبا» آیات ۴۹ تا ۵۴
- ۱۱۰ مدالآور ورزش استان مرکزی تجلیل میشوند
- مشاهده بیشتر